zondag 8 december 2013

Surfers trotseren de koude winter

Golfsurfen in ijskoud water
De kille, koude en donkere winter komt er weer aan... We zien overal in het water dikke surfpakken, kapjes, botjes en wantjes opduiken. Precies allemaal zeehonden in het koude Noordzee sop.De Noordzee kan in de winter behoorlijk koud zijn, zo net rond het vriespunt, maar meestal blijft het zeewater rond de 5 graden hangen. Dat zorgt ervoor dat het water eigenlijk warmer aanvoelt dan de buitentemperatuur, zeker als het dan nog eens hevig waait. Een ander voordeel is dat in de winter de golven net iets meer drijfkracht hebben. Dat heeft te maken met de dichtheid van het zeewater. Deze neemt toe tot aan het vriespunt. Nog niet overtuigd? Bekijk een vijftal voordelen om te surfen in de winter. En met deze 6 surftips tegen de kou van Allard zou je eigenlijk perfect voorbereid moeten zijn op een wintersessie.

Chris Burkard Iceland
Sommigen houden hier een winterstop en zoeken warmere oorden zoals Marocco op. Ze wagen zich pas vanaf maart/april weer in de Noordzee.

Maar het kan nog kouder in de Noordzee. Bekijk bv. de filmpjes van Nordic Surfers Magazine. Die zitten daar al vanaf oktober volop te bibberen. Aan de andere kant weten ze ook wel waarom ze de koude trotseren:
Nordic Surfers Mag Jaeren

Surfen in koud water is plotseling een hype geworden. Er duiken steeds meer video's op van surfers die naar afgelegen gebieden in Rusland, Ijsland of Antarctica trekken. Ik schreef er begin dit jaar een blog over: Isolated Cold Water Surfing.
Het gaat hier niet zozeer om het surfen in koud water, maar eerder de zoektocht naar avontuur, naar afgelegen plaatsen, naar de perfecte nog nooit gereden golf, naar de zoektocht naar jezelf, enz...

Onlangs dook deze video op via surfweer.nl.
O'neill Teamrider Daniel Castera zoek in Alaska naar de perfecte golven.


Ook Chris Burkard publiceerde in November een videoreportage en prachtige ijskoude foto's van golfsurfers in IJsland:


Nieuwste Video van Chris Burkard... Arctic Swells


Inspirerende TED Talk van Chris Burkard.


Bekijk ook deze blogpost met nog meer video's over Cold Water Surfing.
Geen opmerkingen:

Sponsor

Meest gelezen voorbije maand: