zondag 14 september 2008

Winterstop - winterseizoen - golfsurfen in België

De dagen worden korter, de temperaturen naderen 's nachts het vriespunt, school is weer begonnen... face it, summer's over! Toch nog een positieve noot, er zou in principe meer surf moeten komen. De maanden oktober, november en december beloven veel meer swell dan de zomer. En dat betekent surf, surf, surf en nog eens surf! Ook al is de zee zo koud als een ijsje, toch blijven we surfen...

De Surfbuddha kreeg namelijk de vraag binnen wanneer de winterstop begint en eindigt voor het golfsurfen in België en Nederland.

Het antwoord is kort en duidelijk en even positief: er is namelijk geen winterstop. Dankzij nieuwe technologieën in wetsuits en onze zachtere winters, kunnen we in feite gans de winter door surfen in België en Nederland. Enige vereiste is wel goed materiaal. Dus dat betekent investeren in een goeie 5mm wetsuit, handschoentjes, botjes en een kapje.

Er zijn heel veel soorten wetsuits op de markt en deze zijn ook in de Benelux makkelijk te verkrijgen dankzij de vele surfshops en nog makkelijker dankzij de online shops die thuis leveren. In het algemeen telt voor een winterpak, dat investeren de moeite loont. Koop een degelijk winterpak van een gekend merk zoals Quicksilver, O'neill, Rip Curl en/of Billabong en je zit goed voor een paar winters. Deze duurdere winterpakken zijn zo gemaakt dat de naden extra dicht zijn zodat er zo weinig mogelijk water en koude binnenkomt. Al deze wetsuits zijn ook superstretchy. Sommige zullen ook speciale panelen hebben die je extra warm houden zoals de Rip Curl Heated H-bomb.

Enige uitzondering in het rijtje is Xcel, en dan specifiek de Xcel Infinity Drylock. Dit merk behoort nog niet tot de groten, maar is volgens de Surfbuddha zeker het overwegen waard voor een winterpak (natuurlijk ook voor zomerpak). Dit merk heeft zich echt gefocust op flex en warmte. Ze houden het zeewater en de koude buiten door een unieke techniek van blindstitching, double glued en wat uitzonderlijk is taped seals. In tegenstelling tot de meeste pakken die de naden verlijmen, gebruiken zij een soort van "seals" die langer blijven zitten en die de nodige flex behouden. Na een tijdje kunnen er wel een paar tapes loskomen, maar al bij al is het veel beter dan de glues die na een paar winters beginnen af te brokkelen. En wat zeer belangrijk is, de pakken hebben superflex en voelen ultralicht aan. In feite hebben alle duurdere pakken van de grote merken deze eigenschappen en allemaal zullen ze wel 1 eigenschap extra in de kijker zetten, dus een miskoop kan je zeker niet doen bij deze wetsuits.

Voor meer info over Xcel, kan je terecht op hun site: Excel Wetsuits

Klik hier voor meer info over surfpakken en de dikte nodig om te golfsurfen in Belgische winters.

Meer info over surfpakken voor België.

Daarnaast is het voor elk surfpak en zeker voor een winterpak, belangrijk dat dit pak als gegoten zit. Dit betekent dat de wetsuit super moet aansluiten op alle plaatsen van het lichaam. Zowel rond de borstkas (flex bij het peddelen), als rond de armen en benen (beweeglijkheid) als in de lengte moet deze perfect zitten. Testen is de boodschap! Er zijn heel veel mogelijkheden in maten. Niet enkel small, medium, large en extra large zoals bij kledij. Er zijn vele tussen combinaties mogelijk. Check hieronder de size chart om te zien welke maat bij jou past.

Sizechart Xcel wetsuits.

Als je na het lezen van dit artikel over golfsurfpakken denkt te weten welk surfpak je wil kopen, maar nog een beetje twijfelt tussen een aantal merken en modellen, check dan zeker nog even deze Wetsuits Buyers Guide 2008. Daarin staat een gans overzicht van de meest courante surf merken en hun features.

Als laatste heb je naast een goed winterpak ook goede botjes, handschoenen en een surfkapje nodig. Handig is een wetsuit met ingebouwd kapje, maar sommige surfers verkiezen een los kapje omdat je dan meer de keuze hebt om zonder of met te surfen. Een ingewerkt kapje heeft dan weer veel meer warmte.

Botjes en handschoenen zijn te verkrijgen bij verschillende merken. Miskoop je niet en koop ze van een golfsurfmerk. 3mm kan genoeg zijn, 5mm is zeker voldoende om gans de winter door te surfen. Ook hier telt dat ze perfect moeten passen. Koop je botjes een maatje kleiner dan je normale schoenen.

Quiksilver Cell voor brrrr... koude winters:


Quiksilver overzicht van alle winter surfpakken:


O'neill Psycho 2:


Rip Curl Heated Wetsuit:


Xcel wetsuits:

woensdag 3 september 2008

Go Quad Surfing! Surfen met 4 vinnen...

quad surfboard

Sinds enkele jaren waait er een nieuwe hype door surfboardland: de quad. Een board met deze vin opstelling ziet er cool en eigentijds uit. Zowat alle shapers hebben ze in hun quiver. Ze worden als de top off the bill gehyped. De quad is exhter geen nieuwe uitvinding, in de jaren 80 waren er al in omloop. Helaas wonnen ze niet van de toenmalige en nog steeds populaire thruster...

Maar wat heb je er eigenlijk als surfer aan? Voor de newbies onder jullie, de quad is een board met vier vinnen waarbij de centerfin van de klassieke thruster (tri-fin) ontbreekt (zie foto hierboven).

Speed
Een quad is sneller. Bij het down the line pompen en rail to rail surfen is er door het ontbreken van de centerfin telkens één paar vinnen dat in het water steekt. Deze opstelling geeft dan een pak minder weerstand dan een thruster, waardoor je dus sneller gaat. Dit snelheidsvoordeel speelt zowel in kleine als grote golven.

Drive
Een quad heeft meer drive. Het paar vinnen aan een zijde van het board zijn uitgelijnd en geven samen meer vinoppervlak. Hierdoor haal je meer drive uit je bottom turn en het rail to rail carven. Het resultaat is terug: more speed. De speed-boost komt vooral tot uiting in kleinere tot medium golven.

Grip
Dat een quad meer grip heeft in hogere surf dan een twin hoeft geen betoog. Tegenwoordig worden zelfs alle tow-in boards van een quad opstelling voorzien. Sommige surfers spelen met hun quad-fin set-up en nemen grotere vinnen naarmate de golven hoger zijn. Of ze wisselen de plaats van de grootste vin.

So?
Afgezien van bovenstaande voordelen blijven de meningen over de quad verdeeld. Sommigen merken ook meer controle en meer snelheid uit de bochten. Anderen blijven zweren bij de klassieke thruster.

De quad hype slaat sinds kort zelfs over naar longboards. Zelfs kiters doen mee met de quad hype.

De hype staat op zichzelf. Een quad staat stoer. Koop geen quad voor de looks of net wel... ;-) Vind je een boardje dat zowel als twin/thruster en als quad/multi fin te verkrijgen is, ga dan voor het laatste.
Maar probeer het vooral zelf eens. Er zijn in België en Nederland op zowat elk evenement testdagen met boards van ondermeer Tuflite, Bufo en Firewire.

Thanks to Sprout.

Hoe quad vinnen installeren?:


Quads surfboard voorstelling:


Quad surfing in action:

Meest gelezen voorbije maand: