dinsdag 26 februari 2008

Surfpak dikte 6/5/4 mm? - Surfing Belgie


Wat wordt er bedoeld met de cijfers bij surfpakken, bv. 6/5/4 en 5/4 of 3/2 enz?

Deze cijfers worden meestal vermeld op de binnenkant van het surfpak, op de mouwen en ook op het label dat erbij hangt. Met deze cijfers bedoelen ze de dikte van je surfpak. Deze dikte van het neopreen wordt uitgedrukt in milimeters. Dus een 6/5/4 bestaat uit stukken neoprene van 6mm, 5mm en 4mm.

De dikte van je surfpak beïnvloedt de warmte en de elasticiteit. Hoe dikker, hoe duurzamer, warmer en meer bestend tegen de wind (alhoewel winddichtheid meer door het type materiaal en coating wordt bepaald), maar ook hoe minder elastisch het materiaal en hoe zwaarder bij het peddelen.

Door deze eigenschappen worden er meestal lappen van verschillende dikte gebruikt bij een surfpak. De dikste neoprene (6mm en 5mm bij winterpakken) vind je meestal op de borst en de rug (meest warmte nodig en minst flexibel) terwijl de dunnere stukken zich bevinden onder de oksels rond de polsen en rond je onderbenen (minder warmte nodig en vooral meer flexibiliteit nodig bij het peddelen en af en aandoen).



We spreken van winterpakken als het neopreen dikker is dan 4mm. De meest courante winterpakken zijn 5/4mm, hiermee kan je perfect gans de Belgische winter doorsurfen. Wel belangrijk om weten is dat het hier om de hogere prijsklasse pakken gaat. Met een instapmodel van 5/4mm zal je natuurlijk niet zo warm hebben. Door de vooruitgang in technologie en stoffen, zullen we binnenkort al met een 3mm of 2mm kunnen surfen in zeer koud water. Check hieronder het filmpje van Patagonia.

Bij winterpakken is het ook belangrijk om te kijken naar de zipper (is deze water en winddicht), naar de binnenkant van je surfpak (is er een warmteopwekkende/geleidende en waterafstotende stof aanwezig), hoe zijn de naden (bv. double stitched, double glued, enz...) + zijn er extra's die ervoor zorgen dat er zo weinig mogelijk water in je pak komt (bv. Xcel Drylock).

Informeer je eerst via internet en vraag dan nadien nog wat raad in je local surfshop. Deze zal je meestal zeer goed kunnen helpen om de verschillen uit te leggen tussen de modellen dat je hebt uitgekozen.

Lees ook het andere stuk over surfpakken: wintersurfpak kiezen voor Belgische winters?

Hou er ook rekening mee dat je in de winter ook botjes (booties) en handschoenen zult nodig hebben. 3mm is voldoenden, 5mm voor de koukleumen onder ons.

Hier vind je een mooi overzicht van de surfshops en surfwinkels in België en Nederland om een wetsuit te passen en te kopen.

Video: How to buy a wetsuit (new technologies in wetsuits):

Geen opmerkingen:

Sponsor

Meest gelezen voorbije maand: