donderdag 9 april 2009

Saltwater Buddha: a surfer's quest to find Zen on the sea

Jaimal Yogis Saltwater Buddha Book Cover

De Surfbuddha is een tijdje geleden in contact gekomen met de Saltwaterbuddha. Naast de naam is er veel meer dat tussen hen gemeenschappelijk is. Good karma attracts good karma zou je kunnen zeggen...

Jaimal Nikos Yogis is een gerenommeerd journalist en ook fotograaf die het merendeel van z'n tijd doorbrengt met surfen en het reizen rond de wereld. Hij heeft een diploma religieuze wetenschappen en een master in journalistiek aan de Universiteit van Columbia NY. Hij schreef reeds talloze bijdragen voor o.a. The Washington Post, The Chicago Tribune, The Toronto Star, The Surfer’s Journal, Transworld Surf, Beliefnet, Tricycle, Yoga Journal, The Utne Reader, Shambhala Sun, en San Francisco Magazine. Onlangs is z'n eerste boek gedrukt, een reeks memoires van z'n surfzwerftochten rond de wereld. Dit boek zal uitgegeven worden in Mei 2009.

De Surfbuddha kreeg de kans om het nu al te lezen. Zie hier een korte review:


Het boek gaat over surfen natuurlijk en over de liefde voor de oceaan, water en golven. Maar voor een groot stuk ook over opgroeien, spiritualiteit, buddhisme, holisme en de zoektocht naar jezelf, naar geluk, naar de waarheid. Wat hebben surfen en zen met elkaar te maken? Volgens Jaimal: alles...

"where there are humans, you'll find flies - and buddhas." Kobayashi Issa

Het is z'n eerste boek, maar je merkt dat het schrijven hem in de vingers zit. Het boek is echt goed geschreven. Het bevat een aantal leuke wijsheden zonder betweterig over te komen of zonder je het gevoel te geven dat je een spiritueel boek aan het lezen bent. In de introductie maakt Jaimal belangrijke links tussen het surfen en buddhisme. Hoe beiden met elkaar verweven zijn. Hoe buddhisten vaak de oceaan en golven als metafoor gebruiken en hoe surfers vaak surfen om meer zen te worden.

Het boek begint in feite bij Jaimal, zestien jaar oud, z'n ouders zijn gescheiden toen hij een tiener was, hij begint te rebelleren en experimenteren met alcohol en drugs. Z'n leven is gevuld met muziek, MTV, games, BMX, Skateboard, veel vrienden, maar toch voelt het leeg aan. Op een dag wordt dit alles hem teveel en hij beslist om de wereld rond te trekken op zoek naar zichzelf. Hij laat een briefje achter op z'n hoofdkussen met daarop de boodschap "I'm somewhere in the world", vertrekt naar Maui Hawaï, koopt zich daar een surfplank en stort zich op het surfen.

De reis naar Hawaï en de zoektocht naar een goede verblijfplaats en het juiste strand verloopt echter niet zo makkelijk. Hij heeft massa's bagage mee en ongeveer 1000 dollar. Wat echter nog meer een challenge blijkt te zijn, is leren surfen op een 6.6 shortboard op de hemelse (lees: helse) golven van Hawaï in het winterseizoen.

In de volgende pagina's word je meegesleurd in de zoektocht van Jaimal. Hoe hij leert surfen, hoe hij de oceaan leert kennen , hoe hij z'n weg zoekt en vindt op Hawaï, hoe ongerust z'n ouders zijn en naar hem op zoek gaan... Ook dat Australiërs eigenlijk over gans de wereld zitten en dat het allemaal surfers zijn. Je leest ook of hij uiteindelijk terug naar huis vertrekt en of hij iets zal geleerd hebben op zijn zoektocht. Hij sluit zich ook aan bij een klooster, leert allerlei andere mensen kennen met een zoektocht, belandt in Frankrijk, studeert in New York en blijft gedurende al die tijd toch verder surfen...

In Saltwater Buddha zijn er zowel hoofdstukken die over de geschiedenis van het surfen en buddhisme gaan als autobiografische vertellingen over Jaimal's zoektocht. Het leest heel makkelijk doordat elk hoofdstuk is onderverdeeld in kleinere deeltjes, waardoor je op elk moment van de dag/nacht stukjes kan lezen en toch kunt blijven volgen in het verhaal. Jaimal gebruikt ook een schrijfstijl die eerlijkheid en wijsheid vermengt met een vleugje humor.

"I flashed to Patrick Swayze in Point Break: 'this is about us against the system.'"

Saltwater Buddha is echt een leuk boek, een aanrader om mee te nemen op je volgende surftrip of om uit te lezen op een paar flat days. Want het is in feite niet zo dik en leest zeer makkelijk. Jaimal schrijft over surfen, over de oceaan, hij legt veel dingen uit en gebruikt verwijzingen en vertellingen uit andere boeken om z'n eigen verhaal te versterken. Veel surfers zullen er zichzelf en hun zoektocht in herkennen...Meer info over het boek op de website en blog van Jaimal Yogis.

Bestel het boek "Saltwater Buddha: a surfer's quest to find Zen on the sea. Wisdom Publications, 2009" op Amazon.comInhoudstafel van Salt Water Buddha:
Prologue ix
Introduction 1
Part I: Leaving Home 9
Part II: Zen and Surfing:A Brief History 59
Part III: Monkhood 69
Part IV: Pohoiki 83
Part V: Wizards andWater-Walking 95
Part VI: Surf Nazis Have Buddha-Nature Too 125
Part VII: Wanted: One Guru, Apply Within 149
Part VIII: Paddling Out 173
Part IX: Not Dead Yet 211
Part X: One More Wave 225
Acknowledgments 237
About the Author 239

Geen opmerkingen:

Sponsor

Meest gelezen voorbije maand: