donderdag 13 december 2007

Wax goes on, wax goes off... - Surfwax

Mighty Mounds Surfboard Wax

Wax wordt op een surfplank gedaan opdat je voldoende grip zou hebben op een natte plank. Er zijn zeer veel types en merken surfwax. Meestal betaal je rond de 2 euro voor een blokje wax.

Aangezien deze niet zo duur zijn is het een goed idee om in het begin een aantal merken uit te proberen. Ik heb niet echt een persoonlijke favoriet. Alhoewel ik vroeger wel bijna altijd sexwax gebruikte.

Dit is ook de wax die je in de meeste surfshops zult vinden. Momenteel ben ik eerder voorstander van Matunas of Terra Wax, deze zijn iets meer plakkerig, maar ze zijn ecologischer want 100% natuurlijk.

Je kan natuurlijk ook altijd zelf je eigen biologische surf wax maken.

Sommige waxblokjes maken mooie "humps" and "bumps" en andere maken echt een smerige boel op je plank.

Coole advertising voor Sex Wax:


Als je voor de eerste maal wax op je plank doet, is het meestal wel beter om een basecoat te gebruiken. Dit is een speciale wax om op een verse/nieuwe plank te wrijven zodat de normale wax nadien beter hecht en je er eigenlijk minder van nodig hebt. Ik heb het ook al zonder deze basecoat geprobeerd en met sommige wax heb je deze niet echt nodig.

Binnen de merken heb je ook verschillende soorten voor verschillende temperaturen. Voor Belgie en Nederland gebruik je best "cold water" wax.

grote collectie surfwax - kies coldwater voor de winter

Het is ook wel aangeraden om af en toe je surfplank te ontwaxen of schoon te maken en de overtollige wax te verwijderen. Wax wordt ook snel zwart door de wrijving met je surfpak, voeten (zeker in de zomer heb je snel zwarte voeten door op straat te lopen) en botjes. Je kan dit doen door je plank even in de zon leggen of een haardroger te gebruiken.

Haal de wax eraf via een oude handdoek of via krantenpapier of via de handige surf wax pickle. Een ijsschraper of waxkammetje kan ook helpen, maar pas op om geen krassen te maken.

Na een tijdje kan je ook een waxkammetje gebruiken om je oude waxlaag opnieuw wat relief te geven.

Hier enkele stappen die je kan volgen:

1.Je plank moet eerst schoon zijn en vrij van stof, zand of andere vuiligheid.
2.Begin met een grondlaag van hardere wax, parafine of tropical normale wax.
Leg hiervan een dun laagje aan door rechte bewegingen te maken van rail tot rail.
3.Kies een zachtere wax voor de tweede laag. Deze zijn meestal "cool" of "cold water" wax. Breng deze laag aan door cilkervormige bewegingen te maken. Normaal gezien zou je nu kleine "humps" en "bumps" moeten krijgen. Maak niet de fout om meteen teveel wax aan te brengen. Je kan nadien altijd nog bijwaxen...

Goede video tutorials over hoe je het beste wax aanbrengt op je surfplank




10 Surfboard Waxing Tips | Surfboard Basics


Korduroy TV heeft ook een mooie tutorial gemaakt om uit te leggen in welke stappen je best je surfplank waxt en ook weer ontwaxt:

Wax On/Wax Off - Surf Sufficient from www.KORDUROY.tv on Vimeo.


+ hieronder heel leuke tip van Korduroy TV om dat laatste hardnekkig stukje wax van je surfboard te verwijderen via een panty en wat shape-restafval:

Pantyhose Wax Remover - Surf Sufficient from www.KORDUROY.tv on Vimeo.


En als het echt niet lukt, kan je ook altijd hulp vragen aan Eli om je surfboard te ontwaxen:

How-To Dewax a Surfboard With Eli from EyeHandy on Vimeo.


This guy only uses the real sex wax :-)

Geen opmerkingen:

Sponsor

Meest gelezen voorbije maand: