maandag 13 oktober 2014

5 beginnersfouten bij golfsurfers


't is pas door fouten te maken dat je echt bijleert.

No Pain, No Gain... No Fail, No Game.
“There is no failure except in no longer trying.” - Chris Bradford

Zo ook met golfsurfen. Je kan als beginner een stapje voor hebben als je deze 5 tips volgt.


1. Verkeerde surfplank

Hier is al veel over geschreven. Dit is ook de meest voorkomende vraag bij beginners. Welk surfboard kies ik best voor de Noordzee? Je kunt hier eindeloos over discussiëren. Onthou gewoon dat je als beginner volume en stabiliteit nodig hebt. Zeker voor golven in de Noordzee.

Koop geen competitie shortboard in het buitenland. Kies voor volume, duurzaamheid en stabiliteit. Daarnaast heb je gigantisch veel keuze tussen Fish, Hybrid boards, Malibu of zelfs Longboards. Huur eventueel eerst eens een aantal boards in een surfclub en maak dan je keuze om een eigen surfplank te kopen.



2. Te weinig surfen

Zoals bij elke sport moet je bij golfsurfen trainen. Veel trainen. Liefst dagelijks. Laat dat nu net het grootste probleem zijn van golfsurfen op de Noordzee. Hoe kan je dit oplossen? Door op surftrip te vetrekken en door de forecasts nauwlettend in de gaten te houden zodat je geen enkele surfdag mist.

Daarnaast moet je ook wat op je conditie en voeding letten. Als er dan eens surf staat en je bent net de dag ervoor op een feestje blijven plakken... bummer! Dan zal je niet veel hebben aan die sessie. In de periodes tussen de sessies door kan je allerlei oefeningen en surftraining doen om te zorgen dat je spieren afgetraind zijn.

3. Niet oefenen op straat of binnenshuis

Naast je conditie trainen, kan je ook oefenen op lenigheid, evenwicht en surfskills. Beste manier hiervoor is om te skaten. Carven en cruisen op een Carver skateboard of Surfskate leunt zelfs heel sterk aan bij golfsurfen. Daarnaast kan je ook oefenen op een Indo of Balance Board.



Andere leuke surf trainingen die je binnen kan doen, zijn Yoga voor surfers, surfvideo's bekijken en surfgames spelen.

4. Vergeten opwarmen en stretchen

Over het nut van opwarmen kan je discussiëren. Maar feit is wel dat we in de Noordzee niet zo frequent surfen en dan vooral koude temperaturen trotseren. Je spieren hebben er dus alle belang bij om opgewarmd te zijn.

Ook na de surfsessie kan je het best goed stretchen zodat je de dag nadien niet stijf bent en geen kwetsuren oploopt.



5. Geen aandacht voor de surfregels en de spot

Golfsurfen is een speciale sport. Je hebt niet veel materiaal nodig en je kan snel starten. Maar om echt goed te kunnen surfen moet je de zee aanvoelen. Je moet aandachtig zijn voor de voorspellingen, de verschillende spots en hoe de golven breken.

Daarnaast moet je ook rekening houden met andere surfers in het water. Hoffelijkheid en voorrangsregels zijn heel belangrijk omdat er bij surfen geen scheidsrechters of jury aanwezig is.



Vrij vertaald naar een origineel artikel op The Inertia.

Bonus Video:

Geen opmerkingen:

Meest gelezen voorbije maand: