maandag 13 oktober 2008

Surftrip - Surfing Bali - Transport surfplanken

De Surfbuddha kreeg onlangs de vraag binnen of het handig is en een goed idee om een surfplank mee te nemen vanuit Bali.

Naast het antwoord op deze vraag, is het een mooie gelegenheid om een beetje meer te vertellen en showen over het prachtige Bali en hoe je surftrip te organiseren. Heel erg bedankt aan Lin voor deze mooie bijdrage.

Surfing Bali Kuta Beach

Surfspots Bali
Onderstaande map geeft je een beeld van de surfspots die je op Bali terug kan vinden.

Bali Surfspots Overzicht Kaart
Voor andere surfspot maps in Azië en Indonesië, zie Wannasurf. Hier kan je makkelijk een volledig overzicht terug vinden en op die manier je route uitstippelen of vervolledigen.

Travel
Reizen met een board in Indo is even evident als een rugzak op je rug hangen. Het is natuurlijk wel zo makkelijk als je een boardbag hebt. Heb je deze niet, dan kan je er ter plekke een kopen, of zelfs op maat laten maken. Kuta is the place to be op het surfmekka Bali voor aankopen en de beste uitvalsbasis voor trips!
Zolang je op één eiland blijft (niet vergeten Indo bestaat uit tal van die dingen) is verplaatsen met een board enorm makkelijk. Zelfs de plaatselijke scooters zijn uitgerust met een ‘surfboardrek’ zeg maar een soort bagagerek maar dan voor boards. Je ziet dan ook overal scooters met aan de linker- of rechterzijde een meereizend board.

Reis je per boot van het ene naar het andere eiland, kan je makkelijk je board meenemen. Je neemt je board mee naar de haven, op de boot, en vervolgens terug het zoveelste busje in!

Bali Java Surfing
Ben je echter van plan om te vliegen, check dan vooraf of het mogelijk is om een board mee te nemen en welke kosten daaraan verbonden zijn.

Als je zonder board vanuit Europa afreist en je wil ter plaatse een board kopen, vergeet dan niet op voorhand al eens navraag te doen over de mogelijkheden om je board terug thuis te krijgen en de kosten die daaraan verbonden te zijn.
Als je nog geen ticket hebt, is het aan te raden bij verschillende maatschappijnen navraag te doen. De ene maatschappij laat dit kosteloos toe, de andere vraagt al snel een toeslag die kan oplopen tot 250€.

Je board veilig terug thuis krijgen doe je best door je alvast van een boardbag te voorzien. Zorg dat je zeker op de bag een aantal sickers ‘Fragile’ kleeft (te verkrijgen aan de check in balie bij vertrek) je weet wel, van die mooie rooie met een wijnglas op en daarboven ‘FRAGILE’.

Uiteraard bestaat de mogelijkheid dat je met meer bagage huiswaarts keert dan je aanvankelijk bij had. In dat geval, steek je enkele kledingstukken bij je board in de bag. Normaalgezien komt het wel veilig terug in Europa. Best is toch om onmiddellijk bij aankomst op de luchthaven je board te checken. Op dat moment kan je immers nog klacht neerleggen tegen beschadiging van vervoerde goederen. Indien je bagage schade vertoont, moet je wel op dat moment, voor je uitcheckt, klacht neerleggen!

Surfing Bali Machoman
Buy and sell!
Wil je een board kopen, beslis dan eerst of je voor een tweedehands of een nieuw gaat. Ga je voor een nieuw board, check dan vooral een aantal adresjes alvorens in vol enthousiasme in de eerste shop ergens je handtekening onder te zetten of zoveel duizend rupiah boven te halen!

Zorg dat je weet wat je wil, laat je goed informeren en vergelijk prijzen! Afdingen is een populaire sport in Indo en ook hier mag je best proberen. Krijg je niks van de prijs af, kan je nog altijd proberen om voor een leash of leuke dvd te gaan.
Stel, je koopt een board en bedenkt je nadien of komt tot de conclusie dat het ding je toch niet helemaal ligt, probeer het dan van de hand te doen of in een van de shops verder te verkopen!

Bali Village
Info on the side
Als je Bali verlaat en wil gaan relaxen op Lombok of Flores, kan je ook altijd je board achterlaten op Bali. Je vraagt gewoon vriendelijk als je in het hotel vertrekt of je je board daar mag achterlaten tot je terug keert. Dit levert meestal geen problemen op omdat je hen op die manier verzekert dat je terug een kamer bij hen zal nemen bij je terugkeer. Zorg wel dat je gegevens aan het board hangen en dat je eventueel een dubbele rits hebt waar je een slotje aan kan leggen.

Als je euro’s wil wisselen tegen de lokale munt, zorg er dan voor dat je dit ALTIJD doet bij een van de officiële kantoren, zoniet kom je gegarandeerd bedrogen uit!!!

Credits to Lin Geuens (Bali Specialiste)

Sunset Bali Kuta Beach

1 opmerking:

Unknown zei

HI Surf Buddha. Love the blog. Based on your name, I thought you might want to review my upcoming book: Saltwater Buddha: a surfer's quest to find Zen on the sea. You can find out more at www.jaimalyogis.com, my contact as well

Sponsor

Meest gelezen voorbije maand: