Het Marien Ruimtelijk Plan voorziet immers de bouw van een proefeiland voor onze kust. Er loopt momenteel een openbaar onderzoek en dat bevat de aanleg van een proefeiland voor zeewering.
De Surfbuddha wil hier de beschikbare info meedelen, maar stelt zich wel ernstige vragen op de impact die dit zal hebben op de golfsurfsport en andere sporten waar branding voor nodig is
Waarom voorzien ze dit eigenlijk?
Om de veiligheid na 2050 of bij een snellere zeespiegelstijging te garanderen, startte de Vlaamse Regering het Complex Project Kustvisie op.
Het Complex Project Kustvisie heeft als doel een duurzame aanpak uit te werken voor de kustverdediging op lange termijn, rekening houdend met de problematiek van zeespiegelstijgingen die groter zijn dan 80 centimeter over 100 jaar.
Vlaanderen werkt hard om de kustzone voor te bereiden op die gevolgen van een sterke zeespiegelstijging.
In het kader van het Masterplan Kustveiligheid worden overal langs de kust dijken verhoogd, stranden verbreed... om de veiligheid te garanderen tot 2050.
Maar de wetenschappers verwachten dat de gevolgen van de klimaatverandering ernstiger zullen zijn dan verwacht. Mogelijk volstaat de huidige aanpak niet en is er nood aan nieuwe manieren om hogere waterstanden en golven, zware overstromingen en stormschade op te vangen.
Een bijsturing van het beleid is nodig.
Vlaanderen werkt hiervoor samen met de Federale Overheid. Die is bevoegd voor het ruimtegebruik in het Belgisch deel van de Noordzee. Van 29juni tot 28september loopt het openbaar onderzoek over het federaal ontwerp marien ruimtelijk plan.
Dat plan geeft voor de periode 2020-2026 aan welke zones in zee in aanmerking komen voor specifieke functies: niet enkel vaargeulen, maar ook zones voor natuur, visserij, militair gebruik, zandwinning...
Het plan voorziet ook ruimte om alternatieve en vernieuwende vormen van zeewering te onderzoeken.
Hoe willen ze onze kust beschermen?
Het complex project kustvisie bekijkt 3 methodes om de kust te beschermen (zie ook figuur):
- Maatregelen op de huidige dijk: bv. de dijken versterken, stormmuren bouwen, of strand verhogen.
- Maatregelen op of nabij het strand: doel is de zeewering zeewaarts te versterken, bv. door een nieuwe duinengordel aan te leggen die aansluit op het strand.
- Maatregelen in de zee: de aanleg van een nieuwe zeewering op enige afstand van het strand. Er ligt dan een strook water tussen de nieuwe en de bestaande zeewering.
Zone voor een proefeiland
Op vraag van de Vlaamse overheid is in het ontwerp van het Marien Ruimtelijk plan een zoekzone afgebakend voor de aanleg van een proefeiland.
Zo kunnen de effecten van hogere golven en veranderende stromingen in de praktijk onderzocht worden.
De resultaten van deze simulatie op lange termijn met reële condities zullen gebruikt worden als input voor het ontwerp van de toekomstige kustverdedigingswerken.
Het gaat om een zoekzone ten oosten van de haven van Zeebrugge.
Het eiland heeft waarschijnlijk een lengte van 1km en meet op het breedste stuk 300 meter.
Wanneer komt het proefeiland er?
Voor de aanleg van een proefeiland kan starten, moet een technisch ontwerp uitgewerkt worden. Daarna kan een bouw- en milieuvergunning aangevraagd worden.
De Vlaamse Regering wil hiermee klaar zijn in 2020 wanneer het nieuwe mariene ruimtelijke plan in voege gaat.
En de surfers en watersporters?
Hopelijk wordt er in het onderzoek ook geluisterd naar de watersporters en watersportclubs in de buurt. Want zo'n eiland zal natuurlijk een impact hebben op hun activiteiten. Wat met de stromingen? Wat met de golfslag? Is het eiland toegankelijk? Kunnen boten er zich op vast varen?
Als het eiland er komt net voor de kust, zullen er dan überhaupt nog golven breken om te golfsurfen?
Hopelijk kijkt men ook even naar onze Noorderburen hoe zij het hebben aangepakt met de Zandmotor.
Wat denken jullie? Laat het weten in de comments:
Geen opmerkingen:
Een reactie posten