zondag 19 oktober 2008

Blessures en ongevallen bij golfsurfen

Doordat de surfsport zo aan het groeien is ontstaan er meer en meer crowds in het water, wat de kansen op ongevallen verhoogt. Doordat we met steeds meer en dichter op elkaar (bij de peak) zitten in het water, is de kans groter dat we een aanvaring krijgen met ofwel de plank of de vinnen van een medesurfer. Daarnaast wordt de sport ook steeds meer extremer beoefend (grotere golven, koudere temperaturen, betere materialen, extremere tricks), waardoor de kansen op blessures en ongevallen nog meer verhogen.

Al bij al is golfsurfen in feite niet zo'n gevaarlijke sport, maar we geven hier een kort overzicht van de meest voorkomende directe blessures.

Fincuts

De achterkant van de vinnen op een surfboard zijn meestal behoorlijk scherp. Als je lang in het water zit,wordt je huid ook zachter. Daardoor is de meest voorkomende surfkwaal, de fincut. Deze cuts komen meestal voor op je handen en voeten aangezien in België je surfpak de rest van je lichaam beschermt. Het kan ook uitzonderlijk dat je de vinnen in je gezicht krijgt... :-$ Fincuts kan je snel krijgen, gewoon al door naar je plank te grijpen in het water en net de vinnen vast te hebben. Een volgende golf kan je plank dan zo meesleuren zodat de beweging een sneetje in je hand maakt. Meestal zijn fincuts niet zo erg en genezen ze na enkele dagen vanzelf. Een handig hulpmiddeltje om mee te hebben op reis is Isobetadine. Dat zorgt ervoor dat de wonde sneller geneest en ontsmet. Is de snee groter, dan zal deze moeten genaaid worden. Wil je eerst nog de perfecte A-frames of tubes verder surfen en pas daarna naar de dokter gaan, dan kan Ducktape hier wel helpen. Je kan je hand of voet dan voldoende intapen zodat het bloeden stopt. Hiermee plak je de wond tijdelijk af, dus na de surfsessie zal de tape meteen vervangen moeten worden door een juiste behandeling van de wond, ontsmetten en laten helen.

Fincut on the head... :-$
fincut surfing head

Oplossing? Met Proteck Fins, behoren fincuts tot het verleden, voor jezelf en medesurfers...
Proteck Fins surfing without fincuts

Breuken

Botbreuken kunnen voorkomen bij hevige wipe-outs of bij het botsen met andere surfers. Meest voorkomende zijn armen, benen, ribben en hoofdletsels. Je kunt ze niet echt voorkomen behalve door de voorrangsregels te respecteren en goed op te letten in het water.

Scheurwondjes

Deze kunnen voorkomen bij hevige wipe-outs waarbij je over de zeebodem wordt meegesleurd. Aangezien er aan onze kust enkel strand is en geen rif, zullen deze wondjes meestal maar klein zijn en snel genezen. Ze kunnen vaker voorkomen op sommige stranden na een hevige Noordzee storm waardoor er veel schelpen (van bv. oesters) liggen.

Kneuzingen en blauwe plekken

Deze komen vaak voor als je in aanraking komt met je eigen plank. Je leash is elastisch waardoor het vaak voorkomt dat je plank na een wipeout in volle snelheid terug naar je toekomt. Als je dan net boven water komt, kan het zijn dat je deze in je gezicht of tegen je ribben krijgt. Het kan ook zijn dat je tijdens de drop op je plank valt. Bv. je glijdt met 1 voet van je plank waardoor je met de zijkant van je ribben of met je elleboog op de bovenkant van je plank valt. De ergste plaatsen van je board om mee in aanraking te komen zijn de vinnen en de nose. Probeer deze niet in je gezicht of ogen te krijgen. :-p

Plank op het hoofd gekregen...
Surfen ongeval plank hoofd


Naast deze directe blessures kan je bij het golfsurfen ook chronische blessures oplopen. Deze komen voor als je veelvuldig surft en niet de nodige voorzorgsmaatregelen neemt.

Chronische schouder, nek en rugpijn

Surfen vergt veel flexibiliteit van je rug en rugspieren. Door het peddelen moet je je onderrug hevig krommen. Je ligt daarbij continu op je buik en je nek en rug volledig hol getrokken. Als je spieren niet getraind zijn of bij het langdurig surfen in koud water, kan het voorkomen dat je een spierscheur/spierverrekking krijgt of een surfers lumbago. Dit kan je voorkomen door je spieren warm te houden met een goed wetsuit, door te stretchen en door te fitnessen en deze spieren continu te oefenen zonder ze te overbelasten. Daarnaast kunnen zwemmen en power yoga ook een goede oefening zijn, hierbij train je bijna al je spieren, zonder ze aan overbelasting bloot te stellen. Bij power yoga worden de flexibiliteit en lenigheid verbeterd en tevens zijn je lichaam en geest meer in balans.

Oogschade

Oogschade kan voorkomen doordat je ogen lange tijd bloot gesteld worden aan hevig UV licht (direct licht van de zon + weerspiegeling op het wateroppervlak). De wind en zout van het zeewater drogen je ogen uit en kunnen dit nog versterken. Een remidie hier is het dragen van een zonnebril of speciale weerkaatsende zonnecreme onder de ogen smeren.

Surfers ear

Je oor kan direct beschadigd worden door een hevige wipeout. Bv. als je trommelvlies scheurt. Maar ook op lange termijn kan surfen schade berokkenen aan je oren. Dit heet een surfer's oor. Het komt voor wanneer je veel surft in koud water. Het continu stromen van water en wind in je oor, zorgt ervoor dat je oor in de verdediging gaat en een soort van beentje doet groeien in het oorkanaal. Dit beentje blijft groeien waardoor je oorkanaal vernauwt en je uiteindelijk minder gaat horen.

Voor meer tips&tricks, check de surfers survival guide:
Surfers survival guide

Ook in kleine golven is het beter om voorzichtig te zijn en je plank altijd bij je te houden...

Geen opmerkingen:

Meest gelezen voorbije maand: