zondag 27 november 2011

Fighting Fear - not your usual surffilm


Gisteren ging "Fighting Fear" in première in de Vooruit in Gent. Het was tevens de derde editie van O’Neill Rider Initiatives.

We zagen eerst O'neill Walls Of Glory, een film waarin de Belgische surf- en skatescene werd samengebracht op Tenerife. Dat gaf een speciaal sausje aan deze film en zorgde voor net genoeg afwisseling.

"Het lot van golfsurfers ligt steeds in handen van moeder natuur. Nergens ter wereld kan je weten of op die plek op dat moment de deining zal binnenrollen en geen twee golven zijn dezelfde. Skateboarders kunnen keer op keer dezelfde trick proberen, hun speelplaats blijft steeds waar ze is. Dat kan voor de surfers sinds kort ook in een uniek zwembad op de Canarische eilanden. O’Neill en Dakine besloten hun skaters en surfers er samen heen te sturen en de verbroedering verliep vlekkeloos."

Met deze film bewijzen Alexander De Bruycker en Stijn Lammertyn dat ze niet moeten onderdoen voor de internationale scene. Mooie edits, lekkere muziek, snel tempo en natuurlijk ook de nodige humor en Westvlaamse tongval.

Walls of Glory from Stl on Vimeo.


Fighting Fear is van een gans ander kaliber. Deze surffilm brengt het verhaal van twee gekke Australiërs die zonder schrik door het leven gaan, of zo lijkt het toch. Mark Mathews streeft naar de allergrootste golven. Zijn beste vriend Richie Vas houdt ook wel van een bulderende breker maar wil het daarnaast tot Cage Fight kampioen schoppen. Ze zoeken beiden de rand op en motiveren elkaar in steeds grotere golven, zwaardere feestjes en in een vingerknip gaat het mis. Mark raakt bijna verlamd en Richie voelt de hete adem van de gevangenis in zijn brede nek. Hun onvoorwaardelijke vriendschap geeft hen de moed om hun dromen te blijven najagen en hun nachtmerries achter zich te laten. Ze bewijzen dat één goede vriend je leven kan veranderen.

Fighting Fear - Official Trailer from O'Neill Belgium on Vimeo.


Deze atypische surffilm vertelt het verhaal van deze twee vrienden. We krijgen een blik in het tumultueuze leven van twee topatleten in niet zo evidente en heel uitdagende sporten waarin fouten dodelijk kunnen zijn. Zowel surfen als cage fighting staan centraal, maar er wordt ook tussen de regels door ingezoomd op het leven zoals het is. Over omgaan met angsten, met verlies, met ontgoocheling, met leren uit je fouten enz... Een film die je een adrenaline boost geeft, maar ook doordringt tot je gevoelens en emoties. Heel speciaal voor een surffilm.

Voor deze documentaire filmde Macario De Souza drie jaar. Macario regisseerde al mee de meest succesvolle Australische documentaire ooit, Bra Boys. Deze Fighting Fear maakte hij bijna helemaal eigenhandig, tot de muziek toe. Als Kid Mac verzorgde hij vijf nummers van de soundtrack.

Fighting Fear - Teaser 2 from O'Neill Belgium on Vimeo.


Daarna kregen we nog een korte bonus film te zien waarbij er 's nachts werd gefilmd op een zeer crazy surfspot, Ours in Australië. Er werd van middernacht tot zonsopgang gefilmd met gigantische lichttorens. Wat echt wel supervet was, was de Dubstep soundtrack van Kid Mac die in dolby was gemixt en die de film heel goed ondersteunde. De edits waren ook perfect op de muziek gedaan. Als je goed oplette dan hoorde je dat de stemmen in drie lagen werden gemixed en je in stereo zowel achteraan, in het midden als vooraan een laag hoorde. Super gewoon!



Nobody Sleep, Nobody Get Hurt - KidMac


De steracteurs en de filmmakers waren ook bij de premières aanwezig, zowel de Belgische surfers en skaters die schitteren in Walls Of Glory als de Australische hoofdrolspelers van Fighting Fear.

vrijdag 25 november 2011

Jon Aspuru - Surf Videos uit Baskenland

jonaspuru.com from jon aspuru on Vimeo.


Jon Aspuru is geboren in het Spaanse Baskenland, Bilbao om precies te zijn. Hij begon op zestienjarige leeftijd met videocamera's te spelen en filmde zijn vrienden die aan het surfen waren. Na een tijdje begon hij jaarlijks surfcompilaties te maken. Zijn surfvideos trokken de aandacht van de ASP en al snel maakte hij ook voor de Europese ASP wedstrijden de officiële footage. Naast video's maakt hij ook foto's, zo o.a. voor Pukas Surfboards. Hij is ook de man achter het Baskische surffilm productiehuis The Box Productions.

Hij maakt zeer mooie beelden van de omgeving en filmt niet enkel de golven. Vooral zijn footage van Mundaka is legendarisch. Ook de muziek is vaak zeer goed gekozen. Zie hieronder een selectie van video's en surffilms van op zijn Vimeo kanaal:

Mundaka from jon aspuru on Vimeo.


Italia from jon aspuru on Vimeo.


November Begins from jon aspuru on Vimeo.


Apirileko Uda 2011 from jon aspuru on Vimeo.




donderdag 17 november 2011

Animated Surf Explanations

Ik werk als Online Marketing Manager bij Explania.com, een bedrijf dat Animated Explanations maakt. Dit zijn animaties die op een neutrale manier een of ander onderwerp uitleggen. Deze kunnen op vraag van bedrijven gemaakt worden over hun producten en/of diensten of ze kunnen ook volledig neutraal zijn en een bepaalde issue of probleem uitleggen. Zoals bijvoorbeeld "Hoe wax ik een surfboard?". Het leuke aan animaties is dat ze gemakkelijk kunnen gebruikt worden om snel iets uit te leggen, je hebt geen verschillende camera's nodig, geen acteurs, en als je bv. technische zaken zoals "Hoe ziet de binnenkant van een surfboard eruit?" of "Hoe worden golven opgewekt" wilt uitleggen, dan kan dit perfect via een animatie.

Als deze animaties leuk gemaakt zijn en iets correct en goed uitleggen, dan kunnen ze zich automatisch verspreiden via het internet en social media. Zo ben ik er een paar leuke tegengekomen die over surfen gaan. Enjoy!

The difference between a Free Surfer and a Contest Surfer


Leuke animatie van Protest "Zapping"


Animated Explanation - How to Save our Oceans:

How to Save Our Oceans from Bran Dougherty-Johnson on Vimeo.


Coole animatie, titel zou kunnen zijn "Hoe cruisen en snelheid maken op een golf?"


Leuke DIY animatie over een surfreis naar Indo


En omdat het bijna Kerstmis is, hier nog een leuke in dezelfde stijl:


En nog een van Korduroy TV met een mix van Video en Animatie:


Voorbeeld van een animatie van Explania:

Wat zijn vitaminen? - Explania

donderdag 10 november 2011

Bic Surfboards - Starten met surfen?


Ik krijg geregeld via vrienden of via de surfbuddha de vraag "welk surfboard is goed om te beginnen surfen?".

Dat is een vraag die je niet zo gemakkelijk in 1, 2, 3 kunt beantwoorden, maar ga hier toch nog eens proberen een aanzet te geven.

Om te beginnen surfen heb je een stabiel en duurzaam board nodig. Stabiel omdat je snel resultaat wilt boeken en duurzaam omdat je in het begin meer kans maakt op een ongelukje of schade aan je surfboard.

Als ik dan ook nog eens merk dat de persoon in kwestie eigenlijk niet veel geld wil spenderen aan een nieuwe surfboard, dan is mijn keuze snel gemaakt.

Bic surfboards heeft een 2-tal boards die echt perfect zijn om te beginnen surfen. Meestal vind je deze ook snel als tweedehands surfboards. Doordat ze zo duurzaam zijn en gegeerd bij beginnende surfers is het ook een goede aankoop als je nadien een nieuw board koopt. Omdat je dit boardje weer snel kunt doorverkopen en er nog een behoorlijke prijs kunt voor krijgen.

De twee onderstaande boards zijn allebei 7' lang. Als alternatief zou je eventueel ook met een BIC longboard of met een BIC Fish kunnen beginnen, maar als je niet goed weet of je eerder wilt longboarden of shortboarden is 7' de perfecte maat om mee te starten.


De boards die ik hier voorstel zitten allebei in de ACS technolgie van BIC. De voordelen van deze serie en dit materiaal zijn:

1. De shape is aangepast voor beginners en om snel mee te leren en evolueren
2. Zeer sterk, duurzaam en moeilijk te beschadigen
3. Kwaliteit tegen een betaalbare prijs
4. Ze zijn tegenwoordig ook allemaal te verkrijgen met FCS vinnen

A. Bic Natural Surf 7'9"
Dit is de klassieker onder de Bic Surfboards. Dit board en deze shape maakt Bic al sinds de jaren '80. Bijna alle surfscholen gebruiken het board om les mee te geven. Het is een superstabiel board, peddelt even makkelijk en snel als een longboard en je kunt er zelfs de kleinste Noordzeegolf mee surfen. Door de behoorlijke lengte kan je er zelfs mee noseriden en toch heeft dit board nog voldoende flexibiliteit om leuke turns en cutbacks uit je mouw te toveren. Ikzelf heb leren surfen met dit board, had em overgekocht van een vriend, was ook zijn eerste board. Heb er bijna 10 jaar mee gesurft en plezier aan gehad, daarna doorverkocht aan een beginnende surfer en nu wordt er nog steeds door een andere vriend op gesurft. Over duurzaamheid gesproken.

B. Bic Mini Malibu 7'3"
Bic zegt zelf op hun website dat dit niet voor niets het best verkopende board ter wereld is. Surfscholen gebruiken het vaak als korter board om te leren surfen naast de Natural Surf of Longboards van BIC. Het is een echt allrounder board. De lengte is net iets korter dan een minimalibu, waardoor het eigenlijk al een beetje naar een shortboard of evolution board neigt. Het is een zeer stabiel board om mee te peddelen en om snel golven te nemen. Doordat het iets korter en scherper is dan de Natural Surf, is het iets meer beweeglijker en kan zelfs de gevorderde surfer er nog plezier mee hebben in kleine golven.



Op de website van Bic Surfboards kan je trouwens heel goed zien welke boards gepast zijn voor welk niveau (1st time, beginner, intermediate, advanced) en ook gelinkt aan je gewicht. Er zijn trouwens nog meer Bic modellen die geschikt zijn voor starters zoals de BIC longboards en Fish boards.


Bic Surfboards lanceert voor 2012 ook een nieuwe lijn van Epoxy boards geshaped door Stark. Stark bracht vroeger al es een aantal boards uit in epoxy onder de naam SuperFrog en het is nu ook onder die naam dat ze een gans nieuwe lijn lanceren onder het merk Bic Surfboards. Mijn voorkeur gaat momenteel uit naar de SuperFrog Egg 5'8". Deze boards zijn iets kwetsbaarder, maar als je als beginner meteen een stapje hoger wil gaan in prijs en design zal je zeker in deze reeks je gading vinden.

Dat de BIC surfboards geschikt zijn voor performance rides, bewijzen deze filmpjes:




donderdag 3 november 2011

Ke11y - Kelly Slater 11th ASP World Title


Yupla, nog maar eens een Kelly Slater appreciation blog postje. Alsof 10 keer wereldkampioen zijn nog niet voldoende was, doet Kelly er nog een schepje bovenop. 20 jaar in de running en nu al 11 keer wereldkampioen...
Il faut le faire!

Een tijdje geleden schreef ik nog een post over Kelly's 10e wereldtitel.

De 10e wereldtitel leek moeilijker voor mij en voelde als een 2 jaar durende reis... nee, echt, het voelde net als een 20 jaar durende reis om naar de 10e wereldtitel te geraken. Vorig jaar toen het gebeurd was, kon ik het in het verleden een plaats geven. En er waren al meteen vragen over de 11e, maar het is echt niet te omschrijven wat 10 deed voor mensen. Dit jaar begon een beetje kalmer en in de luwte. Ik startte behoorlijk fris, aldus Kelly. Een deel van de mensen blijft altijd maar praten over mijn leeftijd en je weet dat ik nu 39 ben, bijna 40. Voor mij is dat letterlijk gewoon een nummer. Ik wil bewijzen dat mensen het mis hebben en zelf super gezond blijven. Ik zie niet in waarom ik op 50 niet in een betere conditie kan zijn, dan ik nu ben. Als er iets is wat ik zeer graag wil proberen, dan is het om dat te bewijzen aan m'n fans.

Hier wat sfeerbeelden van dit jaar:










Quote of the day:"People always talk about my age. I'm 39 going on 40 in a few months and, to me, that's literally just a number," Kelly Slater 2011

Ik hoop dat Kelly in 2011 ook eens tijd maakt voor de Kelly Slater Wave Company.

Meest gelezen voorbije maand: