zondag 26 oktober 2014

Beter golfsurfen? Breng je conditie op peil!

spieren en conditie trainen voor golfsurfen
Het wordt binnenkort weer winter, het ideale moment om wat bij te sporten in de fitness. Veel surfers kijken uit naar de winter omdat er dan meer en grotere swells in de Noordzee staan.

Anderen houden een winterstop omdat de donkere en koude dagen niet echt uitnodigen om in het water te springen. Sowieso wordt het met het winteruur moeilijk om nog een sessie voor of na het werk in te plannen.


Om je conditie voor het golfsurfen op peil te houden, geef ik hier wat inspiratie voor oefeningen.

1. Grote rugspier

De Latissimus Dorsi of grote rugspier is waarschijnlijk de belangrijkste spier bij golfsurfen. Je hebt deze nodig om te peddelen en om snel golven te kunnen nemen.

Het is deze spier die beginners vaak voelen na de eerste golfsurfsessies.
surf training rugspieren pull up bar

De meest voor de hand liggende oefening om deze spier te trainen is via een pull-up bar. Je kan deze soms vinden in parken of speelpleinen.

Een andere manier is om deze thuis aan de muur of het plafond te installeren of om er een te kopen die je aan je deurlijst kan hangen.2. Schouder en kleine rugspieren

Er is ook nog een andere spiergroep die vaak pijn doet na het surfen. Deze spieren zijn eigenlijk bijna continu gespannen bij het golfsurfen. Als je peddelt, dan is je rug licht krom getrokken en staan je schouders en je nek achteruit gebogen.

Dit is een houding die je anders bijna nooit aanneemt, zeker niet in zo'n lange periodes. Wanneer we op een stoel zitten voor een computer of bureauwerk verrichten, zijn onze rug en schouders net omgekeerd gebogen.

Een manier om deze spieren te oefenen is om te gaan zwemmen en peddelen.

Daarnaast kan je dit ook thuis of in de fitness doen, door omgekeerd op een push-up of sit-up bench te gaan liggen. Hierbij kan je dan peddeloefeningen doen met of zonder gewichten.

Het gaat er bij deze oefeningen om dat je al die kleine spieren in je schouders traint. Deze zorgen immers voor stabiliteit en extra spierkracht bij het peddelen.3. Cardio & Interval Training

Surfen is een sport waarbij de boog soms heel snel en heel strak gespannen moet zijn. Meestal zit je gewoon op je surfboard te wachten op de goede golf. Of je ligt wat op je gemak rond te peddelen op zoek naar een betere piek of pointbreak.

Maar dan plotseling komen de goede sets af of moet je heel snel beginnen peddelen om sneller te zijn dan de andere surfers in het water.

Dan heb je explosiviteit en een goede algemene conditie nodig.

Je kan dit trainen door te gaan zwemmen. Maar in plaats van gewoon baantjes te trekken, moet je sprintjes maken in het water. Je kan hierbij nog meer druk leggen op je arm- en schouderspieren door bv. een zwemplankje tussen je benen te houden.

Andere oefeningen zijn interval lopen en touwtje springen.4. Borst en Triceps

Naast het langdurig en sporadisch intensief peddelen, moet je ook snel kunnen rechtstaan op je surfplank. Deze heet de pop-up. Hiervoor moet je explosiviteit trainen in je armspieren (triceps) en je borstspieren.

Makkelijkste manier om dit te doen is door te pompen.

Om je golfsurfen te verbeteren moet je je armen zo dicht mogelijk onder je borstkas en schouders plaatsen. Je hoeft ook niet lang en/of traag te pompen. De beste resultaten bekom je door korte sets te herhalen. In die sets doe je bijvoorbeeld telkens 15 keer pompen heel snel na elkaar.

Je kan nog explosiever gaan door te klappen met je handen of je armen te kruisen wanneer je boven bent.5. (Hard)Core

Al deze bovenstaande punten focussen vooral op peddelen en rechtstaan. Deze zijn belangrijk om de basis of de fundamenten te leggen voor het golfsurfen.

De lijm die alles vasthoudt of de muren van de woning die op deze fundamenten rusten, zijn alle andere spieren die je nodig hebt bij het surfen. Dit zijn vooral spieren in gans je lichaam die je stabiliteit geven. "Training your core" heet dat in mooi Engels.

Je hebt deze nodig als je zeer efficiënt en stabiel wil peddelen. Je hebt deze ook nodig om in moeilijke situaties je evenwicht te houden.

Een goeie oefening om deze core te trainen is de plank en de vele variaties hierop.Nog meer lezen over surftraining en conditie trainen voor golfsurfen:
  1. Surf Training met Matt Griggs.
  2. Surf Training voor een goede conditie.
  3. Hoe kan je je surfskills verbeteren?
  4. Spieren trainen om beter te kunnen golfsurfen.


Vrij vertaald naar een artikel op Gizmodo.

Geen opmerkingen:

Sponsor

Meest gelezen voorbije maand: