maandag 17 december 2007

Fiberglass of Epoxy surfboard?

Fiberglass of Epoxy surfboard kiezen
Fiberglass surfboards zijn gemaakt van een kern van piepschuim (blanks) die omgeven is door fiberglass (glasvezel). Ze worden nog steeds door de meeste surfers aanzien als het beste surfmateriaal.

Ze worden ook meestal met de hand gemaakt, dus een goeie manier om je lokale shapers te steunen. Elke plank is meestal uniek en je kan ook naar een shaper gaan om een model volledig op je maat en goesting te laten shapen. Ze hebben meestal ook de juiste middenweg tussen "float" en "flex". Ze zijn behoorlijk licht, drijven goed en hebben de nodige flexibiliteit. Daarnaast zijn ze ook behoorlijk fragiel en zo'n plank laten vallen op straat is niet zo'n goed idee.

Als je toch voor zo'n board kiest als eerste plank, zorg dan dat je kijkt of er een zwaardere glassing laag op ligt. Deze zal je plank ietsje meer beschermen dan bv. de glassing van een pro board.

Epoxy “pop out” boards (& gegoten planken) worden steeds meer en meer populair dezer dagen (bv. BIC en NSP).

Deze planken worden door een machine aan de lopende band gemaakt (zijn meestal wel gebaseerd op een eerste succesvolle shape die met de hand is gemaakt). Het goeie aan epoxy planken is dat ze duurzaam zijn, ze kunnen tegen een stootje.

Ze zijn een zeer goed alternatief voor beginners. Vandaar dat je ze meestal vindt in surfscholen. Epoxy planken reageren wel anders. Ze hebben meer drijfvermogen en zijn niet zo flexibel.

Welke BIC plank koop je best als je eerste plank?

Daarnaast komen er steeds meer en meer nieuwere technieken op de markt (denken we maar aan Tufflite, Carbon en Buffo). Surfen is een ganse business geworden en het maken van surfboards wordt meer en meer gelinkt met trends in engineering en nieuwe technologieën uit andere industrieën. We zullen binnenkort nog een echte boom kennen van steeds meer nieuwere materialen, die gebaseerd zijn op onderzoek en engineering.

Tuflite is 1 van deze nieuwere technologieën:
Tuflite is the actual board by Surftech. It's name explains it best: it's a board that is tuff and light. The building process begins with a the creation of a plug (the form that is used to make a mold for each board), which is tediously recreated from an original shape provided by the shaper. Tuflite's "feel" different from a standard Polyurethane (PU) blank surfboard, they are lively under your feet. Not to mention, they're incredibly durable and will remain in great condition for years.



Daarnaast heb je ook Firewire, een opkomend merk die in lijn van Tuflite geshapede surfplanken maakt die steviger zijn dan gewone fiberglass planken maar die toch nog voldoende flex hebben en die raar maar waar veel lichter zijn.

Meer info op de FirewireSurfboards site.

Taj Burrow is overtuigd van zijn Firewire board:


Firewire boards zijn verkrijgbaar in de Sportshop Domburg.

Epoxy versus Fiberglass golfsurfplanken:

Geen opmerkingen:

Sponsor

Meest gelezen voorbije maand: