woensdag 26 december 2007

Ho ho ho - Aloha! - Merry Surfmas!




The surfbuddha wishes you all a merry X-mas and a great surfable 2008!!!

maandag 17 december 2007

Fiberglass of Epoxy surfboard?

Fiberglass of Epoxy surfboard kiezen
Fiberglass surfboards zijn gemaakt van een kern van piepschuim (blanks) die omgeven is door fiberglass (glasvezel). Ze worden nog steeds door de meeste surfers aanzien als het beste surfmateriaal.

Ze worden ook meestal met de hand gemaakt, dus een goeie manier om je lokale shapers te steunen. Elke plank is meestal uniek en je kan ook naar een shaper gaan om een model volledig op je maat en goesting te laten shapen. Ze hebben meestal ook de juiste middenweg tussen "float" en "flex". Ze zijn behoorlijk licht, drijven goed en hebben de nodige flexibiliteit. Daarnaast zijn ze ook behoorlijk fragiel en zo'n plank laten vallen op straat is niet zo'n goed idee.

Als je toch voor zo'n board kiest als eerste plank, zorg dan dat je kijkt of er een zwaardere glassing laag op ligt. Deze zal je plank ietsje meer beschermen dan bv. de glassing van een pro board.

Epoxy “pop out” boards (& gegoten planken) worden steeds meer en meer populair dezer dagen (bv. BIC en NSP).

Deze planken worden door een machine aan de lopende band gemaakt (zijn meestal wel gebaseerd op een eerste succesvolle shape die met de hand is gemaakt). Het goeie aan epoxy planken is dat ze duurzaam zijn, ze kunnen tegen een stootje.

Ze zijn een zeer goed alternatief voor beginners. Vandaar dat je ze meestal vindt in surfscholen. Epoxy planken reageren wel anders. Ze hebben meer drijfvermogen en zijn niet zo flexibel.

Welke BIC plank koop je best als je eerste plank?

Daarnaast komen er steeds meer en meer nieuwere technieken op de markt (denken we maar aan Tufflite, Carbon en Buffo). Surfen is een ganse business geworden en het maken van surfboards wordt meer en meer gelinkt met trends in engineering en nieuwe technologieën uit andere industrieën. We zullen binnenkort nog een echte boom kennen van steeds meer nieuwere materialen, die gebaseerd zijn op onderzoek en engineering.

Tuflite is 1 van deze nieuwere technologieën:
Tuflite is the actual board by Surftech. It's name explains it best: it's a board that is tuff and light. The building process begins with a the creation of a plug (the form that is used to make a mold for each board), which is tediously recreated from an original shape provided by the shaper. Tuflite's "feel" different from a standard Polyurethane (PU) blank surfboard, they are lively under your feet. Not to mention, they're incredibly durable and will remain in great condition for years.



Daarnaast heb je ook Firewire, een opkomend merk die in lijn van Tuflite geshapede surfplanken maakt die steviger zijn dan gewone fiberglass planken maar die toch nog voldoende flex hebben en die raar maar waar veel lichter zijn.

Meer info op de FirewireSurfboards site.

Taj Burrow is overtuigd van zijn Firewire board:


Firewire boards zijn verkrijgbaar in de Sportshop Domburg.

Epoxy versus Fiberglass golfsurfplanken:

donderdag 13 december 2007

Wax goes on, wax goes off... - Surfwax

Mighty Mounds Surfboard Wax

Wax wordt op een surfplank gedaan opdat je voldoende grip zou hebben op een natte plank. Er zijn zeer veel types en merken surfwax. Meestal betaal je rond de 2 euro voor een blokje wax.

Aangezien deze niet zo duur zijn is het een goed idee om in het begin een aantal merken uit te proberen. Ik heb niet echt een persoonlijke favoriet. Alhoewel ik vroeger wel bijna altijd sexwax gebruikte.

Dit is ook de wax die je in de meeste surfshops zult vinden. Momenteel ben ik eerder voorstander van Matunas of Terra Wax, deze zijn iets meer plakkerig, maar ze zijn ecologischer want 100% natuurlijk.

Je kan natuurlijk ook altijd zelf je eigen biologische surf wax maken.

Sommige waxblokjes maken mooie "humps" and "bumps" en andere maken echt een smerige boel op je plank.

Coole advertising voor Sex Wax:


Als je voor de eerste maal wax op je plank doet, is het meestal wel beter om een basecoat te gebruiken. Dit is een speciale wax om op een verse/nieuwe plank te wrijven zodat de normale wax nadien beter hecht en je er eigenlijk minder van nodig hebt. Ik heb het ook al zonder deze basecoat geprobeerd en met sommige wax heb je deze niet echt nodig.

