zondag 2 maart 2014

5 ziektes waarbij golfsurfen helpt genezen

Golfsurfen ondersteuning bij Ziekte, Depressie, Angst
Dat golfsurfen je gemoedstoestand positief beïnvloedt, wisten we al langer. Surfen brengt je in een soort van flow waarbij je de dagelijkse beslommeringen vergeet. De omgeving van de zee en het dobberen in het water brengen een soort van rusttoestand in je lichaam en geest.

Het werkt ook verslavend. Surfers en Extreme Sporters spreken over een soort van stokedness.Daarnaast is het ook gewoon sport en beweging. Een gezonde geest in een gezond lichaam. Het voordeel van golfsurfen is dat het niet zo belastend is als andere sporten en je weinig materiaal nodig hebt om te starten. Onderzoek heeft nu aangetoond dat surfen kan helpen sneller te genezen van andere ziektes.

Steven Kotler laat in onderstaande video een aantal topsporters en extreme sporters mooi uitleggen wat flow is, wat het met je lichaam en geest doet en wat het zo verslavend maakt:


Zie hieronder vijf ziektes waarbij surfen succesvol wordt ingeschakeld om het genezingsproces te versterken:

1. Polytrauma

Soldaten die terug komen uit oorlogsgebied en het normale gezinsleven moeten herstarten, hebben soms last van verschillende kwalen. Meestal gaat het om fysieke pijnen en gezondheidsproblemen, maar vaak ook angsten en depressies zoals Post Traumatic Stress in puntje 5. Gaat het echter over een combinatie van verschillende fysieke kwalen dan spreekt men over Polytrauma. Bv. combinatie van verschillende inwendige letsels, brandwonden en fantoom pijnen bij amputatie van een arm of been. De US Navy heeft ontdekt dat surfen hierbij kan helpen en ze hebben een centrum opgericht om soldaten te helpen via golfsurf trainingen:2. Mucoviscidose

Mensen die lijden aan de genetische taaislijmvlies ziekte, kunnen blijkbaar ook geholpen worden via golfsurfen. De luchtvochtigheid en het zout zouden helpen bij de ademhaling. Mensen die meededen met het surfprogramma zouden gezondere longen hebben. Vooral de combinatie van sport, water en gezonde vochtige lucht zou de slijmen sneller doen oplossen/afbreken via het eigen lichaam.

Op Maui is er een programma die mucoviscidose patiënten zo behandelt.

3. Autisme

Autisme is een genetische ziekte waarbij nog steeds geen genezing voorhanden is. Het komt de laatste jaren meer en meer voor. In de Verenigde Staten zou 1 op 88 kinderen lijden aan Autisme. Golfsurfen en vooral de rust van de zee zouden deze kinderen enorm helpen. Daarom bieden verschillende surfscholen deze trainingen aan. Meer info via Surfers For Autism.

Clay Marzo is een bekende surfer met Asperger (een milde vorm van Autisme):


4. Depressie en angsten

Er zijn verschillende studies die aantonen dat golfsurfen bijzonder effectief is tegen depressies. Over het algemeen wordt aangenomen dat sporten en fysieke activiteiten endorfines vrijmaken in het lichaam. Deze endorfines zorgen voor een positief gevoel. Bij golfsurfen zou dit nog meer versterkt worden door de rust en kalmte van de zee en het meebewegen op de deining. Daarnaast is surfen een sport waarbij je zeer snel voldoening krijgt. De eerste maal dat je recht staat op een plank, je eerste golf afrijden, hoogtes overwinnen enz...

In Cornwall UK is er een proefproject van NHS om dit met patiënten te onderzoeken.5. Post Traumatic Stress Disorder

In Californië is er een militaire basis waarbij golfsurfen ingezet wordt om soldaten te helpen genezen. Het programma werd opgezet door de Jimmy Miller Memorial Foundation. Hierbij geloven ze dat sufers in een soort van "stoke", flow of trance geraken. "Being in the zone". Hierdoor zouden de soldaten terug positieve gedachten krijgen en zouden ze de negatieve oorlogsherinneringen kunnen verdringen.

Geen opmerkingen:

Sponsor

Meest gelezen voorbije maand: