woensdag 5 april 2017
Kan de zee ons ziek maken?
Wij surfers weten hoe belangrijk proper water is.
We leven in een haat-liefde verhouding met onze oceanen en zeeën.
We beseffen maar al te goed dat de mensheid de laatste tijd een negatieve impact heeft op de waterkwaliteit.
Verschillende studies hebben al aangetoond hoe slecht het gesteld is met onze zeeën en oceanen.
Surfers zijn een van de eersten die geconfronteerd worden met deze veranderende toestand van de zee en oceanen.
Naast het feit dat je kan ziek worden door te surfen in vervuild zeewater, wat zou nog meer de impact kunnen zijn van de chemicaliën op onze huid en DNA?
Kapono is een jonge surfer/student die voor z'n doctoraat de wereld rondtrekt en de impact van de oceanen op surfers onderzoekt.
Hij werkt hiervoor mee aan het Surfer Biome Project.
Dit project onderzoekt de impact van de moleculen, bacteriën, schimmels en virussen die in de zee leven op surfers en mensen.
Mensen zijn het product/resultaat van hun omgeving, en dus zijn surfers hiervoor sterk afhankelijk van de leefwereld van de zeeën en oceanen.
Kapono onderzoekt bijvoorbeeld of de bacteriën en organismen op de huid van surfers in Europa verschillen van deze uit Amerika.
In eerdere studies ontdekte Kapono dat surfers restanten met zich meedragen van detergenten en schoonheidsproducten. Deze worden afgegeven aan het zeewater en zetten zich weer vast op andere surfers, enzovoort...
Kapono werkt hiervoor samen met lokale surfers en vrijwilligers.
Deze vrijwilligers verzamelen op regelmatige tijdstippen samples van hun huid, speeksel en DNA.
Op die manier zal Kapono een database kunnen uitbouwen van het microbioom van surfers over gans de wereld.
Hij is ook in het bijzonder op zoek naar antibiotica resistente bacteriën. Die zou hij al gevonden hebben in sommige oceanen en betekenen een groot gevaar voor de volksgezondheid.
Deze resistente bacteriën zijn niet steeds door toedoen van de mens ontstaan.
Hij ontdekte reeds prehistorische bacteriën die lange tijd verborgen bleven onder bijvoorbeeld de permafrost en die nu door de opwarming van de aarde zijn vrijgekomen.
Deze bacteriën bleken resistent tegen 40 van onze huidige antibiotica medicijnen.
Surfers krijgen per sessie ongeveer 170 milliliter zeewater in hun lichaam, waardoor veel van deze bacteriën, virussen en schimmels kunnen meekomen.
Kapono ontdekte ook dat naarmate hij de wereld rondreist en surft met andere locals, zijn eigen microbioom telkens begint te gelijken op deze van z'n medesurfers.
Naast dit project is Cliff Kapono ook nog met een aantal andere mooie projecten bezig.
Lees ook de vorige blogpost over de vervuiling van ons zeewater.
Geschreven door -
The Surfbuddha
Labels:
dokters,
gezondheid,
microben,
onderzoek,
universiteit,
ziekte
Abonneren op:
Reacties posten (Atom)
Meest gelezen voorbije maand:
-
Als beginnende surfer wil je zo snel mogelijk met je eigen materiaal de zee in. Een goed surfboard aanschaffen is dan het eerste waar je a...
-
Een aantal mensen stuurden me een mailtje hoe het komt dat de Surfbuddha niets meer post op deze blog. Dat deed veel deugd om die mailtjes...
-
Janga is een relatief nieuw en independent surfmerk uit Portugal . Het is door een groep surfvrienden ontstaan in 2011 in Buarcos. De su...
-
Als golfsurfer lig je vaak in het water. De een al meer dan de ander. Op die manier word je aan allerlei natuurelementen blootgesteld. Zo...
-
In de Noordzee breken er niet echt vaak grote golven. Superswells zoals in de oceanen komen niet voor en zouden zelfs niet over de Vlaam...
Geen opmerkingen:
Een reactie posten