vrijdag 16 augustus 2013

5 Tips bij Kopen van een Tweedehands Surfboard

Tweedehands Surfboards

Ik krijg heel vaak de vraag binnen welk boardje interessant is om als eerste board te kopen en dan meer specifiek om in de Noordzee op kleinere golven te surfen. Ik heb het gevoel dat beginnende surfers meestal al meteen een splinternieuw high performance board willen kopen.

Een optie om echter zeker te bekijken is het kopen van een tweedehands board. Grootste voordeel is dat deze een pak goedkoper zijn en meestal wel nog in zeer goede staat. Dat maakt het gemakkelijker om de keuze voor een eerste board te rechtvaardigen.

Er zijn echter wel een aantal zaken waar je op moet letten bij het kopen van een tweedehands surfboard:

1. No Wax
Koop enkel een tweedehands surfboard die volledig ontwaxed is. De surfwax kan namelijk putjes en schade verdoezelen. Bij een ontwaxte surfplank zie je ook meteen in welke staat de de hars is.

2. String the Stringer
Bekijk het centrale gedeelte ofte skelet van de surfplank. Dit latje zorgt voor stevigheid en flex. Als er rondom dit centrale gedeelte scheuren of herstellingen zitten, dan heb je meer kans dat de plank te erg beschadigd is en niet meer zo stevig is.

3. Fin Plugs
Bekijk aandachtig de fin plugs. Omdat de vinnen vaak eraf worden gehaald, kan de surfplank daar gemakkelijk beschadigen. Kijk goed onder en boven de fin plugs. Ook als de vinnen al eens in aanraking gekomen zijn met de bodem kan de plank daar beschadiging hebben opgelopen. Deze beschadiging is meestal moeilijker te herstellen.

4. Top of the board
Bekijk en betast de bovenkant van de plank. Bij een handgemaakte tweedehands shortboard zal deze meestal al wat putjes bevatten. Bij een epoxy of fabrieksboard zoals BIC is dit veel minder het geval. Belangrijk is dat er geen luchtbellen inzitten of stukken die veel zachter aanvoelen dan andere. Dat is een teken dat er al eens water in de plank is gekomen.

5. Tail & Nose
Dit zijn de meest gevoelige plaatsen voor botsingen met bv. de grond. Bij een tweedehands board zullen hier meestal wel kleine scheurtjes of barstjes zitten, maar als je erover wrijft zou je geen te diepe groeven mogen voelen. Als er hier herstellingen gebeurd zijn, voel dan zeker of deze goed zijn dichtgemaakt en of de hars van de plank nog stevig aanvoelt.

Xabi de eigenaar van de Waimea Surfshop in Anglet somt alles nog eens mooi op in onderstaand filmpje:

3 opmerkingen:

jeke zei

handige topic,
maar waar koop je dan best zo'n surfboard? In een surfshop, tweedehandssite,...? kan je anders even vermelden waar je tweedehandsboardjes kan vinden?
(ik heb me ook laten vertellen dat je ook goedkoop eindereeksjes kan kopen)

The Surfbuddha zei

Maakt eigenlijk niet zoveel uit waar je zo'n board koopt. In een shop zal je meer keuze hebben, zeker als je op vakantie bent op een surfspot en kan je raad krijgen van de eigenaar. Anderzijds is het vaak goedkoper om een boardje rechtstreeks te kopen via een andere surfer of via tweedehands website. Dan is het belangrijk dat je board goed "test" en dat je eventueel de eigenaar via via kent om zeker te zijn dat board in goede staat is...

Unknown zei

Krijg financiering voor uw bedrijf
Persoonlijke financiering
Zakelijke financiering

Maak je geen zorgen, we zullen je helpen!

Gemakkelijke en snelle goedkeuring
Flexibele terugbetaling

E-mail: trustenquiry05@gmail.com

Sponsor

Meest gelezen voorbije maand: