maandag 11 augustus 2014

8 levenslessen die je leert als surfer


Mensen die niet surfen, begrijpen vaak niet waarom we zo stoked kunnen zijn als er goede golven staan. Zeker niet als we zeggen dat we surfen in de Noordzee. Ze begrijpen echt niet waarom we er bijlopen als "teenagers" en een zo relaxed mogelijke levenstijl nastreven. Aloha bro, what's up with that? Hang loose, Hang ten...

De meesten denken dat we het "California Blonde Haren" stereotype willen volgen of allemaal het Peter-Pan syndroom hebben.

Er zit echter veel meer achter.Golfsurfen verandert je levensvisie. Het is een soort van beter bewustzijn van de natuur, wereld en mensen om je heen. Het is eigenlijk een filosofie die je automatisch aanneemt als je begint te golfsurfen.

Golfsurfers verstaan elkaar op dat vlak zonder daar openlijk over te praten. Meestal denk je dat enkel de spot je met elkaar verbindt, maar het zijn ook de zaken er rond die zorgen dat we allemaal min of meer op dezelfde golflengte zitten.


Door te surfen krijgt je leven een diepere betekenis en dit op een aantal punten:

1. Natuurlijke klok

Dit is iets wat mensen die niet surfen moeilijk kunnen begrijpen. Voetballen kan je inderdaad mooi elk weekend in je agenda plannen. Je spreekt een uur en plaats af met vrienden en je zorgt dat je daar op tijd bent om samen te sporten. Je hebt op dat moment geen andere verplichtingen want iedereen weet dat je dan je wekelijkse training of match hebt.

Bij golfsurfen ben je afhankelijk van het weer en de natuur. Je moet de getijden in de gaten houden en de meteo. Wanneer de golven er staan, moet je gaan. De zee houdt geen rekening met vriend(inn)en, vrouwen, kinderen of je werk. De zee weet niet dat hoogwater net samenvalt met die belangrijke meeting. The ocean just doesn't care.

Door je leven te richten op het golfsurfen, leer je weer te luisteren naar de natuur. Je volgt de voorspellingen, het weer en de standen van de maan. Je bent stoked als de natuur stoked is en niet als je agenda of je uurwerk je leven bepalen.

2. Go with the flow

Als je surft, dan beweeg je je voort op een vortex, een spiraal of een golf. Een golvende beweging van water. Alles in de natuur, van DNA tot de ruimte bestaat uit golfbewegingen.

Als je even de termen Fibonacci, Gulden Snede of spiraal googelt, dan zul je dit meteen begrijpen. Golfsurfen brengt je lichaam in evenwicht door deze spiralen van water en zeker wanneer je in de barrel zit. Uber stokedness gegarandeerd!3. Focus en vertrouwen

Bij golfsurfen moet je je focus behouden. Je bent op dat moment in de zee en één met het water om je heen. Je denkt even aan niets anders dan aan de volgende golf. Je moet ook gefocust blijven om te peddelen naar de juiste plek.

Je moet altijd paraat staan om op tijd de golf te kunnen pakken. Als je dan wil gaan voor die golf moet je er 100% voor gaan anders is iemand anders er mee weg. Zo is het ook in het echte leven. It's all about commitment. Think it, Feel it, Do it.

4. Harmonie met de natuur

Als je een golf surft, dan ben je één met de natuur. Eigenlijk surf je niet echt op de moleculen van de golf, maar mee met de energie van die golf. Energie die duizenden kilometers verder door de natuurelementen in gang is gezet.

Je volgt ook van dichtbij de voorspellingen op en bent dus eigenlijk continu met de natuur bezig. Surfers hebben een beter besef van de natuur rondom hen en zullen dan ook sneller geneigd zijn om afval te recycleren en het strand proper te houden.

5. Echte liefde

Als je je passie gevonden hebt in het golfsurfen en zeker als je surft op de Noordzee dan weet je wat echte liefde is. Je bent super gemotiveerd om te gaan surfen en ook al waren de condities niet perfect, je hebt er toch van genoten. Net zoals de liefde, for better or worse, in goede en slechte tijden.

Je leert ook elke keer weer bij. Net als je denkt dat je op een bepaald niveau bent gekomen, leer je toch weer een nieuwe trick of een nieuwe spot of een nieuw boardje waardoor de passie blijft duren.

6. Geld is niet alles

Heel belangrijk, van surfen word je niet rijk... En toch spendeer je er zoveel tijd aan. Toch doe je zoveel opofferingen om in het water te liggen. Sommigen geven er zelfs hun job voor op. When the surf is up, nobody works. Het is een belangrijke levensles dat de mooiste dingen in het leven gratis zijn.

Natuurlijk moet je wel je materiaal kunnen kopen en ook wat geld om te reizen is mooi meegenomen. Maar de moraal van het verhaal is dat je golfsurfen zo graag doet omdat het een passie is en niet omdat het je geld oplevert.

7. Geluk

Er is al heel wat onderzoek naar verricht, maar één ding staat vast. Golfsurfen brengt je in een zekere state of mind. De stokedness waarin je je dan bevindt zou helpen tegen allerlei kwaaltjes en zou zelfs mensen van een depressie kunnen genezen.

8. Fun

Bij Golfsurfen draait het erom dat je je amuseert. Dat je blij bent dat je met je vrienden of alleen in het water ligt. Het gaat om genieten en fun hebben. Uitkijken naar de volgende sessie, je voorbereiden en dan vol overgave in het water springen.

Plezier hebben in het leven. Is dat eigenlijk niet waar het allemaal om draait?

Vrij vertaald van een originele blog post op The Inertia.
Thanks to Pietje "Lex" Pek for sharing!

Geen opmerkingen:

Sponsor

Meest gelezen voorbije maand: