zondag 9 november 2014

7 gekke tips om meer golven te pakken

6 tips om meer golven te pakken in drukke local spots

Ken je dat gevoel? Je vertrekt deze winter naar bijvoorbeeld een warmere spot om een aantal dagen niets anders te doen dan te surfen.

Eerst moet je al geluk hebben dat er perfecte golven zijn zoals je die spot in je dromen had voorgesteld. Je hebt je perfect voorbereid, je hebt er zo naar uitgekeken. Je hebt al je spieren getraind en bent in topconditie. Je hebt je beste materiaal mee, misschien zelfs een nieuwe surfboard gekocht voor de gelegenheid.


En toch... de week vliegt voorbij en voor je het weet ben je weer thuis... Je hebt slechts een paar foto's van top golven die je gesurft hebt. De golven waren nochtans goed, je hebt alle dagen in het water gelegen. Je conditie zat goed... en toch lijkt het alsof iedereen rond je veel meer golven heeft kunnen pakken. Damn, this sucks, volgende keer beter.

Maar wat ga je volgende keer beter doen?

Misschien kunnen deze tips je wel helpen...

[ lees met een ;-) ]

1. Stickers
surfboard stickers

Waarom rijden mannen in Knokke met hun Ferrari of Bentley door de straten? Waarom rij je met een fixed bike of Harley moto? Waarom pimpen sommige hun auto's met spoilers en race stickers?

You are what you ride. De uitstraling van je surfboard bepaalt helaas ook je eigen uitstraling.

Pro surfers worden gesponsord. Pro's hebben stickers op hun surfplank. Pro surfers krijgen respect in het water. Ze krijgen de beste plek op de piek. Ze krijgen ruimte. Punt uit.

Kleef stickers van surfmerken op je plank. Liefst op de strategische plaatsen. Liefst van niet gekende coole merken. Als je niveau het Benelux niveau overstijgt, kan je voor de meer gekende merken kiezen, maar anders kies je bv. voor de surfshop om de hoek.

2. Gekke kleurtjes

Naast de stickers kan je nog iets anders doen aan je imago. Draag eens een ander surfpak. Verf je surfboard roze. Smeer je gezicht in met felle kleurtjes tegen de zon. Of gebruik gekleurde surfwax.

Al is het maar om even verwarring te zaaien en dit gebruiken om de set van de dag te scoren.

Mensen zijn aangetrokken tot weirdo's, maar anderzijds zullen ze je toch de nodige ruimte geven in het water. Een bijkomend voordeel van die felle kleurtjes is dat de fotograaf op het strand je altijd zal herkennen in het water.

3. Fluiten of zingen

Het kan soms akelig stil zijn in de line-up. Maar toch zit iedereen op elkaar gepakt op de piek. Wil je wat meer ruimte of verwarring zaaien, begin dan te zingen of te fluiten. Liefst commerciële popdeuntjes of liedjes van K3.Fluiten werkt ook nog op een andere manier om je voorrang op te eisen.

Voor het eerst gemerkt in Frankrijk in de jaren 90. Vinnige gastjes van amper 12 jaar namen de meeste golven in het water. Waarschijnlijk omdat ze sneller waren in het peddelen en rechtstaan. Maar ook omdat ze al van voor ze begonnen te peddelen zaten te fluiten. Zo'n arrogant toontje, niet te luid maar net hoorbaar om aan te tonen dat die golf van hen was.

4. Windmill

Als je peddelt voor een golf, peddel dan alsof je leven ervan afhangt. Deze techniek werkt bijna altijd. Oefen op deze techniek zodat je effectief hard genoeg peddelt en snel vooruit gaat maar toch voldoende water laat opspatten. Met je voeten in het water slaan, maakt het geheel nog spectaculairder.5. Wees overdreven positief

Als iemand inpeddelt op je golf of iemand is net sneller weg op de piek. Roep hem/haar dan na. "wow, zooooo zot, wat een lekker golf!" "yeah dude, gaaaaaaaan!" "zotte moves!" "kerel, gie zie gie nie geweune!" enz... Laat je fantasie de vrije loop, maar blijf positief! Moedig de anderen aan.

De truc is hier dat ze het ofwel niet verwachten en zich gaan schuldig voelen dat ze die golf hebben afgepakt. Ofwel zijn ze blij met de complimenten en gunnen ze jou de volgende golf. Succes gegarandeerd.

6. Claim it
surfer claim it

Als je een golf hebt uitgereden, wees dan super gemotiveerd en straal zelfzekerheid uit. Straal uit dat dit je beste golf was, ook al was het dit niet.

Het zal je eigen motivatie en wilskracht op peil houden voor de volgende golven. Het zal ook tonen aan anderen dat je een goede surfer bent. Je bent tevreden met elke golf in het water. Je laat uitschijnen dat dit allemaal deel uitmaakt van je plan. Je hebt de beste surfsessie ooit. Kan ook niet anders.

Je laat niet uitschijnen dat je deze spot niet kent. Niemand merkt dat je onzeker bent in deze meute van local surfers. You own the spot. :-)

7. De andere fluit
surf naked

Wil je echt alle golven op een piek voor jezelf? Wil je hiervoor alles uit de kast halen? Surf naked. Free Willy. Gegarandeerd dat iedereen uit je buurt blijft en dat je een tijdje alle golven kunt pakken. En bovendien maak je kans om gefotografeerd te worden voor een of ander lokaal surfblaadje.

No worries, niemand kent je daar toch?Ken je nog andere tips of heb je een andere tactiek al uitgeprobeerd? Laat het ons weten via de comments...


Vrij vertaald naar een origineel Inertia artikel.

Geen opmerkingen:

Sponsor

Meest gelezen voorbije maand: