zaterdag 2 oktober 2010

Stop Motion Surf Video

Stop motion zit al een tijdje in de lift. Het werd vroeger vaak gebruikt in animatiefilms waarbij de acteurs en het decor vervangen werden door plasticine (bv. Wallace en Gromit) of in gewone films om de special effects op te fleuren. Stop motion zie je nu meer en meer opduiken omdat veel mobiele toestellen en camera's foto's en video's nemen in HD en de stop motion functie meestal in de software van het toestel zit. Zo kan je op een gemakkelijke manier (zonder dat je moet kunnen tekenen) animaties maken. Je moet alleen wat geduld hebben omdat elk frame uit een aparte foto bestaat.

Uitleg Wikipedia: Stop-motion of stop-frame animatie, is een filmtechniek die al voor de komst van digitale animatie gebruikt werd om speciale effecten te creëren in films. Stop-motion is al bijna net zo oud als filmen zelf. Stop-motionanimatie met kleifiguurtjes wordt claymation genoemd.

Stopmotion Camera Opstelling:
Stop Motion

Voor stop-motion is een camera nodig die in staat is om opnames frame per frame te maken. Eerst wordt het voorwerp dat op film moet bewegen in een bepaalde houding neergezet en met de camera wordt een frame hiervan geschoten. Vervolgens wordt de houding van de figuur een fractie veranderd en wordt er opnieuw één frame geschoten. Dit wordt herhaaldelijk gedaan. Door vervolgens de film af te spelen lijkt het alsof het voorwerp uit zichzelf beweegt. Dezelfde techniek past men ook toe bij tekenfilms.


En wat krijg je als je stop motion en creatieve surfers samenbrengt...? Yep, o.a. Playmobil filmpjes. De laatste tijd duiken er steeds meer en meer op via Blogs, Youtube en Vimeo. Ik zet de leukste hieronder even op een rijtje:


Geen opmerkingen:

Sponsor

Meest gelezen voorbije maand: