zondag 3 mei 2015

5 tips om een tube te scoren

Noordzee Tube Barrel
Of het nu in Hossegor is of ergens op een exotische plek zoals Bali, het hoogste surfgenot is een tube scoren.

In de tunnel geraken, er even in blijven en er dan weer mooi uitkomen... dat is de snelste en meest intense weg naar stokedness en in flow geraken.

De laatste jaren duiken er meer en meer schitterende foto's op van surfers die tubes scoren in Nederland en zelfs heel uitzonderlijk in België.


Onderstaande tips zijn vooral nuttig als je heavy barrels wil scoren, maar je zal ze zeker ook kunnen gebruiken in eigen land.

1. Vertrouwen

Je moet vertrouwen hebben in jezelf, in je surfen, in de golven en in je board. Eigenlijk telt dit bij elke golf die je neemt. Je hebt dit zeker al gezien bij surfers die niet zo vaak surfen maar die toch elke golf scoren als ze in het water liggen. Zeker als je voor de tube gaat, mag je geen enkel moment twijfelen. Je moet het traject al in je hoofd hebben en erop vertrouwen dat je de tube uitrijdt. Het bekende surfgezegde luidt dan ook "Think it, Feel it, Do it..."

2. Surfboard

Het spreekt vanzelf dat sommige boards beter geschikt zijn om holle tubes te rijden. Het hangt af van de spot en de swell die je wil surfen. Voor Nederland en België zal dit niet zoveel uitmaken, alhoewel het toch moeilijker is om met een board met veel volume in de rails een lekkere tube te scoren. Bij grote en holle tubes zoals bv. de beachbreaks in de Landes heb je een plank nodig met voldoende volume om snel te peddelen, maar met zo weinig mogelijk volume in de staart en de rails.


Ook een goede fin set-up kan je rit een enorme boost geven. Bij steile en holle golven wil je eigenlijk vooral grip hebben en je traject zo vlot mogelijk en zo snel mogelijk kunnen volgen om weer uit de tube te komen. De meeste surfers verkiezen een standaard shortboard met een ronde tail om tubes te scoren.

Voor België en Nederland zou ik voor een kort surfboard (fish, funboard, eventueel shortboard) gaan met iets meer volume vooraan en met een normale tail en rails achteraan.

3. Volg de juiste lijn

Eenmaal je mooi in de tube zit, moet je vooral luisteren naar de golf en de juiste lijn tekenen. Je wil zolang mogelijk meesurfen in de tunnel en er op het einde ook weer mooi uitkomen. Belangrijk is (zeker in België en Nederland) dat je je zo klein mogelijk kan maken zonder al teveel evenwicht en snelheid te verliezen. Je traject mag ook niet te hoog of te laag liggen op de golf. Te hoog en je krijgt de lip op je hoofd of schouders. Of nog beter, je wordt meegezogen met de lip en gaat "over the falls".


Te laag en je plank remt af in het schuim of je krijgt de lip op je surfboard en verliest meteen je evenwicht.

Belangrijkste is dus om de spot zeer goed te begrijpen. Je kan hiervoor even op het strand gaan kijken naar de andere surfers en hoe de golven breken. Of anders gewoon trial & error. De beste tubes scoor je door gewoon eerst veel te proberen en blijven gaan.

4. Afremmen en leren wachten

Essentieel om mooi in de tube te blijven. Op een bepaald moment zal je je snelheid moeten afremmen als je langer in de tube wil blijven. Er zijn hiervoor verschillende manieren. Sommige surfers gebruiken hun armen en laten die in de wand van de golf slepen. Een andere manier is om even snel op je tail te gaan staan en zo je board af te remmen.

In België en Nederland zal je dit niet echt nodig hebben, aangezien de gemiddelde tuberide hier maar een seconde of zo duurt. Van zodra je je board goed hebt gezet en je het traject van de golf volgt zal je de tube uitrijden en zal er ook niet langer een tube meer zijn, want de golf is al gebroken.

Bij grotere golven zal je echter snel de neiging hebben om er weer uit te rijden. Of zal je bij je eerste tubes al snel het gevoel hebben dat je mega diep zat. Terwijl je nadien op de foto's ziet dat je eigenlijk net niet in de tunnel bent geweest. De tip hier is om te durven afremmen. Ook al denk je dat je het niet haalt, op een bepaald moment moet je toch afremmen om daarna weer te versnellen met samen met de golf.

Je moet echt comfortabel zijn met het gevoel binnenin de golf. Het komt er dus weer op aan om vertrouwen te hebben. Vertrouwen kan je ook krijgen door zoveel mogelijk tubes te rijden en elke keer proberen rustiger te zijn en dieper te gaan. Op die manier creëer je voor jezelf wat marge en weet je de ruimte waarin je kan spelen met de golf.

5. Uitgang zoeken... of niet

Op een bepaald moment moet je weer uit de golf komen. De meeste holle golven in de Noordzee zijn op het einde gewoon een close-out. Dus het komt erop aan om de golf zeer goed aan te voelen en op het juiste moment weer uit de tube te komen. In België en Nederland zal dit niet altijd op het einde van de tube zijn, maar moet je gewoon op een bepaald moment vanonder de lip komen.

Als je merkt dat je de tube echt niet meer kunt halen zorg dan dat je je surfplank zo snel mogelijk van je weg stampt en duik onder de golf door. Zorg dat je niet tussen de golf en je surfboard "geplet" wordt. Let natuurlijk wel op dat je je plank niet tegen een inpeddelende surfer stampt.

Geen opmerkingen:

Sponsor

Meest gelezen voorbije maand: