zondag 30 november 2014
De wetenschap achter stoke & flow
Waarom zijn we eigenlijk zo zot van surfen?
Via golfsurfen komen we in een soort flow terecht. Surfers omschrijven dit als stokedness. Beschouw het een beetje als de passie van iemand die z'n hobby uitoefent maar dan op steroïden. Het is iets dat de controle neemt over je geest en lichaam. Het maakt van golfsurfen een soort drug, een verslaving.
Dit gebeurt gelukkig niet enkel bij golfsurfen, het komt voor bij vele sporten. Het is zelfs zo krachtig dat het mensen helpt genezen.
Maar bij golfsurfen of watersporten is het net iets anders.
Wetenschappers hebben nu ontdekt wat er zo magisch is aan bewegend water.
In feite zouden we in het zeewater blootgesteld worden aan een chemische cocktail van geladen ionen. Ik bedoel dan niet de chemische cocktail van de plastiek zeesoep. Maar ionen die op een bepaalde frequentie geladen worden door turbulenties in het water.
Tijdens het surfen ervaren we verhoogde niveaus van adrenaline en dopamine.
Adrenaline verhoogt je hartslag en verhoogt je reactietijd. In de oertijd hadden we dit nodig voor de strijd- of vluchtreflex.
Dopamine is een chemische neurotransmitter veroorzaakt in je lichaam als je iets doet wat je graag doet.
Deze adrenalinestoot kan ons een voorsprong geven in het water. Maar de effecten verdwijnen snel zodra we weer op het strand staan.
De "surf stoke" daarentegen blijft doorwerken. Nieuw onderzoek suggereert nu dat deze aanhoudende effecten van euforie van de "stoke" kan worden toegeschreven aan de spray van de golven.
"Feel what the wave is doing, then accept its energy. Get in sync, then charge with it."
De turbulentie gecreëerd door brekende golven verandert de fysieke structuur van de lucht en het zeewater. Het breken van de golven mengt het zeewater met luchtmoleculen. Zo komen geladen ionen in de atmosfeer vrij.
Deze ionen zouden op een speciale manier negatief geladen worden.
Een ion is een elektrisch geladen atoom, molecuul of andere groep gebonden atomen. Een ion kan positief of negatief geladen zijn door respectievelijk een gebrek of een overschot aan een of meer elektronen. Wetenschappers denken dat de gunstige ionen Natrium en Chloride zijn (Natriumchloride, algemeen bekend als zeezout), maar ook andere sporenelementen zoals magnesium.
De wetenschappers zijn ervan overtuigd dat deze overvloed aan negatieve ionen een positief effect heeft op onze stemming. Deze ionen zorgen voor vrijkomen van endorfine en serotonine - de "happy hormonen" - en het verhogen van de bloedstroom en zuurstofcirculatie in ons lichaam.
Vergelijkbare studies tonen aan dat dit effect zich ook afspeelt in andere waterrijke omgevingen zoals rond watervallen en op besneeuwde bergen.
Het zou zelfs kunnen dat wellness en onder een douche staan om dezelfde redenen deze positieve effecten heeft. Koud water zou dan nog extra versterkend werken op de bloedstroom en zuurstofcirculatie.
Verschillende organisaties over de hele wereld hebben reeds aangetoond dat de "stoke" of "zen" van het surfen helpt om aandoeningen zoals depressie, schizofrenie, seizoensgebonden stoornissen (een soort winterdepressie) en post-traumatische stress-stoornis te behandelen.
Zou het geheim nu kunnen liggen aan de kracht van de negatief geladen ionen?
Lees ook de andere blog posts over stoke & flow:
5 ziektes waarbij golfsurfen helpt genezen
8 levenslessen die je leert als surfer
Waarom is surfen zo relaxed?
Geschreven door -
The Surfbuddha
Labels:
flow,
gezondheid,
ion,
relax,
stoke,
stoked,
wetenschap,
ziekte
Abonneren op:
Reacties posten (Atom)
Meest gelezen voorbije maand:
-
Als beginnende surfer wil je zo snel mogelijk met je eigen materiaal de zee in. Een goed surfboard aanschaffen is dan het eerste waar je a...
-
Een aantal mensen stuurden me een mailtje hoe het komt dat de Surfbuddha niets meer post op deze blog. Dat deed veel deugd om die mailtjes...
-
Janga is een relatief nieuw en independent surfmerk uit Portugal . Het is door een groep surfvrienden ontstaan in 2011 in Buarcos. De su...
-
Als golfsurfer lig je vaak in het water. De een al meer dan de ander. Op die manier word je aan allerlei natuurelementen blootgesteld. Zo...
-
In de Noordzee breken er niet echt vaak grote golven. Superswells zoals in de oceanen komen niet voor en zouden zelfs niet over de Vlaam...
Geen opmerkingen:
Een reactie posten