zaterdag 31 oktober 2009

Stoked! - Waarom is surfen zo relaxed? - 6 Surfmag

six surf magazine lage landen

Het verbaast me telkens weer waarom er zoveel gepraat en geschreven wordt over het stoked zijn bij golfsurfen. Ik kan weinig sporten opsommen die je zo weinig kunt beoefenen in België, maar waar iedereen zo vol is van de vibes, het gevoel met de natuur, je lichaam en de stokedness voor en na het surfen. Gelukkig komt 6 surfmagazine net uit met hun laatste editie voor 2009 waarin mooi wordt uitgelegd (met 6 redenen, heb j'em? :-)) waarom surfen zo relaxed is en iedereen zo stoked loopt.

"Of je nu beginner bent, of al jaren surft, een goede sessie heeft een merkwaardige uitwerking op ons. Je checkt de voorspellingen, je ziet dat er onverwachts goede condities zijn, grijpt je spullen bij elkaar en rijdt als een dolle naar je favoriete break. Je surft twee uur lang de ballen uit je broek...

... Ook jezelf wel eens afgevraagd waar die dikke grijns nu vandaan komt? Waarom geeft surfen toch zo'n goed gevoel en waarom word je er zo relaxed van? Wat maakt dit gevoel zo sterk en zo herkenbaar en waarom komt dit bij surfen zoveel meer tot uiting dan bij andere (water)sporten?"

Bron: 6 Surf mag, no4 '09, pagina 46.

Als je de volledige tekst wil lezen en de 6 redenen waarom golfsurfen zo relaxed is, dan moet je snel naar de krantenwinkel of je favoriete surfshop hollen en de nieuwe 6 Surfmag aanschaffen. Naast dit artikel zit de laatste editie van 2009 boordevol met lekker surfvoer uit de lage landen.

6 redenen waarom surfen zo relaxed is:
1. Ontspanning door inspanning
2. Outdoor vs. Indoor
3. Een met de natuur
4. Flow
5. Loslaten
6. Strijd met jezelf en de elementen

Je kan natuurlijk ook meteen online lid worden van 6 surf magazine want je krijgt dan een FCS Roofrack of FCS omkleedponcho gratis bij je abonnement! Dan krijg je voortaan altijd als eerste 6 surf magazine op je deurmat, hoe relaxed is dat!

Het laatste surfnieuwe in je mailbox? Schrijf je dan in op de 6 surfmag newsletter!

zondag 11 oktober 2009

Wetsuits review - O'neill Mutant 5/4

O'neill surfpak Mutant

Ik heb onlangs een nieuw surfpak gekocht, een O’neill Mutant 5/4. Het is toch al een zevental jaar geleden dat ik nog een O’neill wetsuit heb gekocht. M’n eerste wetsuits waren allemaal van het merk O’neill. Waarschijnlijk omdat ze er voor bekend staan om de wetsuits te hebben uitgevonden “first name in the water” maar voor een groot stuk ook omdat er toen eigenlijk bijna geen andere merken voorhanden waren in België. Je zag wel af en toe Neilpryde, Gul en Prolimit, maar dat waren vooral windsurfpakken.

Quiksilver, Billabong en Xcel stelden toen nog niet veel voor. Ik weet nog dat er af en toe pakken te vinden waren van Quiksilver, maar die waren helemaal niet zo mooi afgewerkt in vergelijking met O’neill. Gelukkig hebben we nu veel meer keuze en zijn alle duurdere pakken van ongeveer dezelfde kwaliteit. Ze zijn licht, ultrastretch, hebben bijna geen naden en zijn meestal dubbel geglued of getaped.

Ik heb me dus een Mutant 5/4 gekocht. Ik was namelijk op zoek naar een pak voor de tussenseizoenen. Dus een pak voor de koudere dagen, maar niet zo zwaar als een winterpak. Ik heb als winterpak een Xcel Drylock Hooded en kan daar bijna gans de winter mee door surfen. Voor de maanden oktober en november is dit pak echter te warm en iets te zwaar naar mijn goesting.

Waarom dan een Mutant 5/4? Misschien moet ik eerst vertellen dat ik een echte koukleum ben. Ik was vooral overtuigd door de mogelijkheid om te kunnen kiezen voor een hood door die er gewoon op of af te ritsen. Daarnaast heb ik het pak goed vergeleken met de duurdere Psycho 1 en 2 en vond ik niet echt grote verschillen. De Mutant is aan de bovenkant ook dubbelglued, enkel de benen en armen zijn dit niet. Plus als belangrijkste punt vind ik het ook jammer dat de meeste pakken van O’neill nog steeds een vertikale backzip hebben. Ik vind dit echt een lastig ding, het is nooit echt waterdicht, het komt soms spontaan open in het water, en als je het wil aandoen dan zit de velcro altijd verkeerd vastgeklit (om nog maar niet te spreken van het uitrafelen van de neopreen doordat de velcro er overal aan vastklit). Maar gelukkig heeft de Mutant dus een horizontale back and front zip.

O'neill mutant hood

In het water is het pak superwarm. Ik zou er in feite ook de ganse winter kunnen mee surfen, al heb ik wel het gevoel dat mijn Xcel warmer is. Voordeel is dat het surfpak helemaal niet aanvoelt als een 5/4. De Mutant is superlicht en superstretchy. Ik kan er ook behoorlijk makkelijk in en uit, daarbij rekening genomen dat ik een medium heb gekocht wat in feite net iets te klein is voor mij. Ik had misschien beter een 4/3 moeten kopen als tussenpak, maar het feit dat ik dit pak makkelijk kan omvormen tot een hooded heeft me toch overtuigd. De Mutant heeft daarnaast ook alle kenmerken wat je van een kwalitatief surfpak zou verwachten. De naden zijn allemaal dubbelstitched en aan de buitenkant geglued. Bovenaan zijn deze ook aan de binnenkant geglued. Aan de borst en de rug zit er aan de binnenkant een firewall die waterwerend is en die je extra warmte geeft. De ritsen zitten niet in verbinding met de binnenkant en ze zijn waterafstotend, dus er kan geen water binnen langs deze kant. Het pak sluit ook perfect aan de bovenkant af. In feite is de Mutant het beste pak om gans de winter mee door te komen. Je kan het zonder hood surfen in de warmere dagen en dan met botjes, hood en handschoentjes gans de winter door, alhoewel ik dit eerst nog eens zal moeten testen.

Meer info en specs kan je vinden op de O'neill wetsuits pagina.

Lees ook mijn vroegere posts over wintersurfpakken en diktes van wetsuits.

Voor een overzicht van alle features, kan je ook onderstaand filmpje bekijken:

Sponsor

Meest gelezen voorbije maand: