dinsdag 2 februari 2010

Wintersurf met Sprout - Xcel infinity Drylock hooded

Midden jaren negentig kon je winterpakken verkrijgen in een 4 tal maten. Je viel uiteindelijk altijd ergens tussen twee maten in. Om de warmte te reflecteren was er titanium folie verwerkt in het neopreen.

Deze pakken waren natuurlijk allerminst flexibel en de polsen waren zo breed dat er ducktape aan te pas kwam om een goede seal te krijgen met je handschoentjes. Wat op zich terug de bloedstroming afsnoerde. Men ging er vanuit dat alle surfers zwaar gespierde oertypes waren.

Types zoals Johny Boy Gomes of Sunny Garcia. Wou je vroeger wintersurfen dan moest je zonder meer de koude trotseren.



Drylock Infinity Xcell Wetsuit

Maar na tien jaar ontwikkeling staan de pakken blijkbaar op punt. Xcel en ook de andere merken hebben hun lesje geleerd; flexibel neopreen, een beter uitgekiend maten schema, goed aansluitende polsen en enkels voor minimale instroom van zeewater en waterdichte naden.

Zonder enige vorm van marketing in België blijken de Xcel wetsuits bijzonder populair aan onze kust. En niet zonder reden. Het concept: de meest flexibele en warme pakken doch sober uitgevoerd, zonder schreeuwerige kleuren spreken ze erg aan onder de niet-mode-surfers. De mond-tot-mond reclame loopt als een vuurtje: "neem een Xcel, dan heb je warm." En dat is iets anders dan: "het is wel te doen".

Ik heb m'n Drylock Hooded deze winter verschillende keren gedragen en laatst bij 3°C. Veel kouder kan het water in principe niet worden of we moeten ons surfboard wisselen voor een stel schaatsen.

Bij het naar buiten peddelen merk je dat het pak niet meteen vol loopt en dat er eigenlijk geen druppel binnenkomt. Je voelt niet hoe koud het water is. Na het naar buiten peddelen krijg je meteen warm. En zelfs te warm.

Drylock Infinity Xcell Detail glued
Ik heb er de Drylock mittens (wanten) in 7mm bijgekocht. Rubberen ringen hierop en op het pak zorgen voor een goeie, waterdichte afsluiting (drylock). Mijn vingers baden letterlijk in het zweet van de warmte. Het voordeel is dat je je mouwen niet ver naar je handen moet trekken om een goeie afsluiten te krijgen. Dat komt de flexibiliteit ongelooflijk ten goede.

Airprene= neopreen met extra luchtbubbels voor een betere isolatie:Drylock Air Neoprene
Toch enkele puntjes kritiek:
- De rubberen seal aan de polsen is niet zo stevig uitgevoerd. Een ring is reeds gescheurd.
- Het kinstukje bestaat uit 1 of 2 mm neopreen, dit had best een stukje dikker en steviger gemogen.
- Het prijskaartje 445,- is ook niet erg mals.
- Uit ervaring van medesurfers blijkt dat pakken na 2 à 3 jaar het meeste van hun isolatie kwijt zijn. Men zegt dat 'de warmte er uit is'. Nochthans is er geen visuele schade aan het pak. Hoe dit komt is mij niet helemaal duidelijk. Ofwel sterft het neopreen door het rekken (het neopreen verliest zijn lucht-gehalte). Ofwel is het de lijm die de naden waterdicht houd die het begeeft. Of een combinatie van beide. Voor dit bedrag moet een pak toch wel een 4 à 5 tal jaar meegaan vind ik.

Xcell 7mm wanten

Xcel infinity Drylock Mittens 7mm

Deze surfwanten zijn mooi afgewerkt met een dikke latex-seal. Ze zijn volledig waterdicht. Een mitten heeft als nadeel dat je niets goed kunt vastnemen. Je andere want aantrekken is wat behelpen. Je leash lukt nog net. Maar ze peddelen wel makkelijk. De rubberen ringen zijn hier wat royaler uitgevoerd dan bij het drylock pak. De wanten zijn uiterst warm. Een wetsuit werkt pas echt goed als je handen en voeten warm zijn.

Deze handschoentjes zijn pure overkill. Eigenlijk veel te warm en meer bedoeld voor een sessies in Alaska of Noorwegen. 5mm had zeker volstaan. Maar beter te warm dan koud!

Review thanks to Sprout!

Videofragment: Xcel Infiniti Drylock Winter Wetsuit 2010
(let op de nieuwe features in 2010: Bamboo ecologic inside lining, Airlock neoprene, sluitingen aan de armen, ...)

Geen opmerkingen:

Meest gelezen voorbije maand: