Aangezien we in België niet in tropisch water surfen, is een goede wetsuit super belangrijk om goed en lang te kunnen surfen.
Wie deze blog kent, zal m'n voorliefde voor Xcel wetsuits wel al ontdekt hebben. Xcel surfpakken zijn de trendsetters onder de wetsuits. Als zij met iets nieuws uitkomen, dan volgen de andere merken gegarandeerd met gelijkaardige features.
Vooral 10 jaar geleden was Xcel echt het beste winterpak. Ze hebben dit dan verzilverd in de Drylock range en daar bijna elk jaar nieuwe features aan toegevoegd.
De laatste nieuwe feature waar ze nu mee uitpakken is TDC.
TDC staat voor Thermo Dry Celliant. Het is de stof aan de binnenkant van het surfpak dat ze deze keer nog verbeterd hebben.
TDC is een responsieve stof die actief samenwerkt met de drager van het surfpak. Het textiel bestaat uit natuurlijk-hydrofobe slimme vezels die de lichaamswarmte recycleren. Dit zou gebeuren via infrarode energie die door beweging in de stof wordt opgeslaan en zo weer aan het lichaam van de surfer wordt vrijgegeven.
Het voordeel van deze stof is dat je prestaties bij het surfen verbeteren omdat je lichaam warmte en energie terugkrijgt vanuit de stof. Behoorlijk revolutionair eigenlijk en niet enkel interessant voor de surfsport maar zou ook kunnen gebruikt worden om atletische prestaties te verbeteren in andere sporten.
Xcel zegt dat ze hier al meer dan 10 jaar naar op zoek zijn via allerlei onderzoeken. De meetresultaten in die onderzoeken tonen aan dat deze stof echt de lichaamswarmte behoudt en fungeert als een vorm van hernieuwbare energie.
Concreet zorgt de Celliant stof voor warmte en een verbeterde doorbloeding van de spieren. Dit zorgt dan weer voor meer zuurstof in de spieren, dus een betere conditie en energietoevoer.
Volgens Xcel zit deze karakteristiek van de stof tot op het vezelniveau waardoor dit niet zal slijten en verminderen bij langdurig gebruik.
Eerst zien, voelen en dan geloven zeker?
Als er iemand deze surfpakken al getest heeft, laat het dan zeker weten in de comments.
TDC is voor eind 2014 exclusief verkrijgbaar in Xcel's Drylock, Revolt, en Infiniti fullsuit serie.
Daarnaast doen ze ook een beetje een opkuis in hun verschillende benamingen waardoor het opnieuw duidelijk is wat de verschillen zijn tussen de kwaliteit en de prijs.
De laatste tijd hadden ze zoveel nieuwe benamingen gelanceerd dat het niet meer duidelijk was welke features er nu op welk pak zaten. De verschillen waren soms eigenlijk ook wel erg minimaal, tussen bv. een dikkere Xzip2 en een ouder Drylock model.
Het verschil is nu veel duidelijker tussen Drylock, Revolt en Infiniti.
Abonneren op:
Reacties posten (Atom)
Meest gelezen voorbije maand:
-
Als beginnende surfer wil je zo snel mogelijk met je eigen materiaal de zee in. Een goed surfboard aanschaffen is dan het eerste waar je a...
-
Een aantal mensen stuurden me een mailtje hoe het komt dat de Surfbuddha niets meer post op deze blog. Dat deed veel deugd om die mailtjes...
-
Janga is een relatief nieuw en independent surfmerk uit Portugal . Het is door een groep surfvrienden ontstaan in 2011 in Buarcos. De su...
-
Als golfsurfer lig je vaak in het water. De een al meer dan de ander. Op die manier word je aan allerlei natuurelementen blootgesteld. Zo...
-
In de Noordzee breken er niet echt vaak grote golven. Superswells zoals in de oceanen komen niet voor en zouden zelfs niet over de Vlaam...
Geen opmerkingen:
Een reactie posten