zaterdag 11 oktober 2008

Surfen in België of Zeeland?

Zeeland Vlag

De Surfbuddha kreeg net de vraag binnen of het de moeite is om naar Zeeland te rijden als er Swell staat.

Veel hangt af van de lokale condities, maar als er een goeie meter swell staat, dan is het meestal in Zeeland altijd nog minstens een halve meter hoger. Daarnaast kan je in Zeeland ook langer surfen. Je kan op eenzelfde dag zowel laagwater als hoogwater surfen, terwijl je in België meestal enkel met hoogwater echt deftige golven zult vinden.

Dit komt door de zandbanken die voor de Belgische kust liggen. Deze nemen immers een stuk van de kracht van de swell af. Voor Zeeland en andere stukken van de Nederlandse kust liggen minder of meer diepe zandbanken. Als de Swell uit het Noordoosten komt, kan het ook zijn dat Zeeland deze Swell blokt, zoals Engeland doet bij NW swells en dat het daardoor kleiner is in België dan in Nederland.

Er zijn uitzonderlijke dagen waar de situatie anders is natuurlijk. Veel hangt af van de lokale wind en zo. Soms zit deze in Belgie beter dan in Zeeland/Nederland.

Voordeel van Zeeland is ook dat het een schiereiland is en dat als er grote stormen zijn op de Noordzee, je meestal wel een beschutte plaats kunt vinden en zelfs een paar plaatsen waar de wind dan offshore kan draaien... :-)

Wetsuits en planken kan je makkelijk huren in de Sportshop in Domburg. Ook in België kan je planken en wetsuits huren in de surfclubs van Blankenberge (Offshore), Bredene, en Knokke (Surfers Paradise).

Nadeel van Zeeland is de km'ers en als je door de tunnel rijdt, de tunnelkosten...

De laatste call zal je dus zelf moeten maken, check daarvoor een aantal voorspellingsites en ook op het forum van Surfreport kan je tot op het laatste moment nagaan of het de moeite is om de rit te wagen.

Voorspellingen Zeeland vs. België kan je makkelijk op Magicseaweed nagaan.

Nederlandse day to day voorspellingen van de golven in Nederland, Zeeland en België, vind je bij Surfweer.

Op deze site vind je vaak foto's van Zeeland sessies.

Danny Pics Domburg Minitube

In zeeland wordt o.a. ook de Domburg Classic georganiseerd:

Geen opmerkingen:

Sponsor

Meest gelezen voorbije maand: