woensdag 20 april 2011

Hoe je adem langer inhouden bij golfsurfen

"Hoe kan je zolang mogelijk je adem inhouden onder water?" is een vraag die je waarschijnlijk niet vaak stelt als je in de Noordzee surft. Alhoewel je bij sommige Noordwest stormen ook wel heftige wipe-outs en onderstromingen moet trotseren zal je in België bijna nooit langer dan 5-10 seconden je adem moeten inhouden. Behalve misschien als je Rusty heet en als je vast komt te zitten onder het staketsel in Blankenberge ;-)

Als je af en toe in het buitenland gaat surfen, en dan moet het niet eens Hawaii zijn, dan zou je wel eens wat kunnen hebben aan volgende tips. Ik ben zelf eens als beginnende surfer serieus gespoeld geweest na een hevige wipe-out in Anglet, Frankrijk en m'n leash bleef me maar onderhouden waardoor ik de ene golf na de andere te verduren kreeg. Door te beginnen panikeren ben ik serieus in de problemen geraakt en zag ik sterretjes nadien. Had ik onderstaand filmpje bekeken dan was dit niet gebeurd.

Mark Visser heeft in dit filmpje een paar tips hoe je je adem langer kunt inhouden bij het golfsurfen. Belangrijkste om te onthouden is:
1. Niet in paniek geraken
2. Voor je gaat inademen eerst alle "vuile" lucht uit je longen persen

Vis Tips - How to hold your breath longer from Fortrus Sports on Vimeo.Hier nog een aantal tips die ervoor moeten zorgen dat je je meer op je gemak zal voelen in grote golven:
1. Als beginnende surfer heb je eigenlijk niet veel te zoeken in golven groter dan 2,5m
2. Zorg dat je de spot kent en op je gemak bent
3. Zorg dat je een goede conditie hebt
4. Ga niet surfen als je ziek bent of een gigantische kater :-p
5. Probeer je helemaal zen te voelen onder water, als je hart sneller slaat verbruik je meer zuurstof
6. Probeer niet te snel naar boven te komen en zo al je zuurstof te verspillen, want alvorens je volledig boven geraakt, kan er een tweede set golven toeslaan en je opnieuw onder duwen
7. Je kan natuurlijk ook je statische apnée ademhaling oefenen in bv. een zwembad of door met een steen op de bodem van de oceaan te lopen:En als afsluiter Mark Visser die bewijst hoe lang hij z'n adem kan inhouden onder water en daarna nog eens een ganse lengte zwemt onder water met een lege longinhoud:

Geen opmerkingen:

Sponsor

Meest gelezen voorbije maand: