zondag 8 januari 2017

Wavegarden 2.1 - The CoveWordt 2017 dan uiteindelijk het jaar van de kunstmatige golven?

Zowel de Wavegarden als Kelly Slater kwamen in 2016 met verbazingwekkende footage van supercleane tubes in een pool.

Ondertussen testen Snowdonia in de UK en Nland in Texas als eersten de Wavegarden commercieel uit.En binnenkort komt er een Wavegarden in Nederland.

Ook de toelating van golfsurfen als Olympische discipline zorgt ervoor dat de artificiële golven nog hoger op de agenda staan van belangrijke spelers in de surfindustrie.

Maar hoe kan je nu nog Wavegarden en Kelly Slater overtroeven?

Wel, dat kan door nog verder te sleutelen aan de technologie.

De Australische partner URBNSURF die de licentie van Wavegarden kocht, heeft namelijk een nieuwe vorm uitgedacht waardoor er nog meer golven in een turn kunnen gemaakt worden.

Het zwembad krijgt ipv de hotdog vorm een meer diamanten vorm. Op die manier zijn er meerdere golven die links en rechts breken en is er ook meer variatie in de golven.


In feite gelijkt het zwembad zo meer op een traditioneel strand.

De constructie krijgt de naam "The Cove".

Deze opstelling zou het mogelijk maken om 2.1m hoge barrels te produceren. En deze golven zouden 18 seconden lang duren! De vorm maakt het mogelijk dat er meer dan 1.000 golven per uur kunnen gesurft worden.

Dat was trouwens een van de nadelen van de bestaande Wavegarden en Kelly Slater opstelling.

Hoe maak je dit rendabel als er telkens maar 2 surfers kunnen surfen en als je moet wachten tot de "ploeg" onder water terug bij af is?

Ook Webber Pools is ervan overtuigd dat zijn systeem om de golven in een cirkel te produceren en met een ploeg die op het water rust nog veel meer rendabel is omdat het systeem gewoon kan blijven doordraaien en veel minder energie nodig heeft.

Hoe ver staan ze nu eigenlijk met de ontwikkeling?

Er zou een nieuwe testfaciliteit zijn in Spanje, niet zo ver van de bestaande Wavegarden.

Een aantal bekende Pro Surfers hebben die vorig jaar in oktober al kunnen uittesten, en ze waren allemaal super enthousiast.

Voor het project in Australië zijn ze momenteel nog fondsen aan het verzamelen maar ze zouden tegen midden 2017 willen starten met de bouw in Melbourne.

Daarnaast hebben ze ook plannen voor een olympische installatie in Sydney en een extra pool in Perth. Over ambitie gesproken :-)
Geen opmerkingen:

Sponsor

Meest gelezen voorbije maand: