zondag 22 september 2013

Wat moet je doen bij een Pieterman steek?

Kleine Pieterman Steek Noordzee Golfsurfen

Samen met de opwarming van de aarde wordt ook het zeewater warmer en dat trekt andere diersoorten aan zoals o.a. de Pieterman. De Surfbuddha kreeg deze zomer meer verhalen te horen van surfers en zwemmers die gestoken werden door een Pieterman. Wat is een Pieterman en wat doe je het best als je gestoken bent?

De Pieterman is een kleine vis die in z'n rugvin zo'n 5 tot 6 stekels of vinstralen heeft. Deze staan in verbinding met een gifklier die het gif door deze stralen kan stuwen bij gevaar zoals bijvoorbeeld als je per ongeluk op zo'n visje trapt. Pietermannen behoren tot de giftigste dieren van Europa.

Pietermannen komen vooral voor in het oostelijke deel van de Atlantische Oceaan, de Noordzee en de Middellandse Zee. Ze graven zich in in het zand in ondiep water, loerend op prooivissen. Een steek van een pieterman is voor een mens in het algemeen niet dodelijk, maar wel zeer pijnlijk. Indien de steek niet snel wordt behandeld kan deze pijn maanden aanhouden.

Hoe behandel je het best een steek van een Pieterman?

  • Spoel krachtig met water zoveel mogelijk gif uit de wondjes
  • De pijn vermindert door onderdompeling of douchen in zo heet mogelijk water. Het gif van de pieterman bestaat namelijk uit eiwitten die bij temperaturen boven 40 graden Celsius instabiel zijn en snel afgebroken worden
  • Verwijder eventuele reststekels met een pincet
  • Raadpleeg een arts of strandhulppost
  • Direct 112 (laten) bellen bij acute en ernstige ziektebeelden als hartritmestoornissen, shock en bewustzijnsverlies


Pieterman Rugvin Zand

Hoe weet je zeker of je gestoken bent door een Pieterman?

  • De prik van een Pieterman is herkenbaar aan een aantal wondjes op een rij
  • Felle pijn
  • Zwelling en roodheid rond de steekplek
  • Het gestoken lichaamsdeel kan soms nauwelijks bewogen worden
  • Soms: hartklachten, ademhalingsstoornissen en bewusteloosheid


Meer info over Pietermannen:

Rodekruis - Wat te doen bij een steek van een Pieterman?

Plazilla - Wat is een Pieterman?

Als je erin getrapt hebt en de Pieterman blijft aan je voet kleven, dan kan je ze nadien ook gewoon lekker opeten ;-) [video]


dinsdag 17 september 2013

Surf Nieuws September 2013

Sample Sale Zwijndrecht


Nu vrijdag en zaterdag (20/21 september) is er een Sample Sale in Zwijndrecht van volgende coole merken:
WeSC, Gravis, Alien Workshop, Habitat, HUF, Native Youth, Analog, Komono

zondag 8 september 2013

Droomjobs in de surfwereld | Interview met Niels Vincke

Niels Vyncke Hurray Interview Surfbuddha

September is aangebroken, de vakantie is achter de rug en het normale leven trekt zich weer op gang. Misschien ben jij een van die velen die diep vanbinnen voelt dat je nood hebt aan iets anders? Indien je niet elke dag fluitend naar je werk vertrekt, lees dan zeker verder.

Surfbuddha is namelijk op een zomerse avond aan de praat geraakt met een surfer die beslistte zijn leven een compleet nieuwe wending te geven en zijn buikgevoel te volgen.

Maak kennis met Niels Vincke, ex-leerkracht, ex-BoardX surfcoach, en nu aan de slag in de streetwear/fashion branche (bij HURRAY). Elke dag vind je hem terug tussen de producten van o.a. de merken WeSC, Gravis, Alien Workshop, Habitat, HUF en Stance. Zijn hobby als werk beoefenen, hieronder lees je hoe Niels hier geraakt is.

Sponsor

Meest gelezen voorbije maand: