vrijdag 31 mei 2013
Custom Fit Wetsuits Carapace
Het is voor elk surfpak, en zeker voor een winterpak, belangrijk dat dit pak als gegoten zit. Dit betekent dat de wetsuit super goed moet aansluiten op alle plaatsen van het lichaam. Zowel rond de borstkas (flex bij het peddelen) als rond de armen en benen (beweeglijkheid) als in de lengte moet deze perfect zitten. De juiste maat vinden is dus zeer belangrijk. Dit is geen sinecure. Testen en passen is de boodschap!
Er zijn 3 redenen waarom de juiste maat zo belangrijk is:
- Warmte: een pak dat perfect aansluit geeft je maximum aan warmte doordat er geen water tussen het pak en je huid kan. Een nauw aansluitend pak kan ook het best isoleren.
- Flexibiliteit: een pak dat nauw aansluit is flexibeler en geeft beter mee met je bewegingen. Je krijgt ook minder snel "rash" door wrijvingen.
- Duurzaamheid: een pak dat goed aansluit en dat dus niet te klein of veel te groot is, zal veel langer meegaan.
Er zijn gelukkig heel veel variaties in maten tussen de merken onderling. Niet enkel small, medium, large en extra large zoals bij kledij. Er zijn vele tussencombinaties mogelijk zoals Medium Tall, Medium Large, Large Small enz... Magicseaweed toont een mooi overzicht van wetsuits size charts om te zien welke maat bij jou past. Hou daarbij ook telkens rekening met de dikte van je wetsuit.
Maar toch is het mogelijk dat je zelfs in deze ruime lijst niet het perfect passende surfpak vindt. Niet iedereen is gelijk en het kan zijn dat je armen net iets te lang zijn of je een te groot bierbuikje hebt of je schouders iets te breed zijn, waardoor je al snel in de grotere maten zal zoeken, terwijl je voor de rest van je lichaam eigenlijk een kleinere maat nodig hebt.
Met dit idee in het achterhoofd en gefrustreerd omdat ze zelf nooit het best passende surfpak konden vinden, begonnen 2 coole gasten met een eigen bedrijf om custom fit wetsuits te maken.
Doordat ze zelf niet de best passende wetsuits konden vinden, zochten ze zowel online als bij surfwinkels naar een betaalbare, goed passende wetsuit gemaakt van premium neopreen en op maat van hun eigen lichaam. Een beetje zoals je een maatpak koopt. Hun zoektocht leverde niets op. En dus begonnen ze gedurende 2 jaar te brainstormen en te zoeken naar een manier om op een efficiënte manier custom-fit wetsuits te produceren. Ze lanceerden hun idee uiteindelijk op Kickstarter en op korte tijd haalden ze voldoende kapitaal binnen om te starten met productie.
De surfpakken zien er klassiek maar degelijk uit. Ze hebben de meeste kenmerken van een surfpak uit de premium range, met o.a. super flexibel neopreen, blindstitched naden, glued aan de binnenkant, chestzip met magneet, seals aan armen en benen, enz... Momenteel enkel in 4/3 en 3/2 versies, maar er zullen zeker in de toekomst meerdere modellen bijkomen.
Via de Carapace website zal je je gedetailleerde maten kunnen ingeven en verzenden. Er zal hiervoor een tool met video tutorials worden gemaakt zodat je exact weet wat je moet meten. Op basis van deze gedetailleerde maten zal je surfpak dus volledig op maat gemaakt worden en binnen de 2 à 3 weken geleverd. Check onderstaande video voor meer info.
Video Carapace Custom Fit Wetsuits:
Hou deze gasten dus in de gaten en wie weet surf jij binnenkort in je eigen op maat gemaakte surfpak?
Meer info via de Carapace Wetsuits Facebook Pagina
Carapace Website coming soon
Wil je meer weten/lezen over surfpaken, maten en diktes? Check dan deze blog posts:
Een surfpak kiezen voor in de winter.
Welk surfpak kies je?
Wat is de ideale dikte van een surfpak?
Video van WetsuitCentre over de maten van Wetsuits:
Video van Xcell over de correcte maten kiezen voor surfpakken met voorbeelden:
zondag 19 mei 2013
Isolated Cold Water Surfing
Als wij aan surftrips denken, dan dromen we meestal van parelwitte stranden, helderblauwe zee, lekker warm water, zon erbij en perfecte barrels of A-frame Pointbreaks. Dan denken we aan locaties zoals Hawaï, Californië, Marokko, Bali, Mentawais, Australië enz...
Meestal moeten we ons tevreden stellen met een reisje naar Frankrijk, Spanje of Zuid-Engeland, maar zelfs dan hopen we op cleane condities en warm, zonnig weer.
Er is echter een nieuwe tendens in surfland. Surfers die net de andere kant uitkijken en spots opzoeken waar wij in eerste instantie niet zouden aan denken.
Het rare is dat het meestal ook de surfers zijn die op of dichtbij een droombestemming wonen die naar andere meer afgelegen oorden trekken. En daarbij schuwen ze de koude weersomstandigheden en soms zelfs slechte surf helemaal niet.
Waarom doen ze dat als ze in hun achtertuin de perfecte surfspots liggen hebben waar wij alleen maar van kunnen dromen?
Er zijn een paar redenen:
- Ze zoeken de rust op. Meestal zijn die idyllische spots bij hen thuis te crowded en liggen er vooral veel toeristen in het water. Dat maakt het moeilijk om lekker gezellig met je vrienden een point te delen. En meestal is de sfeer in het water behoorlijk competitief en niet relaxed.
- Ze zoeken uitdaging. Als je alle dagen een perfect aflopende linkse golf kunt surfen, dan train je niet meer al je skills. Als de golf dan ook nog eens 90% van de tijd perfect afloopt, dan word je lui.
- Ze willen bevestiging hoe goed ze het wel hebben thuis. Sam Lamiroy verwoordde het ooit perfect in een surffilm. Sometimes you have to travel to see how beatiful other places, beaches and spots are. But sometimes you have to travel to find confirmation how good it is at home. Dus door een paar weken in barre omstandigheden te surfen ben je opnieuw super tevreden als je weer op je warme, gezellig drukke homespot kunt surfen.
- Exclusieve Footage voor een surffilm. De meeste golven, tubes en spots hebben we al duizend keer gezien in surffilms. Als je nu met iets nieuws wilt uitpakken, moet je heel afgelegen plekken opzoeken zoals Antarctica, Rusland of Ijsland.
Zie hier een paar voorbeelden:
1. Nixon Surf Challenge 2013 in Ijsland
2. Numb | Het Cold Water Surf boek van Ian Battrick en Tim Nunn
3. Nordic Surfers Magazine: Magazine voor en door Surfers uit het hoge Noorden van Europa.
4. Natuurlijk de alom bekende O'neill Cold Water Classics
5. Crazy Kepa Acero op zoek naar de meest verlaten en koude surfspots...
Antarctica:
Golf van 5min in Alaska:
6. Garrett McNamara and Kealii Mamala surfen een kleine tsunami veroorzaakt door een ijsschots in Alaska.
7. Surfen in Kamchatka, Rusland
Voorbereiding:
Preparing To Surf In Russia
Surfen in Kamchatka Russia:
Hidden Sea and the Pyramid of Fire
8. Ijsland | Sitka surf team met o.a. Reid Jackson:
Iceland
9. En dan heb je ook nog Matt Nelson, een gekke dude die in de winter surft op Niagara's North Shore en the Great Lakes. Check de ijspegels op z'n wetsuit en gezicht... Respect dude! (thanks to @sprout voor de tip)
10. Ook Chris Burkard is een absolute fan van koud water en fotografeert en filmt in arctische omstandigheden:
11. Cold Reality O'Neill
12. Nieuwste Video van Chris Burkard... Arctic Swells
Als jullie nog voorbeelden hebben van afgelegen spots, leuke surfvideo's, foto's. Stuur ze maar door of post ze hieronder. Alleen als ie eis und eis koud is...
Bekijk ook deze ijskoude bloposts, maar pas op voor wintertenen!
Surfers Trotseren de Koude Winter
Noordzee wintersurf: alleen als ie ijs und ijskoud is...
Numb | Cold Water Surfing Book
Surfmateriaal drogen in de winter - botjes en handschoentjes
Surftips tegen de kou thanks to Allards Column
Winterstop - winterseizoen - golfsurfen in België
zaterdag 18 mei 2013
Surf Nieuws Mei 2013
Quiksilver Benelux Longboard Classic
Quiksilver Benelux Longboard Classic | Winnaars en scores bekend
De organisatie besloot de contest te laten doorgaan op zaterdag 18 mei 2013. Niet de meest perfecte condities, maar er stonden lijntjes en de wind waaide niet te hard. Proficiat aan Mathias Vanoverbeke!
Meest gelezen voorbije maand:
-
Als beginnende surfer wil je zo snel mogelijk met je eigen materiaal de zee in. Een goed surfboard aanschaffen is dan het eerste waar je a...
-
Doordat de surfsport zo aan het groeien is ontstaan er meer en meer crowds in het water, wat de kansen op ongevallen verhoogt. Doordat we me...
-
Een aantal mensen stuurden me een mailtje hoe het komt dat de Surfbuddha niets meer post op deze blog. Dat deed veel deugd om die mailtjes...
-
De Surfbuddha kreeg al een paar keer de vraag binnen hoe het komt dat we na het surfen vaak verkouden zijn. Iedereen herkent wel het gevoel...
-
Stromingen in de zee kunnen gevaarlijk zijn. Ze kunnen je meesleuren naar diepere waters. Als je niet goed weet hoe de stroming werkt, ...