maandag 1 augustus 2011

De zandmotor, pointbreak in Nederland?

In Nederland is men in maart 2011 begonnen met de aanmaak van de zandmotor, dit is een kunstmatig aangelegd schiereiland ter hoogte van Ter Heijde.


De reden voor deze aanleg is het beschermen van de kust tegen stormen en overstromingen. Elk jaar voert de zee zand weg van de Nederlandse kust. Rijkswaterstaat vult dat om de vijf jaar aan met zandstort op het strand en voor de kust. Zouden ze dat niet doen, dan zou de zee een bedreiging vormen voor het westen van Nederland, dat beneden zeeniveau ligt.

Het aanleggen van zo'n eiland, betekent natuurlijk ook dat er snel nieuwe zandbanken en een point break kunnen ontstaan. Maar hiervoor moeten de zandopspuitingen in samenspraak met surfers gebeuren. Op die manier zou het kunstmatig eiland zowel voor bescherming van de kust als voor meer recreatiemogelijkheden kunnen zorgen. De Projectgroep Surfbelangen van SFH en HSA zijn sinds aanvang van het project bezig met intensieve lobby om de provincie hiervan te overtuigen.


Nadeel is echter dat dit project zo beladen is door protestgroepen, angst bij omwonenden en kamervragen van de PVV. De provincie, reddingsbrigade en Rijkswaterstaat willen geen enkel risico nemen en hebben daarom besloten dat de Zandmotor en omgeving verboden gebied zijn voor zwemmers en watersporters tot ruim na de aanleg. De Provincie durft dus geen enkel risico te nemen om de surfomstandigheden te verbeteren.

Als compensatie voor het gebrek aan toegang en het afwijzen van optimalisatie wordt er nu onderzocht wat de mogelijkheden zijn om de vooroversuppleties ten zuiden (Ter Heijde) en noorden (Kijkduin) van de Zandmotor te optimaliseren voor goede golven. Laten we hopen dat dit lukt. Fingers crossed...

Geen opmerkingen:

Sponsor

Meest gelezen voorbije maand: