maandag 31 maart 2014

Wachten op Golven


Als surfer moet je zeer geduldig zijn. Je moet wachten tot wanneer er swell staat om te kunnen surfen en je moet dan ook nog eens in het water wachten op de juiste golf. Vaak heb je dan ook nog eens de keuzestress en het gevoel dat je steeds op de verkeerde spot ligt.

Wachten op golven kan in de Noordzee soms aanvoelen zoals je aan de kassa staat aan te schuiven. Net op dat moment gaat er een nieuwe kassa naast jou open, maar het is precies de moeite niet meer om te veranderen van rij. Maar oh wee, dan begint het madameke voor je plotseling te babbelen met de kassierster over het slechte weer en allerlei gezondheidsproblemen. Op de koop toe wil ze ook nog eens betalen met kleingeld...De truuk is dan om in het water zen te blijven. Bij surfen gaat het erom om in de flow te zitten. Er zijn allerlei manieren om deze periode van wachten op te fleuren zodat je jezelf vanbinnen niet opvreet door wachtstress en verveling.

Zie hieronder een lijstje van 10 tips om het wachten op golven aangenamer te maken. Heb je zelf nog leuke ideeën? Laat ze dan zeker weten via de comments.

 1. Probeer verschillende zithoudingen uit op je board.
 2. Het is behoorlijk saai om altijd op dezelfde manier op je board te blijven zitten. Probeer eens de amazone of kopstand uit? Als je met meerdere vrienden in het water ligt, kan je ook Twister uitproberen. Fun gegarandeerd. Vergeet wel niet af en toe te kijken of er geen golf aankomt.
 3. Probeer een song in of uit je hoofd te krijgen.
 4. Je hebt waarschijnlijk de voorlaatste song die uit je iPod of autoradio knalde in je hoofd. Dat deuntje blijft maar doorgaan, zeker als je alleen in het water ligt. Probeer het via allerlei truukjes uit je hoofd te krijgen en probeer er een andere song in te krijgen... Hier zijn een paar tips "I'm a barby girl... in a barby world..." "here we are now, entertain us..." "ruby ruby ruby rubyyyyyy..."
 5. Probeer je short weer goed te krijgen.
 6. Als je met een short of zwembroek onder je wetsuit surft, dan zit deze in het midden van je sessie gegarandeerd ergens waar de zon niet kan schijnen. Ook je klokkenspel kan ergens in de knoop geraakt zijn. Niets vervelenders om dit weer goed te krijgen. Als je dan toch moet wachten op golven, kan je proberen je wetsuit half uit te doen en je short of zwembroek weer lekker goed te steken. Zorg er wel voor dat er geen killer set op je af komt of je bent gezien...
 7. Fantaseer over wat je zult eten & drinken straks.
 8. Als je 2 uren surft, dan heb je berehonger. Zorg dat je frigo op voorhand goed gevuld is. Op die manier kan je al in het water gaan fantaseren wat je allemaal zult klaarmaken... In de winter kan je fantaseren over een grote kop warme chocolade met slagroom en een scheutje advocaat... Nomnomnom...
 9. Follow the leader.
 10. Doe net alsof je een mega vette set aan de horizon ziet verschijnen en peddel met volle overtuiging diep in zee tot je voorbij alle surfers ligt. De truuk is hier om dit met zo'n overtuiging te doen, zodat iedereen wil volgen omdat ze ook al zolang aan het wachten zijn op die ene golf... Maak weddenschappen met je vrienden over hoeveel surfers jij meekrijgt in je peddelrace.
 11. Denk welke blog posts je nog kan schrijven.
 12. Heb je een blog of lig je met je GoPro in het water? Bedenk dan nu al hoe je ze zo creatief mogelijk online kan posten na de surfsessie.
 13. Surfboards Russian Roulette
 14. Hoe meer vrienden met verschillende boards hoe leuker! Doe allemaal jullie leash af en laat ze hangen in het water. Duik allemaal naar beneden en neem een leash vast. Dat wordt het boardje waarmee je tot de volgende ronde zult surfen.
 15. Surfboards Stoelendans
 16. Een variatie op het voorgaande. Interessant als iemand z'n board vergeten is. Leg al je planken op het strand en ga het water in op gelijke diepte. Op een afgesproken tijdstip zwemmen jullie allemaal naar het strand om een plank uit te kiezen, de laatste heeft geen surfplank tot de volgende ronde... Hij is dan wel verplicht om foto's te nemen vanop het strand.
 17. Call It
 18. Als er een golf afkomt dan roep je de naam van een vriend. Hij moet dan sowieso peddelen voor de golf, ook al ligt hij helemaal niet op de beste plaats.
 19. Start een babbeltje met een vreemde
 20. Je kan dit in of uit het water doen. We zijn allemaal surfers dus we hebben allemaal iets dat ons bindt... Je kan natuurlijk ook praten over wat voor lekkers je straks zal klaarmaken, welke blog posts je zal schrijven, of wat het beste is om te doen als je op golven wacht.

Vrij vertaald via www.hotswell.com

BONUS TIP:
Speel je een instrument of nog beter in een band? Dan kan je de tijd dat je moet wachten nuttig gebruiken om er een song over te schrijven:

Geen opmerkingen:

Sponsor

Meest gelezen voorbije maand: