zondag 12 december 2010

Webber Wave Pools - Kunstmatige golf surfen


Kelly Slater is blijkbaar niet de enige met het idee om een eeuwigdurende kunstmatige golf te bouwen. Ook shaper Greg Webber is al een tijdje bezig met het onderzoek naar rideable wave pools. Het idee is eigenlijk exact hetzelfde als dit van Kelly's Wave Company.

De golf wordt opgewekt in een cirkelvormig zwembad, met een constante roterende kracht. Zodoende blijft de golf maar doorgaan in de cirkel en kan de surfer blijven surfen op die golf. De golven kunnen zowel naar links als naar rechts breken. Hiervoor moet de roterende kracht die de golf opwekt, omgedraaid worden.Webber Wave Pools

Webber vergelijkt deze golven met de wake golven die ontstaan aan de achterkant van boten. In onderstaand filmpje kan je zien hoe hij op het idee van de Wave Pools is gekomen...Ik denk dat Webber al iets verder staat met het onderzoek en met het testen in vergelijking met kelly Slater en z'n Wave Company. Greg Webber is al vanaf 2002 met dit idee en project bezig en werkt hiervoor sinds 2005 samen met Universiteiten en professoren, o.a. met de Universiteit van Delft. Het is enkel nog wachten op investeerders om de eerste pool te bouwen. In volgend filmpje zie je hoever ze al staan met het onderzoek. Enige probleem dat ze nog een beetje moeten uitdokteren is om grotere golven te maken, die staan namelijk in verhouding met de diameter en de diepte van het zwembad en dus ook met de plaats die nodig is om zo'n zwembad te plaatsen. Ook zal de kracht om die golf op te wekken in verhouding moeten zijn, en idealiter zal dit zo ecologisch mogelijk moeten opgewekt worden. Een mooie uitdaging:

Video: Webber Wave Pools


Bekijk zeker ook de andere blogposts over kunstmatige golven:
Wavegarden 2.0
Wavegarden Launch
Wavegarden eerste info en video's
Webber Wave Pools
American Wave Machines
Kelly Slater Wave Company
Brush Surfing
Wavesurfer in Blankenberge

Geen opmerkingen:

Sponsor

Meest gelezen voorbije maand: