zondag 17 juli 2016
Nieuwe Regelgeving Brandingsporten België
Het is zomer! Zon, zee, strand...
En als er golven staan, surfen in lekker warm water.
Maar owla, plotseling is je favoriete surfspot veranderd in een zwemzone.
Dan is er het probleem of je daar wel kan/mag surfen tussen 10u en 18u.
Als je geluk hebt met de redders, dan laten ze het toe anders komen ze je uit het water halen.
De redders zijn namelijk bevoegd om te oordelen welke tuigen er al dan niet toegelaten zijn.
Met een bodyboard of softboard zou je eigenlijk nog in de zwemzone mogen, maar ik heb het al meegemaakt dat dit ook niet mocht.
Je kan dan ook naast de zwemzone gaan surfen, maar sommige redders komen zelfs tot 2 golfbrekers ver om je daar ook uit het water te halen.
In principe kan je in de zomer enkel voor een surfclub surfen.
Maar daar komt nu gelukkig verandering in.
Er is namelijk een nieuwe regelgeving rond de brandingsporten in België.
Het probleem met surfen bij 7bft en meer is daarmee gelukkig gedaan.
Check het conflict met Keith en Matt in Blankenberge een paar jaar geleden.
Het andere probleem over de plaats waar je mag surfen, is nu beter geregeld maar blijft wel onderhevig aan de wil van de redders en hoe ze de zone afbakenen.
Laten we de nieuwe wetgeving even in detail bekijken.
Golfsurfen wordt daarin gezien als een brandingsport. Namelijk het valt onder materiaal dat gebruikt wordt om brandingsporten te beoefenen met inbegrip van surfplanken, peddles, windsurftuigen, jetski's, jetscooters, kites, pedalo's en rafts.
Het is verboden om brandingsporten te beoefenen in de zwemzone en in de bufferzone (net naast de zwemzone - de redders kiezen de bufferzone).
Het is verboden om brandingsporten te beoefenen tussen zonsondergang en zonsopgang.
Het is wel toegelaten in de insteekzones, maar daarbij is een isothermisch pak verplicht.
Deze insteekzones zijn opgedeeld per type watersport en vermelden ook de vereiste bufferzones ten opzichte van aanliggende badzones. Het beheer van de insteekzones is via de strand- en zeedijkconcessies door afdeling KUST overgedragen aan de kustgemeenten.
Bekijk hier het overzicht van de ingedeelde insteekzones per gemeente.
Dus vanaf nu is het mogelijk om tussen een aantal zwemzones te surfen zolang je ook buiten de bufferzone blijft. In principe mogen de redders je dus niet meer uit het water halen als je 2 golfbrekers verder dan de zwemzone aan het surfen bent met een surfpak en in een zone die bestemd is voor golfsurfen.
Het is ook toegelaten in de kustzone, maar buiten de insteekzone, en in de zeezone. Hierbij is een isothermisch pak verplicht, een zwemvest of reddingsvest of impactvest, met voldoende drijfvermogen om het lichaam aan de oppervlakte te houden en een aangepast middel voor het versturen van noodsignalen.
Bekijk hieronder het volledige reglement:
NIEUWE REGELS
Op vraag van de sector en in overleg met de sector zijn nieuwe regels uitgewerkt voor de brandingsporten. De nieuwe regels zijn minder streng. Ze laten je als watersporter vrijer dan vroeger. Maar… hou het veilig! Wind wave safe!
BRANDINGSPORTEN
De nieuwe regels gelden voor elke sportactiviteit die wordt beoefend met onder meer surfplanken, kites, wakeboards, peddles, rafts. Ook voor jetski’s en jetscooters zijn er nieuwe regels. De nieuwe regelgeving geldt niet voor: roeiboten ongeacht de lengte, vaartuigen kleiner dan 6 meter zoals kleine catamarans en zeilboten, motorboten, strandactiviteiten of het gebruik van een luchtmatras of plastieken bootje.
WAAR
Brandingsporten zijn toegelaten in de insteekzone en in de zeezone tot maximaal 2 zeemijl in zee. Vroeger was dit maximaal tot ½ zeemijl. Brandingsporten zijn verboden in de zwemzone en de daaraan grenzende bufferzone (tussen zwem- en insteekzone - de zone aangeduid door de met scheepvaartcontrole belaste ambtenaar aan de zijkant van een zwemzone en veiligheidszone, en loodrecht op de laagwaterlijn) en veiligheidszone (tussen zwem- en zeezone - de zone van 50 meter zeewaarts achter de zwemzone). Het is ook verboden vanuit de haven in zee te gaan (behalve voor jetski's, die zijn daar wel toegelaten).
WANNEER
De 7Bft-regel is afgeschaft. Bij elke weersomstandigheid staat het je als watersporter vrij om zelf te oordelen of je de sport zal beoefenen. Maar… denk aan je veiligheid! Tussen zonsondergang en zonsopgang is het verboden aan brandingsporten te doen. Hierop kan een afwijkIng worden gevraagd. Mail naar : brandingsport@mobilit.fgov.be.
UITRUSTING
In de insteekzones is enkel een isothermisch pak vereist. In de zeezone is naast het isothermisch pak, ook een zwem-, reddings- of impactvest vereist, en een aangepast middel om noodsignalen te versturen, bij voorkeur met plaatsbepaling. Het federaal overlegplatform voor de pleziervaart zal een niet-exhaustieve lijst opstellen van middelen die kunnen gebruikt worden. Deze lijst zal regelmatig worden aangepast en beschikbaar zijn op de website van de FOD (zie publicaties onder). In de oude regelgeving was het gebruik van een isothermisch pak en 2 handstakellichten verplicht. De nieuwe regelgeving is soepeler en geeft je meer vrijheid.
VEILIGHEID
Hou het veilig voor jezelf en voor de anderen. Zorg altijd dat er iemand (strandclub, sportclub, redderspost…..) op de hoogte is als je op zee gaat, en neem geen onnodige risico’s.
JETSKI EN JETSCOOTER
Onder de nieuwe regelgeving mogen jetski’s en jetscooters in bepaalde insteekzones ook de zee kiezen. Voorheen mocht dit enkel vanuit de havens. De toegelaten zones zullen ook op de website van de FOD worden gepubliceerd (zie publicaties onder). Momenteel is er nog geen zone bepaald omdat dit in overleg met de kustgemeenten moet gebeuren. De zones zullen weldra worden aangeduid. In de insteekzone is een isothermisch pak en een reddingsvest verplicht. Verder op zee ook het aangepast middel om noodsignalen te versturen.
GROEPSACTIVITEITEN
Voorheen moest elke groepsactiviteit een voorafgaandelijke vergunning krijgen. De nieuwe regelgeving vereist een vergunning enkel voor groepsactiviteiten in de zeezone, dus tussen een halve en 2 zeemijl. Deze vergunning moet je 3 weken op voorhand aanvragen. Mail naar: brandingsport@mobilit.fgov.be.
Meer gedetailleerde informatie in het KB van de brandingsporten van 22 juni 2016
Geschreven door -
The Surfbuddha
Labels:
belgie,
brandingsport,
golfsurfen,
redders,
regels,
wetgeving
Abonneren op:
Reacties posten (Atom)
Meest gelezen voorbije maand:
-
Als beginnende surfer wil je zo snel mogelijk met je eigen materiaal de zee in. Een goed surfboard aanschaffen is dan het eerste waar je a...
-
De Surfbuddha kreeg al een paar keer de vraag binnen hoe het komt dat we na het surfen vaak verkouden zijn. Iedereen herkent wel het gevoel...
-
Stromingen in de zee kunnen gevaarlijk zijn. Ze kunnen je meesleuren naar diepere waters. Als je niet goed weet hoe de stroming werkt, ...
-
Dit hebben we allemaal wel al eens meegemaakt. Je hebt een mega goede surfsessie en wilt zeker nog een uurtje doorgaan in het water. Ma...
-
Doordat de surfsport zo aan het groeien is ontstaan er meer en meer crowds in het water, wat de kansen op ongevallen verhoogt. Doordat we me...
1 opmerking:
Het is een rode vlag ind3 zwemzone endus vraga ik mij af waarom ik daar niet mag surfen oef hoe we die wet kunnen veranderen want dit is absurd
Een reactie posten