woensdag 18 april 2012

Hoe moet je je wetsuit uitdoen?


Het is niet altijd makkelijk om je wetsuit aan of uit te doen. Zeker als deze nog nat is, kan dit voor lachwekkende taferelen zorgen. Vooral omdat je dan gehaast bent om in het water te kunnen of omgekeerd om weer snel warm te krijgen en je kleren aan te trekken.

Het gemakkelijkste om je surfpak aan te doen is als je wetsuit droog is en proper, dus bv. zandvrij. Je doet je surfpak dus best niet aan op het strand. Als je moeite hebt om je voeten of handen in je wetsuit te hijsen, dan kan je diepvrieszakjes gebruiken. Ik gebruik soms ook katoenen sokken, dat glijdt makkelijker.

Elk surfpak heeft z'n eigen manier om aan of uit te doen. Een surfpak moet perfect nauw aansluiten op je lichaam, dus mag het eigenlijk niet te gemakkelijk zijn om er je armen en benen door te worstelen. Vooral de sluiting bovenaan bepaalt hoe je je armen er in moet steken. Meestal is er 1 bepaalde arm die je eerst moet gebruiken bij aandoen en laatst bij uitdoen.

"Damn, welke arm was het nu eerst?" ;-)

Daarnaast is er ook een groot verschil in een zomerpak en een winterpak. Bij winterpakken van 5mm of meer moet je echt de juiste techniek onder de knie hebben om ze snel aan/uit te doen zonder uit te rekken of te scheuren.

Bij het uitdoen is de makkelijkste techniek om je pak af te rollen en zo binnenste buiten te keren. Je begint met je halssluiting en daarna kies je de makkelijkste arm om eruit te rollen. Dit is meestal die die het verst van de sluitingsrits zit. Vervolgens neem je de andere arm en rol je je pak naar beneden rond je borst en middel, om dan je benen een voor een eruit te halen. Je kan op je pak staan om je hierin te helpen, maar pas op voor scheuren! En leg je pak zeker niet op de openbare weg, maar leg er een matje onder of ga in het gras staan. Steentjes kunnen makkelijk een gaatje of scheurtje maken in je pak.

De truuk is om zeer rustig te blijven en je pak langzaam af te rollen. Je mag er zeker niet aan trekken, want dan rek je het neopreen uit wat nefast is voor de elasticiteit van je pak en waardoor er ook sneller scheurtjes ontstaan.

Lees hier ook een aantal tips om je wetsuit te drogen en reinigen:
Wetsuit drogen via Hangair en repareren via Blackwitch.
HangGoose: wetsuit en surfbotjes drogen
Hoe je wetsuit reinigen?

Coole video over hoe je je wetsuit kunt uitdoen ;-)


Video: How to Put On and Remove a Wetsuit (in a Triathlon Competition)

Geen opmerkingen:

Sponsor

Meest gelezen voorbije maand: