maandag 29 december 2014

Shaperslab in Brugge | Interview met Simon Desmidt

shaperslab brugge simon desmidt
2014 betekende helaas het einde van Surfshop Medusa in Brugge. Maar Brugge is gelukkig niet dood voor surfers. Tegelijkertijd was 2014 het begin van Shaperslab in Brugge.

Shaperslab is een jong bedrijf gespecialiseerd in het herstellen van kunststof sportmateriaal van snowboards, surfboards, wakeboards, kiteboards, kayaks, carbon fietsen en zelfs kleine boten.


Shaperslab beschikt over een gloednieuw ingerichte werkplaats met stof- en dampafzuiging, ventilatie, vacuumpomp en droogkast.

Shaperslab werkt met professioneel materiaal en producten. De klemtoon ligt op een snelle, duurzame en betaalbare service. Alle te herstellen producten kunnen worden opgehaald en teruggebracht.

Ook maken ze zelf surfboards en wavekite boards met oog voor duurzaamheid, performance en design.
shaperslab brugge

Zie hieronder een interview met oprichter Simon Desmidt:

Hoe ben je op het idee gekomen om dit te beginnen in Brugge?

Ik ben een surfer opgegroeid in Brugge en woon er nog steeds. Brugge is een centrale uitvalsbasis naar de kust en het binnenland. Vroeger werkte ik in een bijgebouw van een huis dat ik deelde met vrienden. Daar ben ik echt begonnen met surfplanken maken en deed ik herstellingen voor vrienden en kennissen. Bijna 2 jaar geleden heb ik beslist om het professioneel aan te pakken en heb ik een atelier gevonden die ik kon inrichten als een professionele en gezonde werkplaats. Mijn bedrijf Shaperslab bestaat nu ongeveer 1 jaar.

Waar heb je het shapen geleerd?

Het werken met polyester en epoxy heb ik geleerd in mijn eerste job. Ik werkte 4 jaar in de Orthopedie waar ik braces en prothesen ontwierp en maakte in kunststof. Ik denk dat het shapen zo in mijn handen is gekomen. Mijn eerste planken voor eigen gebruik heb ik daar ook in het atelier gemaakt. Ik mocht die op zaterdag vrij gebruiken. In het begin was het natuurlijk veel trial and error maar ik leerde uit mijn fouten en mijn shapes werden steeds beter. Ook heb ik veel geleerd uit de tricks en tips op internet.
Het juiste materiaal en de goeie producten zijn echt van groot belang om alles te doen slagen.

Ik heb grafische en reclamevormgeving gestudeerd wat altijd van pas komt. Mijn logo, website, vormgeving op en naast de boards doe ik zelf. Shapen is een kunst dus ik zie mezelf ook wel een beetje als een kunstenaar.

Doe je dit alleen of zitten er nog vrienden/partners mee in de zaak?

Shaperslab is voorlopig nog een eenmanszaak.

Ben je gesponsord of gerelateerd aan een surf- of ander merk?

Ik ben niet gesponsord of nog niet. Ik moet de voor- en nadelen daarvan eens op een rijtje zetten.

Wat is je specialiteit?

Surfplanken verstevigd met carbon. Licht gewicht, stevige surfplanken voor de beste prestaties. Ik heb eigenlijk meer ervaring met het maken van shortboards. Met die shape heb ik al het meeste mee uitgeprobeerd. Ik surf ook zelf meestal met een shortboard.

Wie kan er allemaal aankloppen bij shaperslab?

Iedereen van beginners tot professionals die een surfplank willen kopen of laten maken volledig zoals ze die wensen. En iedereen met alle herstellingen in kunststof. Van surfboards, wakeboard, kleine boten tot carbon koersfietsen.

shaperslab in Brugge surfplanken herstellen

Hoe en waar ben je met golfsurfen begonnen?

De allereerste keer dat ik op een plank probeerde te staan was 10 jaar geleden ergens in Noord-Spanje op een plank van een local. Daarna heb ik zelf een plank gekocht en wat vrienden kunnen overtuigen om dat ook te doen en zijn we beginnen surfen in België. In de Noordzee heb ik eigenlijk de basics geleerd.

Doe je nog andere boardsports?

Ik skateboard en snowboard ook maar de laatste 5 winters heb ik telkens gekozen voor een zonnige surfvakantie in plaats van een snowtrip.

Surf je vaak op de Noordzee en wat is je favoriete spot?

Ik probeer zoveel mogelijk in het water te zitten, ook in België. De spot waar je de grootste kans hebt mij tegen te komen is aan het staketsel in Blankenberge.

Wat is je favoriete plek in het buitenland?

Noord-Spanje en Portugal

Wat is je favoriete surfboard en waarom?

6’1 - 19 1/2” - 2 1/2” shortboard met iets bredere maar fijne squash tail, single tot double concave, die super responsive surft en met genoeg volume vooraan zodat je er alle golven mee kan nemen.

Wat is je ultieme droom? Wat zou je het liefste nog bereiken?

Iets wat ik graag wil bereiken en hoop dat het in de nabije toekomst zal zijn is het maken van epoxy surfplanken met een vacuum systeem. Een techniek die ik ook in de Orthopedie gebruikte. Door de vacuum liggen de lagen glasvezel dichter tegen elkaar. Dit maakt de boards steviger maar ook lichter omdat er minder hars nodig is. Wanneer dit lukt ga ik ook beginnen met meer ecologisch verantwoorde surfplanken te maken uit eco epoxy waarbij de glasvezel vervangen wordt door West-Vlaams vlas (linnen), een lokaal product.

Heb je zelf tips voor beginnende golfsurfers?

Alles surfen wat er te surfen valt en met een plank die van shape het best bij jouw surfen past.

Check de website van Shaperslab.be
Check de facebook pagina van Shaperslab

Geen opmerkingen:

Sponsor

Meest gelezen voorbije maand: