Sprout stuurde onlangs deze coole review van z'n nieuwe surfboard:
Pukas Resin Cake 6’3 x 23” x 3”
Vertel het vooral niet verder maar ik ben eigenlijk een longboarder.
M’n lichaamsbouw, conditie, de kleine noordzeegolven, gebrek aan tijd in het water worden zorgden dat het longboard mijn ultieme surf-vehicel werd. In mijn geval een Stark 9’2 x 23” x 3”.
Niet enkel het gebruiksgemak maar ook de stijl, la glisse pur, de sfeer zijn helemaal m’n ding.
Doch sinds een jaar of tien ruilde ik deze vaker voor een egg of fish shape.
Maar zelfs met deze relatief volumineuze surfplanken miste ik soms golven. Te vaak naar m’n zin.
Tijdens classic Noordzee sessies (heuphoge wandjes) dacht ik soms dat een egg in 6’3 x 23” x 3” ideaal zou zijn. Een longboard met een metertje ertussenuit. Makkelijk mee te nemen, makkelijk te surfen, makkelijk te manoeuvreren. Maar dit type surfboards werden toen, rond de eeuwwisseling in 2000 niet gebouwd.
Een shortboard zat namelijk typisch onder de 30L, een fish tussen 30 en 40L.
En de volgende stap was meteen eentje naar beginnersland: funboards en minimals met volumes van 50L en meer. Het type board waar een beginner na 2 jaar op uitgekeken is.
Niet moeilijk want je kunt de boards niet echt uit de tail surfen en je kunt ze ook niet echt noseriden. Mossel nog vis. Dus stapten de meeste surfers zeer kort na hun beginnersjaren over op een shortboard, longboard of een fish.
Toch tot voor kort. Want sinds enkele jaren is er een kleine revolutie aan de gang: de groveler en hybrid surfboard revolutie!
Het begon zowat met Firewire’s Sweet Potato: een ongezien breed board voor z’n lengte. Een shortboard speciaal voor kleine slappe golven… Noordzeegolven!
En ook Lost… gaat er in mee. Shaper Matt Biolos heeft zowaar een soort voorliefde voor deze cheaterboards met als gevolg een gans arsenaal aan small wave grovelers bij Lost… Van ultra gebruiksvriendelijk tot ronduit performant. Met gigantisch succes bij het grote publiek.
Want dat publiek wil golven nemen! En liefst met een cool en kort boardje onder de arm.
Het is immers niet enkel wij surfers aan onze kleine Noordzee die te kampen hebben met flattspells en kleine golven. Zelfs Waimea bay gaat volledig flat in de zomer.
Sinds 20 jaar is er een mooie kruisbestuiving tussen Pukas en Lost…
Matt Biolos komt jaarlijks in de Pukas fabriek shapen en Axel Lorentz passeert soms bij Lost over de vloer.
De Pukas Resin cake is een hedendaagse interpretatie van de egg.
Het genereuze volume leent zich voor de kleinste dagen terwijl wat ingetrokken afgeronde pintail het surfboard van bite voorziet in wat hogere of krachtigere golven. Om dit dik board gemakkelijk op snelheid te kunnen trappen is ze voorzien van een fikse double concave. Zij het iets minder uitgesproken als bij de Sweet Potato.
Deze concave mondt uit in een V in de tail wat het board losser uit de tail en manoeuvreerbaar maakt. Dus iets minder frivool in erg kleine surf maar je krijgt daar wat end range voor terug, meer grip in grotere golven.
De meer getalenteerde of fittere surfers kunnen dit board zeer kort surfen met iets meer volume dan hun shortboard.
De wat tragere surfers, beginners of surfers met een meer vloeiende stijl kunnen zonder meer groter gaan zonder het gevoel te krijgen een boot of een boomstam onder de voeten te hebben.
Ik heb ze zelf laten customizen en een fractie dikker laten shapen tot het formaat waar ik altijd mee in gedachten zat nl: 6’3 x 23” x 3” - 49L
Het volume, egaal verdeelt over het board, zorgt dat je over een zeer ruime sweet spot beschikt.
Op de open face van een golf kun je op dit board heerlijk met een mid stance snelheid maken. Super styly en relaxed surfen. Zet een stap naar voor voor een cheater nose ride en een stapje naar achter om je voet op de tail te planten en het board tegen de lip te smijten.
Lippers, hacks, floaters… Zover is uw reviewer bijlange nog niet. Ik heb het board in eerste instantie gekocht om me terug te motiveren in onze noordzeegolven, m’n wave count op te krikken en terug en forme te komen zonder m’n longboard uit te hoeven halen.
Het board peddelt als een droom en neemt golven alsof het niets is. En de surfbuddha kan hiervan getuigen, ik neem een pak meer golven dan vroeger. De volgende stap is om het board uit de tail te surfen. Laat ons hopen op een goeie surfwinter en dan kom ik hier zeker nog op terug in een volgende review.
Bestelinfo:
Ik heb het board besteld bij Hart Beach in Scheveningen. Als je graag een nieuw board uit de Pukas of Lost… collectie wil voor tegen volgende zomer wacht dan niet te lang met bestellen. Eens het voorjaar goed gestart is hebben ze het in de Pukasfabriek erg druk.
Meer info op de Pukas website.
Of lees de uitgebreide Battle of the Boards review op The Boardshop UK.
maandag 30 november 2015
Surfboard review Pukas Resin Cake by Sprout
Geschreven door -
The Surfbuddha
Labels:
axel lorentz,
Lost,
matt biolos,
noordzee,
noordzee surf,
pukas,
resin cake,
review,
Surfboard,
surfplank
Abonneren op:
Reacties posten (Atom)
Meest gelezen voorbije maand:
-
Als beginnende surfer wil je zo snel mogelijk met je eigen materiaal de zee in. Een goed surfboard aanschaffen is dan het eerste waar je a...
-
Een aantal mensen stuurden me een mailtje hoe het komt dat de Surfbuddha niets meer post op deze blog. Dat deed veel deugd om die mailtjes...
-
Janga is een relatief nieuw en independent surfmerk uit Portugal . Het is door een groep surfvrienden ontstaan in 2011 in Buarcos. De su...
-
Als golfsurfer lig je vaak in het water. De een al meer dan de ander. Op die manier word je aan allerlei natuurelementen blootgesteld. Zo...
-
In de Noordzee breken er niet echt vaak grote golven. Superswells zoals in de oceanen komen niet voor en zouden zelfs niet over de Vlaam...
1 opmerking:
Heeft u een lening nodig?? We bieden leningen met 3%, we bieden schuldconsolidatieleningen, zakelijke leningen, onderhandse leningen, autoleningen, hotelleningen, studieleningen, persoonlijke leningen Herfinancieringsleningen voor huis, voor meer informatie E-mail: (tinvestor53@gmail.com)WhatsAp +16892107004
Een reactie posten