Binnen de merken heb je ook verschillende soorten voor verschillende temperaturen. Voor Belgie en Nederland gebruik je best "cold water" wax.

grote collectie surfwax - kies coldwater voor de winter

Het is ook wel aangeraden om af en toe je surfplank te ontwaxen of schoon te maken en de overtollige wax te verwijderen. Wax wordt ook snel zwart door de wrijving met je surfpak, voeten (zeker in de zomer heb je snel zwarte voeten door op straat te lopen) en botjes. Je kan dit doen door je plank even in de zon leggen of een haardroger te gebruiken.

Haal de wax eraf via een oude handdoek of via krantenpapier of via de handige surf wax pickle. Een ijsschraper of waxkammetje kan ook helpen, maar pas op om geen krassen te maken.

Na een tijdje kan je ook een waxkammetje gebruiken om je oude waxlaag opnieuw wat relief te geven.

Hier enkele stappen die je kan volgen:

1.Je plank moet eerst schoon zijn en vrij van stof, zand of andere vuiligheid.
2.Begin met een grondlaag van hardere wax, parafine of tropical normale wax.
Leg hiervan een dun laagje aan door rechte bewegingen te maken van rail tot rail.
3.Kies een zachtere wax voor de tweede laag. Deze zijn meestal "cool" of "cold water" wax. Breng deze laag aan door cilkervormige bewegingen te maken. Normaal gezien zou je nu kleine "humps" en "bumps" moeten krijgen. Maak niet de fout om meteen teveel wax aan te brengen. Je kan nadien altijd nog bijwaxen...

Goede video tutorials over hoe je het beste wax aanbrengt op je surfplank




10 Surfboard Waxing Tips | Surfboard Basics


Korduroy TV heeft ook een mooie tutorial gemaakt om uit te leggen in welke stappen je best je surfplank waxt en ook weer ontwaxt:

Wax On/Wax Off - Surf Sufficient from www.KORDUROY.tv on Vimeo.


+ hieronder heel leuke tip van Korduroy TV om dat laatste hardnekkig stukje wax van je surfboard te verwijderen via een panty en wat shape-restafval:

Pantyhose Wax Remover - Surf Sufficient from www.KORDUROY.tv on Vimeo.


En als het echt niet lukt, kan je ook altijd hulp vragen aan Eli om je surfboard te ontwaxen:

How-To Dewax a Surfboard With Eli from EyeHandy on Vimeo.


This guy only uses the real sex wax :-)

dinsdag 4 december 2007

Does a duck dive? - Duckdiving

Duckdiving is een manier om sneller in de line up te geraken door onder de golven door te duiken. Het is een manoeuvre dat je uitvoert wanneer je net onder de golf duikt die voor je uitbreekt en er zo mooi onderdoor geraakt. Duckdiving is makkelijker om te doen met een kleiner en lichter board zoals shortboard, alhoewel ik ook al longboarders het mooi heb zien doen.

Hoe doe je het?

Allereerst moet je de golven benaderen met voldoende peddelkracht en snelheid. Wanneer de face van de golf ongeveer 2meter voor je is (iets meer of minder afhankelijk van de snelheid en grootte van de golven), dan neem je de rails van je plank in je 2 handen en probeer je jezelf op te drukken, zoals bij pompen. Je zult dit later vanzelf gaan doen op het juiste moment naarmate je meer en meer duckdives doet. Probeer je plank bij deze beweging zo diep mogelijk te krijgen en begin met je neus van je plank onder te duwen. Daarna kan je ook je knie gebruiken om je plank nog dieper te pushen (pas hiermee wel op, want ik heb al veel bumps gezien op allerlei planken door deze techniek).

Als kers op de taart, kan je ook nog es je voet gebruiken om daarna je tail helemaal onder te krijgen en om je plank in te zetten voor de opwaartse beweging. Op dit moment hou je je lichaam zo dicht mogelijk bij je plank onder water en zal de golf over je heen rollen. Het is echt belangrijk dat je in de eerste stappen je plank zo diep mogelijk krijgt om je in deze stap ook zo diep te bevinden net boven je plank en onder de brekende golf. Laat je plank niet wegglippen. Je geraakt sowieso verder als je vasthoudt aan je plank.

Als dit allemaal met de juiste timing is uitgevoerd, zal je na de brekende golf weer boven komen en kan je mooi verder peddelen.

En jawel, ducks do dive :-)

Sponsor

Meest gelezen voorbije maand: