zaterdag 15 november 2008

Surfplank herstellen - Surfboard ding repair

Surfplank Herstellen

Als je meer en meer begint te surfen en vaak met veel op elkaar op een peak ligt, is er een grote kans dat je ooit eens met een kapotte plank te maken krijgt. Er kunnen scheurtjes, breuken, of blutsen voorkomen, deze heten meestal "dings". Je kan een ding krijgen door je plank te laten vallen of botsen met de grond, muur, plafond, autokoffer enz... of je kan in aanvaring komen met een andere surfer. Het ergste is waarschijnlijk wanneer een andere surfer met 1 van z'n vinnen over jouw plank surft of wanneer je moeder met de auto over je plank rijdt...

Surfplank herstellen

Elke surfplank reageert anders op dings. In het algemeen zorgen scheurtjes, schrammen of blutsen ervoor dat het zeewater in je plank kan lopen. En dit wil je ten alle tijde vermijden. Het foam in je plank zit vol met luchtbelletjes en slorpt water op. De gevoeligste planken zijn natuurlijk de geshapede planken, alhoewel de keuze van de foam een grote invloed heeft. Steeds meer en meer shapers gebruiken high tech foam die lichter is en minder water opneemt. Tufflite planken zouden ook minder water opnemen dan gewone. Planken zoals Bic/NSP hebben er ook minder last van. Bufo beweert dat je zelfs zonder sticker of Duct Tape kan verder surfen met een ding in je plank. Hydrofex foam zou immers geen water opnemen.

Als je een breuk of scheurtje opmerkt in het water, stop dan met surfen of zorg dat je Duct Tape bij de hand hebt. Stickers kunnen ook helpen, maar grijze verstevigde Duct Tape is de beste. Als je deze over de ding kleeft, kan je probleemloos verder surfen en nadien dit herstellen. is er toch water in je plank gekomen dan moet je hem eerst een aantal dagen laten uitdrogen in een droge en warme ruimte, zodat al het water uit je plank verdampt is.

Er zijn verschillende methodes om je plank te repareren. Voor een geshapede plank, kan je in de meeste surfshops een ding repair kit vinden. Daarmee kan je makkelijk je plank herstellen. Deze bestaan meestal uit schuurpapier, een spateltje, fiberglass doekje of bandage en een soort van vloeibare polyester hars, "resin". Deze hars droogt meestal vanzelf als het in contact komt met UV stralen zoals in de zon.

Andere planken zoals tufflite, en BIC/NSP vergen een andere methode van herstellen.
Dit wordt meestal met epoxy hars gedaan. meer info over hoe Epoxy Boards herstellen vind je op de de site van The Boardlady.

Als het snel moet gaan is er altijd Puka Patch Instant Ding Repair!

Aangezien er op het internet zeer veel filmpjes te vinden zijn, verkies ik om hierover niet nog meer te schrijven, maar post ik hieronder een paar van de beste filmpjes. Als je deze bekijkt dan zou je probleemloos je plank moeten kunnen herstellen.

Lees ook zeker eens deze volledige surf repair guide.

Punk Rock Surfboard Repair!:


Chick repair service with tips&tricks:


Step by Step board repair:


Amazing and super fast ding repair:-)

1 opmerking:

Julian van Vliet en Eelco Hoogduin zei

Als je er niet uitkomt,,,
www.dingdoctor.nl
The best

Sponsor

Meest gelezen voorbije maand: