zondag 21 november 2010

Surfboard design - mythes en realiteit

Surfboard Design Peugeot GTI

Sprout stuurde me onlangs een interessante e-mail door over surfboard design en shapes.

Er wordt tegenwoordig heel veel verteld en geschreven over hoe de beste surfboards er zouden moeten uitzien en welke vormen, shapes een invloed hebben op de performance van het surfen.

Helaas wordt er soms te diep op in gegaan en worden soms de kleinste details en modegrillen uitvergroot om maar weer met iets nieuws te komen.

De surfindustrie is continu op zoek naar nieuwe shapes en nieuwe materialen en hoopt zo telkens nieuwe hypes te lanceren...
Surfboard Dick Noordzee
Maar laten we nu eens streng zijn en een aantal mythes ontkrachten of bevestigen op basis van deze blogpost.

Benieuwd naar jullie eigen commentaren en feedback!

Geef je reply onderaan en deel je kennis over surfboards voor de Noordzee.

1. Surfboards met een platte rocker peddelen sneller:
Dit lijkt me logisch en correct alhoewel het volume van de plank van groter belang is. Dus tussen planken met hetzelfde volume zal deze met de plattere rocker beter peddelen. En aangezien je (zeker in de Noordzee :-)) meeste van je tijd zit te peddelen... niet onbelangrijk bij het kiezen van een surfplank.

2. Volume is je beste vriend: 
De surfindustrie is daar onlangs op gesprongen. Veel kortere boards maar met gigantisch veel volume. Van groot belang in de Noordzee mushy, tiny waves. Hou er wel rekening mee dat hoe meer volume hoe moeilijker te duckdiven...

3. De vorm van de tail is niet zo belangrijk:
Dit is voor een stuk correct. Vooral de dikte van de tail en de onderste rails en volume spelen een rol. Maar als je een pro bent in het surfen en je hebt identieke boards met een gans andere tail (bv. fishtail vs squashtail), dan zou je toch wel verschil moeten merken... maar minimaal dus.

Surfboard Nieuwe Shapes en Design Tail Nose

4. Back foot vs. front foot: 
Als je radicaal wil surfen (met een shortboard) zal je idd moeten surfen vanuit je achterste voet. Dit door gewicht te zetten op de plaats net boven je vinnen (een tailpad kan hierbij helpen). Ik geloof echter niet dat dit de enige correcte manier is om te surfen. Check een aantal retro videos (fish boards) of longboard movies. Maar als je wil surfen zoals Kelly Slater... ok... go for the back foot :-)

5. De buitenste lijnen van je board (outline):
Rechte lijnen geven je surfboard meer snelheid, ronde lijnen of insparingen helpen je board bij het draaien.

6. De rocker beïnvloedt de snelheid en beweeglijkheid:
Hoe platter de rocker, hoe sneller je je snelheid kan bewaren en hoe beter je over platte stukken in de golf zal geraken, maar hoe minder snelheid je kan omzetten in bochtwerk. Een holle rocker zal veel beweeglijker zijn. Gevolg is dat je met een platte rocker veel meer achteraan zal moeten staan en veel meer druk en gewicht uitoefenen op je achterste voet.

7. Pas de curve van je board aan aan de curve van de golf:
Vloeit voort uit bovenstaande, maar geldt enkel als je al een zeker niveau in golfsurfen hebt. Hoe holler, steiler de golven hoe meer curve in je board. Voor de Noordzee dus van weinig belang.

Surfboard Design België Nederland

8. Elke surfer heeft z'n eigen kubieke volume:
Dat is een maatstaf waarbij elke shaper of surfshop zou moeten weten welke surfboard perfect bij je past. Dit volume hangt af van je eigen gewicht, je surfniveau en je athletische bouw/conditie.

Handige tool om deze te berekenen op de Firewire website.

9. Kies een shaper die jou goed kent en die de spots goed kent
Voor surfen op de Noordzee heb je dus eigenlijk niet zo heel veel keuze...

10. Evenwicht is het allerbelangrijkste: 
Je surfboard moet in balans zijn. Materiaal, shape, rocker en outline moeten in evenwicht zijn met elkaar. Extreme vormen zullen eerder negatief werken, tenzij je een pro bent en iets geks wil uitproberen...

Algemeen: Voor de gemiddelde Noordzee sessie scoor je dus best met een middelgroot surfboard (longboards niet meegerekend - hier scoor je altijd goed mee) met niet zoveel rocker.

Belangrijkste is dat deze surfplank op basis van je gewicht voldoende volume heeft in de kleine golven van de Noordzee.

Alle andere zaken zoals vinnen, tail, outline, materiaal, enz... kunnen een minimale rol spelen, maar hangen af van je surfniveau, van je voorkeur en van de hoogte en kracht van de golven...

Geen opmerkingen:

Sponsor

Meest gelezen voorbije maand: