maandag 31 maart 2008

Teahupoo surfing the foamball - ASP

De volgende stop in de ASP surf tour is Teahupoo. Op dit eiland in Taihiti breekt een waanzinnig holle golf over een zeer ondiep rif. Omdat die golf bij grote swell nu bijna altijd op dezelfde manier breekt (hol en big) is het niet makkelijk om daar verschillende truucs op te proberen en zo dus punten te scoren.


Hoe scoren de pro's dan extreme punten op Teahupoo? Wel ze proberen zolang mogelijk de foamball te rijden.

Het schuimend water dat opspat binnenin de tube (het water spat immers niet enkel naar het strand toe op, maar dus ook binnenin de Tube) heet foamball. Diep in de tube zitten, betekent bij een grote swell op Teahupoo: de foamball surfen (riding the foamball). Net als op "the whitewater" van een gebroken golf is het zeer moeilijk er je evenwicht op te houden, laat staan snelheid op te maken. Beiden zijn echter nodig om van diep in de tube weer naar buiten te komen. En met zo'n beweging kan je dus vette punten scoren.

Kelly Slater tijdens een van de voorgaande edities:
"Kelly's taking a frothy one! He's right on the foamball there. Will he come out of that one? YES! he comes out!!!!!!!! Wooohooohooo unbelievable! Kelly slaterrrrrrr!!!! :-)"

Thanks to Koenio!In het volgende filmpje surft Kelly Slater (again :-)) diep in de tube en blijft superlang stabiel op de foamball tijdens de Rip Cearl Search ASP world tour 2008 (check het tweede stuk, tuberide van z'n eerste golf). Dit levert hem een 10 punten score op! Na deze golf demonstreert Kelly nogmaals dat hij de king is door zomaar eventjes switch nog eens een tuberide te maken. Check z'n leash aan z'n voorste voet.

Geen opmerkingen:

Sponsor

Meest gelezen voorbije maand: