zondag 8 september 2013

Droomjobs in de surfwereld | Interview met Niels Vincke

Niels Vyncke Hurray Interview Surfbuddha

September is aangebroken, de vakantie is achter de rug en het normale leven trekt zich weer op gang. Misschien ben jij een van die velen die diep vanbinnen voelt dat je nood hebt aan iets anders? Indien je niet elke dag fluitend naar je werk vertrekt, lees dan zeker verder.

Surfbuddha is namelijk op een zomerse avond aan de praat geraakt met een surfer die beslistte zijn leven een compleet nieuwe wending te geven en zijn buikgevoel te volgen.

Maak kennis met Niels Vincke, ex-leerkracht, ex-BoardX surfcoach, en nu aan de slag in de streetwear/fashion branche (bij HURRAY). Elke dag vind je hem terug tussen de producten van o.a. de merken WeSC, Gravis, Alien Workshop, Habitat, HUF en Stance. Zijn hobby als werk beoefenen, hieronder lees je hoe Niels hier geraakt is.


- Wanneer heb je de klik gemaakt? Wanneer besliste je om in "de scene" te werken?

Ik kwam na mijn opleiding als leerkracht op de arbeidsmarkt en zag geen rooskleurige toekomst als sportleerkracht. Net teveel stages en interims doen vooraleer ik vast werk had. Dus ben ik in de sales begonnen. Na 2 jaar te werken als vertegenwoordiger in de sanitaire branche had ik er genoeg van en wou ik iets doen dat me echt aan het hart lag. Ik hield van de sales maar dit wou ik doen in een branche die dichter bij mijn interesses lag. Ik heb 10 jaar als surfcoach bij BoardX gewerkt en ook hierdoor wist ik dat ik in de surfwereld wilde werken. Zo ben ik terecht gekomen bij HURRAY die verschillende streetwear fashion merken vertegenwoordigt. Na een lange reeks van interviews and assesments mocht ik beginnen!

Stance | We don't do ordinary


- Is de job alles wat je ervan verwacht had?

Het leuke aan de job is dat we in een jong en dynamisch team werken. Ook de klanten zijn jong van geest wat het allemaal net iets aangenamer maakt. In de wereld van de streetwearfashion is het 2x per jaar het verkoopseizoen (januari/februari en juli/augustus). Dit zijn de drukste maanden in de verkoop. Tussen deze periodes gaan we de baan op, op zoek naar potentiële partners en onderhouden we de bestaande klanten.


- Heb je nog voldoende tijd om zelf je favoriete sporten te beoefenen?

Op surftrip vertrekken in de verkoopperioden is natuurlijk moeilijk, maar dit wordt in de tussenseizoenen opgelost. We hebben zeker voldoende tijd om onze passies verder te blijven uitoefenen.

Wat is je meest memorabele surftrip?

Jeffreys bay, Zuid-Afrika! 's Morgens swell check: Mooie 1.5m komt binnenrollen, snel een ontbijtje: lees ONTBIJT (grote kom yoghurt, vers fruit, musli en honing, goeie kop koffie en zo ontbijten terwijl je de swell checkt). Snel wetsuit aan en spurten naar de zee. Ik merkte dat ik samen met 3 andere locals lag omstreeks 6.30u en de zon was net aan het opkomen. Op een bepaald moment zag ik een vin bovenkomen en even ging m'n hartslag zwaar naar boven. Tot ik merkte dat het een school dolfijnen was die hun "ochtendwandeling" gingen doen. Toen ze merkte dat wij er ook lagen vonden ze er niet beter op om langs ons heen te zwemmen en volop te springen uit het water. Op een bepaald moment nam ik een golf en zag ik dat er een dolfijn voor me uit mee aan het surfen was. Ik kon het haast niet geloven zo erg schrok ik dat ik prompt van m'n board viel. Dit moment was het beste ooit! jammer dat ik nog geen GoPro had toen!

Jeffrey's Bay Dolphins


- Krijg je via de merken extra voordelen? Welke? Wat is je favoriete merk?

Het leuke aan de job is dat we natuurlijk als eerste de collecties zien en deze zelf kunnen aankopen. Zo zijn we telkens altijd een stapje voor op de huidige modebranche.
Omdat we verdeler zijn van verschillende merken is het moeilijk een absolute topper eruit te halen maar als ik echt moet kiezen is het Native youth en Stance. Native youth omwille van zijn gedetailleerde vormgeving in zijn kledingstukken en Stance omwille van de kwaliteit van de sokken.

Stance overview sokken

- Wat is je favoriete product, wat heb je onlangs aangeschaft en kan je moeilijk van scheiden?

Mijn favoriete product is Stance. Misschien raar dat ik nu sokken kies, maar deze kwalitatieve sokken zijn echt een hemel rond je voeten. Na een koude surfsessie is het aangenaam om een lekker warme sok aan te doen. En bijvoorbeeld zeker de cashmere sokken, die voelen ongelooflijk goed aan. Daarnaast zijn het ook echt hippe sokken met leuke kleuren, streepjes en opvallende collaborations. Stance is ook exclusief leverancier van sokken voor de broertjes Florence.

John John Florence Stance


- Wat is het meest memorabele moment in je carriere tot nu toe?

Wat me tot nu toe het meest is bijgebleven is de Bread & Butter beurs in Berlijn. Dit is de grootste fashionbeurs ter wereld waar alle merken hun stand hebben. Dit is machtig om te zien omdat dit gepaard gaat met fashionshows, performances en natuurlijk big parties! Je ziet wat er op de markt gaat komen en dit is altijd interessant om te zien waar de streetfashion naartoe gaat. Ik kan je verzekeren: er staat ons nog veel moois te wachten!


- Zou je het anderen aanraden?

Ik kan het enkel aanraden omdat de wereld heel leuk is om te werken. Heel veel jonge dynamische mensen, mensen met allemaal dezelfde passie voor fashion en streetwear (surf/skate/snow). Het belangrijkste is dat je met plezier naar je werk gaat en dat heb ik bij HURRAY gevonden.


- Wat zijn je toekomstplannen?

Graag wil ik zolang mogelijk blijven verder werken in de wereld waar ik me nu bevindt maar mijn absolute droom is ergens in het buitenland te kunnen wonen waar een goeie surfspot dicht bij je huis is. Het ideale zou zijn dat ik deze job kan doen in een land waar ik voor en na het werk een sessie kan doen!

Video: Mitch Abshere - Punks & Poets - Stance


Kriebelt het bij jou ook om van je hobby je beroep te maken? Zit je met vragen of wil je wat tips horen die Niels voor je heeft om je droom te volgen, stuur ze door.

Met dank aan Niels, Kurt en
WeSC
Gravis
Alien Workshop
Habitat
HUF
Stance
HURRAY

Op zoek naar een job in de surfindustrie?
www.surfcareers.com
of via Sportcareers.be: carrières in de sport- en vrijetijdssector

1 opmerking:

Unknown zei

Zeer leuke blog! Ik zit in dezelfde situatie, geen werk in het onderwijs. Al drie jaar van de ene interim naar de andere aan het gaan! Deze zomer ben ik stagemoni geweest bij BoardX, wie weet wat de toekomst brengt! Veel succes!

Sponsor

Meest gelezen voorbije maand: