zondag 23 maart 2014

Kwaaltjes bij Golfsurfen | Surfersoog Pterygium


Als golfsurfer lig je vaak in het water. De een al meer dan de ander. Op die manier word je aan allerlei natuurelementen blootgesteld. Zonnestralen en de weerkaatsing op het water, de wind, koude temperaturen, zand en zeewater. Dat maakt dat je als surfer wel eens met kwaaltjes of blessures & ongevallen geconfronteerd wordt. De meest gekende zijn surfersoor, surfersknie, kromme rug en dus ook surfersoog. No worries, deze aandoening komt niet zo vaak voor en al bijna nooit bij Noordzee surfers (plaats een reactie als je dit al tegengekomen bent), maar een beetje extra info kan geen kwaad.

Wat is surfersoog?Ons oog wordt afgedekt door een beschermend laagje, de conjunctiva. Dit laagje kan zoals de huid beschadigd worden, maar kan dan ook weer zelf genezen. Als het echter voortdurend blootgesteld wordt aan extreme natuurelementen zoals een combinatie van zand, wind, UV-stralen en zout water dan kan het geïrriteerd geraken. Dan kan het voortdurend beginnen ontsteken waardoor het niet meer in staat is zichzelf te genezen. Er ontstaat dan een soort van verharding of littekenweefsel. Dit nieuwe laagje wordt ook wel Pterygium genoemd. Pingaeculum is de "goedaardige" vorm die niet zo ver uitgroeit en wordt voornamelijk veroorzaakt door droge ogen. De behandeling bestaat voornamelijk uit dagelijkse druppels met fysiologische vloeistof.


Hoe kan je het krijgen?

  1. Luchtvochtigheid: door constante verandering in luchtvochtigheid. Natte ogen in water, droge ogen erbuiten.
  2. Zonlicht: UV stralen van de zon en de weerkaatsing op het water.
  3. Genetische aanleg: bij de ene persoon zal het sneller ontwikkelen dan bij de andere en bij mannen twee keer meer dan bij vrouwen.
  4. Zout zeewater en spray van zeewater door wind.
  5. Stof, Vuil en Zand.

Wat zijn de symptomen?

Eigenlijk heb je er in het begin niet echt last van. Het ziet er gewoon een beetje raar uit en je ogen kunnen vermoeid aanvoelen of sneller terug irriteren. Bij hevige irritaties kan conjunctivitis optreden waarbij het hoornvlies ontstoken wordt. Als het daarna nog erger wordt kan het je zicht belemmeren doordat het over de iris en pupil begint te groeien.

Wat kan ik er tegen doen?

  1. Stoppen met surfen om niet meer in contact te komen met de combinatie zand, zee en zon.
  2. Een zonnebril dragen ook in het water.
  3. Niet in de shorebreak gaan surfen om zo minder zand in je ogen te krijgen.

Behandeling
Als je er nadien wilt vanaf geraken (van de kwaadaardige versie, Pingaeculum kan via oogdruppels bestreden worden) dan kan dit enkel via een operatie (chirurgische excisie)[video]:


Voorbeeld van surfersoog [video]:


BRON Magicseaweed

Bekijk ook de vorige blog posts:
Blessures en Ongevallen bij Golfsurfen
Surf Injuries & Health Issues for Surfers

Geen opmerkingen:

Sponsor

Meest gelezen voorbije maand: