zondag 19 december 2010

XCEL wetsuits - Drylock Powerseam

Xcel wetsuits Drylock Powerseam

We zijn hier al een paar keer vol lof geweest over Xcel surfpakken, o.a. met een review over de Xzip2 en een review over Xcel Drylock Infiniti en de Drylock Hooded 5.4. Daarnaast heb ik onlangs een review online gezet over de Xcel 7mm booties en 5mm gloves. De Drylock series zijn sinds vorig jaar surfpakken waar bijna niets meer aan te verbeteren valt. Met een 5.4 kan je gerust gans de winter door surfen zonder koud te hebben. En toch komt Xcel volgend jaar in 2011 met nog een verbetering om "u" tegen te zeggen. Ze lanceren namelijk de Drylock serie met Powerseam. Ze hadden dit jaar al Water Repellent (waterafstotende buitenlaag) en een neoprene met luchtkamers voorzien, maar daar komt dus nog een revolutionair nieuw systeem van "lijmen" van de naden bij.

De Drylocks met powerseam zijn eigenlijk de eerste surfpakken zonder naden. De pakken vertonen dus nergens naden die aan elkaar genaaid zijn, dat wil dus zeggen dat er in principe nergens water kan inlopen. Behalve dan via de normale openingen, maar die zijn bij een Drylock ook al voorzien van speciale seals die niets van water binnenlaten.

Xcel Powerseam wetsuit example

Voor zover ik op de tekening kan zien zijn de stukken aan elkaar geglued met rubber. Er is dus zoals bij de meeste hedendaagse winterpakken een laagje elastische rubber voorzien op tussenstukken. Bij Xcel is dit zowel aan de binnen- als aan de buitenkant van de wetsuit. Enige nadeel van zo'n rubber vind ik, is dat het na een tijd begint af te brokkelen. Doordat het neoprene begint uit te rekken (surfpak aan- en afdoen) en door temperatuursverschillen komt het rubber uiteindelijk toch los van het neoprene en zo kan er water via de naden in het surfpak druppelen. Via Xcel Powerseams zou dit dus niet meer kunnen gebeuren, want er zijn geen naden.

Een ander voordeel is dat de pakken nog elastischer zijn omdat er dus geen extra draden in de naden zitten en de elasticiteit van het neopreen ten volle kan benut worden. Dat was trouwens ook een van de mindere punten bij de drylock wetsuits van Xcel. Iedereen vond ze wel super warm, maar ze voelden iets zwaarder aan dan bijvoorbeeld een Rip Curl F-Bomb of een Psycho2 van O'neill. Nu zou dit dus allemaal opgelost moeten zijn en krijg je een super warm pak dat licht aanvoelt.

Xcel zegt zelf ook dat deze oplossing zeer duurzaam is, dus ik ben zeer benieuwd om deze pakken eens in het echt te zien en te testen...

Hier nog een video met de gesponsorde rider Bede Durbidge, waarin alle voordelen van de Drylock nog eens op een rijtje worden gezet:

Geen opmerkingen:

Sponsor

Meest gelezen voorbije maand: