zaterdag 31 maart 2018

Surf Tribe - Stephan Vanfleteren - Review


Surf Tribe - Een groots surfproject uit een kleine surfgemeente in een klein surfland

Wie ook wel eens een 'Kodak' ter hand neemt doet er niet slecht aan zich onder te dompelen in het werk van een fotograaf. Dan stel je vast dat fotografie op een zeker punt een vak wordt en uiteindelijk een kunst.

De Belgische fotografie scene is zeer divers en bulkt van talent. Stephan Vanfleteren is een fotograaf die er uitspringt. Z'n contrastrijke zwart-witportretten zijn nooit hard en tonen steeds de schoonheid in het verval, de blijvende kracht in een blik.

Hoe mooi kun je lichtgolven bevriezen? Als eerbetoon? Dit is puur liefde. Voor de mens. Voor het vak. Voor de kunst.Maar ook voor de zee. De fotograaf heeft anderhalf jaar de wereld afgereisd om surfers te fotograferen.

Het resultaat daarvan is te bewonderen als expo in het Scharpoord te Knokke-Heist en in het boek Surf Tribe.

Ik had het geluk de opening van de tentoonstelling te mogen bijwonen.

De voorstelling (Zot zot zot project.)

De man houdt niet van speechkes en stak van wal met een weemoedig klinkende brom. Maar wat een speech, wat een verhaal. Met een zalig gevoel voor humor deed Vanfleteren
het volledige project uit de doeken, van zot idee tot nog zotter resultaat.

En welk een zot project is dit eigenlijk? De gemeente Knokke-Heist stuurt fotograaf en kameraad/kompaan anderhalf jaar de wereld rond: "Hier is wat geld, maak er iets moois van!"

De tentoonstelling

Zo sta je oog in oog met tenminste één van je surf-idolen, big wave surfers, small wave chargers, shapers, bodysurfers, l'illustre inconnu...

Op deze portretten is elke surfer gelijk, even mooi.

Elke surfer, ongeacht van waar of op welk niveau, ongeacht quiver of tenu, deelt die connectie, het geluk van te spelen in de zee of oceaan, dat geluk. Die rauwe blik van Tom Caroll (heeft iemand net z'n ene oog net dichtgemept?)!

En wat kijkt de immer lachende Stephanie Gilmore zo intens?


De kwaliteit van de prints is trouwens verbluffend. De scherpte, de detaillering en de tonaliteit zuigen aan je aandacht. Vergelijk het misschien met een 3d beleving. Maar dan zonder de hoofdpijn.

Nog tem. 27.05.2018 te bekijken in Scharpoord Knokke-Heist

Het boek (Een surfer-turf)

Het boek is lijvig en dan nog is er serieus geselecteerd geweest. Van de 2500 portretten haalden er 330 het boek. Surfers opgelet, wie mooie lijntjes of actie verwacht is er aan voor de moeite. Maar ik hoop dat dit wereldwijd een klassieker wordt. Een boek dat tussen pipe dreams en mr sunset staat.


De blog

En ook voor wie het eventueel niet zo op portretfotografie heeft. Het verhaal achter dit project is minstens zo impressionant als het resultaat. Lees zeker de wekelijkse blog van dit anderhalf jaar durende avontuur: https://www.surftribe.be/nl

Thanks to Sprout voor de review!

Geen opmerkingen:

Sponsor

Meest gelezen voorbije maand: