zaterdag 28 februari 2009

ASP Surf - World Tour 2009 van start!

Taj Burrow klaar voor de ASP world tour 2009

De ASP top 45 surfers zijn vandaag gestart voor de 2009 tour, met name de Quiksilver Pro in Australië. Het event gaat door op Snapper Rocks aan de Australische GoldCoast. Iedereen is blijkbaar klaar voor het nieuwe seizoen.

Kelly Slater gaat voor zijn 10e wereldtitel. Maar het zal niet makkelijk worden met de vele nieuwe jonge rookies. Ook Taj Burrow, de favoriet voor dit event, surft naar eigen zeggen beter dan ooit en traint sinds januari samen met een personal coach.

Snapper Rocks is een rechtse pointbreak. Het event is mobiel, als de condities het laten afweten, verhuist de caravaan naar Duranbah Beach, Greenmount, Kirra, Burleigh Heads of Stradbroke Island.

Zie hieronder de ranglijst van de surfers die meedoen in 2009:

» Kelly Slater, USA
» Bede Durbidge, AUS
» Taj Burrow, AUS
» Joel Parkinson, AUS
» CJ Hobgood, USA
» Adrian Buchan, AUS
» Adriano De Souza, BRA
» Mick Fanning, AUS
» Bobby Martinez, USA
» Jeremy Flores, FRA
» Luke Stedman, AUS
» Fredrick Patacchia, HAW
» Chris Ward, USA
» Kai Otton, AUS
» Tim Reyes, USA
» Tom Whitaker, AUS
» Kieren Perrow, AUS
» Dayyan Neve, AUS
» Mikael Picon, FRA
» Dane Reynolds, USA
» Taylor Knox, USA
» Damien Hobgood, USA
» Heitor Alves, BRA
» Jordy Smith, ZAF
» Ben Dunn, AUS
» Roy Powers, HAW
» Dean Morrison, AUS
» Michael Campbell, AUS
» Nathaniel Curran, USA
» Chris Davidson, AUS
» Michel Bourez, PYF
» Gabe Kling, USA
» Jihad Khodr, BRA
» David Weare, ZAF
» Josh Kerr, AUS
» Nic Muscroft, AUS
» Kekoa Bacalso, HAW
» Greg Emslie, ZAF
» Tim Boal, FRA
» Dustin Barca, HAW
» Tiago Pires, PRT
» Phillip MacDonald, AUS
» Drew Courtney, AUS
» Marlon Lipke, GER
» Aritz Aranburu, EUK

Het event kan je live volgen op de site van de quiksilver pro.

Wil je meer weten over de ASP en hoe de wedstrijden in mekaar steken, check dan zeker even mijn oudere posts over de ASP:
ASP World Tour Tips en Tricks.
ASP 2009 Europese surfers maken hun opmars!

Vergeet ook niet mee te spelen met FantasySurfer.com en maak je eigen gouden team aan. Je kan ook lid worden van de Beachouse van Surfreport.

Je kan ook nog steeds meespelen met Team Tunafish en bij elk event prijzen winnen. Nieuw is dit jaar dat je ook geld kunt inzetten op je topteam. Schrijf je snel nog in op Teamtunafish.

Nieuwe surfplank kopen in 2009... Lost Boards nieuwe collectie!

Van plan om een nieuwe surfplank te kopen in 2009? Check dan zeker eens de nieuwe collectie van ...Lost boards. Ze hebben een aantal plankjes die perfect zijn om in mushy golven vet te scoren. Er zijn zoals elk jaar een aantal nieuwe modellen gelanceerd en enkele oudere modellen werden in een nieuw jasje gestopt.

Daarnaast is het de eerste maal dat een groot merk samen werkt met het Hydroflex materiaal van BUFO surfboards. Check hieronder het filmpje waar je Chris Ward ziet opwarmen voor de Quiksilver Australia pro met een BUFO ...Lost board. Check de snelheid die hij ermee kan maken!

De Lost boards worden in Europa voorlopig ecxlusief door Pukas geproduceerd.



Een aantal andere modellen geschikt voor de Noordzee:

SDII (de shortboard voor Jan en alleman)


THE ROCKET (allrounder voor wie houdt van Fish, maar toch net liever een shortboard heeft, ook in Hydroflex!)


5 FIN SHARK (yezzzz, still available, check m'n vorige post)


+ Check zeker ook de ...Lost Fish, Round Nose Fish en The Gullwing op de ...Lost website.

woensdag 11 februari 2009

Maak je eigen Balance Board en surf indoor!


Een balance board zorgt er niet helemaal voor dat je surfskills plotseling zullen verbeteren, maar je oefent er wel je evenwicht mee en je traint er een aantal noodzakelijke surfspieren mee.

Daarnaast is het ook gewoon fun om te doen wanneer je naar je favoriete muziek luistert of zelfs beter terwijl je naar coole surffilms aan het kijken bent.
Indo Board Surfing Zelf Maken

Een balance board kost helaas wel behoorlijk wat centjes en daarom is het gewoon leuk om er zelf een te maken op een dag wanneer er geen swell is.

Dit heb je nodig:

  1. Een oude skimboard, skateboard of grote houten triplex plaat van ongeveer 2.5 cm dik.
  2. Een behoorlijk dikke pvc buis ongeveer 20 cm diameter en halve meter lang
  3. Nagels of houtschroeven
  4. Houtlijm, Houtzaag en schuurpapier

Balance Board example

Stap 1: Teken op de triplex plaat een eivormige shape of je eigen surfboard vorm. Tip: je kan een grote krant nemen, deze toevouwen en op een helft zo dicht mogelijk bij de randen een halve cirkel tekenen. Knip dit uit en je hebt je vorm om over te tekenen.

Stap 2: Neem de houtzaag en zaag je eivormige board uit het hout

Stap 3: Bevestig onderaan 2 houten blokjes aan de uiteinden. Je kan dit gebruiken van de restjes die je net hebt afgezaagd. Als je nog een oude skimboard liggen hebt, sla je stap 1 en 2 over en bevestig je meteen 2 blokjes eraan. De blokjes bevestig je met houtlijm en verstevig je met korte nagels of houtschroeven.

Stap 4: Neem het schuurpapier en schuur je plank en de blokjes mooi af. Schuur vooral de randen mooi glad.

Stap 5: Neem de PVC buis en zaag hem perfect op de breedte van het midden van de houten plank.

Stap 6: It's surfing time! Plaats de balance board bij voorkeur op een tapijt en start balancing...


Indo Board Girl doing tricks:


How to make an Indo Balance Surf Board:

woensdag 4 februari 2009

Noordzee wintersurf: alleen als ie ijs und ijskoud is...

Belgie winter weerkaart

Surfen in putje winter, het is niet voor iedereen weggelegd. Sommigen krimpen ineen bij de gedachte om op een koude wintermorgen in een nat pak te kruipen. Anderen verklaren je gek als ze horen dat je je moet omkleden op straat bij een temperatuur van om en bij de 5 graden celsius. En iedereen heeft altijd wel een uitvlucht zoals te veel werk, te weinig hoogte, teveel wind... om zo maar niet te moeten ijsberen in de wintersurf.

Toch heeft surfen in de winter zo zijn voordelen. De grootste reden om te gaan surfen in de winter is natuurlijk de surf zelf. België is een klein land met gematigd klimaat, we wonen allemaal dicht bij de kust, dus als er surf is dan wordt er gesurft. Punt uit. En toch zijn er nog een aantal redenen waarom surfen in de winter soms nog beter is:

1: Goeie fitness en training: je surft met handschoenen, botjes en een 5mm pak. Je weerstand en gewicht zijn groter, dus in feite train je veel meer dan in de zomer. Als je gans de winter goed door surft, ben je klaar om in de zomer alle golven kapot te rippen!

2: Minder volk in het water: als het te koud wordt, zitten er minder surfers in het water. Vooral beginners die nog geen deftig winterpak hebben die blijven thuis of aan de kant. Er zitten meestal ook geen toeristen in het water.

3: Meer fotografen: ze vinden het ofwel te koud om zelf te surfen of ze hebben maar een uurtje kunnen surfen en blijven nog een uurtje langer om foto's te nemen van de andere surfbuddies. Daarnaast heeft een foto met sneeuw en mist op de achtergrond zoveel meer magie.

4: Surf alle spots: In de zomer al eens een megapeak of zandbank zien breken maar net in een zwemzone of met veel kinderen en zwemmers erin? Geen last van in de winter. Verken de Belgische kust en surf de beste peaks zonder gestoord te worden.

5: Krijg een mooi kleurtje: van surfen in de winter krijg je een mooie bruine tint in je gezicht. Succes gegarandeerd als je nadien naast al die bleekscheten staat op een feestje en daarbij het komt niet van de zonnebank!

6: Surf veiliger: doordat je botjes, handschoenen en een kapje draagt, ben je beter beschermd tegen fincuts. Hoog tijd om vette moves en airs te oefenen!

7: Veel meer kans op surf: er zijn gewoon veel meer stormen en swells op de Noordzee in de winter. Sommige spots breken soms een ganse zomer niet goed, ga en zoek ze op in de winter!


Video: Surfen in de Winter in België en Noord-Frankrijk

Meest gelezen voorbije maand: