zondag 6 juli 2014

Surfers en Snotneuzen


De Surfbuddha kreeg al een paar keer de vraag binnen hoe het komt dat we na het surfen vaak verkouden zijn. Iedereen herkent wel het gevoel dat je soms uren na een surfsessie plotseling merkt dat er water uit je neus begint te lopen.

Dat is vaak zeewater dat zich in je neusholte heeft verstopt na een aantal duckdives of heftige wipeouts. Niets ergs, ware het niet dat sommige mensen daarna vaak last krijgen van een lopende neus, jeuk en koppijn. Een beetje gelijkaardig aan reacties die optreden bij hooikoorts.

Hoe komt dit nu eigenlijk?



1. Allergische reactie

Zeewater bestaat uit stoffen die niet lichaamseigen zijn, dus zoals bij alle andere allergieën kan je lichaam ook allergische reacties vertonen door veelvuldig in contact te komen met zeewater. Hier is niet zoveel aan te doen en als de reacties niet te hevig zijn, zul je er gewoon mee moeten leren leven of anti-allergie geneesmiddelen slikken.

2. Bacteriën

Zeewater zit vol levende organismen zoals krablarven, diatomeeën, viseitjes, dierlijk plankton, allerhande kleine wormpjes... en dus ook bacteriën. Je merkt dit bijvoorbeeld het best aan de stank als je je surfbotjes niet goed uitgespoeld hebt. Dit zijn de bacteriën die een feestje aan het bouwen zijn in het zeewater dat achtergebleven is.

Net zoals de donkere en natte binnenkant van je surfbotjes is je neusholte ook een ideale partyplek voor deze bacteriën. Als het zeewater er na een paar uur nog niet weg is, dan krijgen de bacteriën vrij spel om te kweken en kan je een ontstekingsreactie krijgen en ziek worden. Als het niet verzorgd wordt kan er een prop van bacteriën, snot en etter ontstaan.

Een andere typische zwemmersziekte is een samenhang tussen een bacteriële infectie en een allergische reactie daarop. Je merkt het vaak op plekken waar je wetsuit of zwembroek tegen je huid heeft gezeten en de zogenaamde "rash" ontstaat.

Die rode huid kan dan door bacteriën beginnen onsteken en zo ontstaat er een allergische ontstekingsreactie, "Swimmers Itch". Deze ontstekingsreactie komt meestal enkel voor bij zwemmen in meren en stilstaand water omdat het zou gelinkt zijn aan de bacteriën van slakken en eendenpoep.

3. Virussen

Naast bacteriën, kunnen er zich ook virussen schuilhouden in het zeewater. Virussen zijn een belangrijke oorzaak van zwemmer-gerelateerde ziekten. Ze zijn o.a. verantwoordelijk voor veel gevallen van gastro-enteritis, hepatitis, ziekte van de luchtwegen en oor-, keel- en neusinfecties.

4. Afvalwater


Het zeewater is niet altijd even proper. We merken dat vooral bij sessies na een hevig onweer of regenval. Dan stinkt de Noordzee vaak. Meestal komt dit omdat afvalwater en rioleringen dan direct uitmonden in de zee. De sluizen of riooloverstorten worden opengezet zonder dat het water eerst nog naar de waterzuivering gaat. Op sommige plekken langs de kust komt dit water snel uit in zee, zoals bij de Havens of bij Scheveningen, Katwijk en Wijk aan zee. Het zeewater zit dan vol met "kak" en "pis" bacteriën om het even met mooie woorden te zeggen.

Tijdens zo'n sessies loop je natuurlijk een groter risico om een bacteriële infectie op te lopen. Meestal is de boosdoener dan de E. Coli bacterie en heb je naast hoofdpijn en koorts ook vaak diarree, buikpijn en moet je braken.

De Surfrider Foundation, samen met vele andere plaatselijke, gemeentelijke en nationale gezondheidsafdelingen adviseert het publiek altijd om nooit binnen de 72 uur na een hevige regen te zwemmen of te surfen in de zee of de oceaan.

Check altijd even de Facebook van Surfrider Foundation Holland voor de laatste updates!



5. (Chemische) Vervuiling


Omdat al het water naar zee stroomt, ook dat van de landbouwgebieden, bevat de zee ook pesticiden en chemische stoffen. Onderzoek wees ook al uit dat zeeën en oceanen vol zitten met plastics, zelfs tot in de kleinste organismen.

Plastics bestaan er in verschillende vormen, geuren en kleuren en ze worden over de jaren heen afgebroken tot een kankerverwekkende mix van Phthalaten, Methyl Mercury, DDT, PBDE, PCB, Bisphenol A, Styrenen, PHA,... Dan vergeten we nog de schepen die "af en toe" allerlei afval en olie in open zee lozen.





Dat we soms een allergische reactie vertonen na veelvuldig surfen in zeewater is eigenlijk geen verrassing meer...

Wat kan je eraan doen?
Belangrijkste is dat je na elke surfsessie alles zoveel mogelijk wegspoelt met proper kraantjeswater. Je kan onder de douche best ook je neusholtes, oorholtes en je mond/keel ook even spoelen/gorgelen om zeker te zijn dat er geen zeewater achterblijft. Best kan je dit doen met warm water zodat alles even uitzet en het zeewater gemakkelijk uit de holtes weg kan.

Samengevat:
Als je vaak na het surfen een loopneus hebt en allergische reacties zoals bij hooikoorts, dan ben je waarschijnlijk allergisch aan stoffen in het zeewater. Heb je echter sporadisch eens een verkoudheid na het surfen, dan kan het zijn dat je een bacteriële infectie hebt opgelopen. Blijven de symptomen aanslepen dan is het aangeraden om je dokter een bezoekje te brengen.

Als je ziek bent geworden na een surfsessie dan kan je dit ook posten op deze Ocean Illness Heatmap. Dit is een community vooral rond de kusten van Amerika om in kaart te brengen rond welke periodes mensen ziek worden na een sessie in de zee.

Meer info op Beachapedia.org.

Geen opmerkingen:

Meest gelezen voorbije maand: